Sétakalauz a VII. kerületi miniszobrok titkos kis világába

Jó pár éve már, hogy Kolodko Mihály szobrászművész és bronz miniszobrai felbukkantak Budapest random helyszínein. Az utóbbi időben komoly találgatások mennek egy-egy alkotás pontos lokációját és olykor történetét illetően, nekünk is meggyűlt a bajunk a következő, VII. kerületi miniszobortúra összeállításakor, de azért reméljük, eléri célját, azaz néhányan jót sétáltok majd az útvonal mentén!

Herzl Tivadar

A cionista politika atyjaként számontartott, zsidó származású osztrák-magyar író, Herzl Tivadar miniszobra egykori szülőháza közelében, egy villanyoszlopon kapott helyet. Az egységes zsidó állam megálmodója 1860-ban született egy Dohány utcai házban, melyet azóta elbontottak, helyén ma a Magyar Zsidó Múzeum áll. A minifigura egy kerékpáron támaszkodik, akárcsak Herzl Tivadar tette egykor, legalábbis egy kiránduláson készült fotó alapján. A műalkotás a Dohány utcai zsinagógától nem messze, a Károly körúton várja csodálóit.

Fotó: Sutus Dolli

Seress Rezső

A VII. kerületi önkormányzat megbízásából készült a zongorázó Seress Rezső-miniszobor, amely az öngyilkosok himnuszaként elhíresült, Szomorú vasárnap című világsláger zeneszerzőjének állít emléket. A zenész egykor a Dob utcában lakott, majd élete végén, 1958 és 1968 között gyakran zongorázott az Akácfa utcai Kispipa Vendéglőben, többek között itt kereste fel őt Cziffra György zongoraművész és John Steinbeck amerikai író. A ma is működő étterem előtt találjuk Kolodko műalkotását.

blank
Fotó: Sutus Dolli

Búvár

Egy személyes kedvencünk, a búvár miniszobra az ikonikus, körúti New York kávéház egyik legendájára reflektál, amely szerint Molnár Ferenc drámaíró a megnyitó ünnepség után a Dunába dobta a kávéház kulcsát, hogy ezután mindig nyitva álljon. A Dohány utca és az Osváth utca találkozásánál rejtőző, kezében kulcsot tartó szoboralak egy világos, tűzcsapalakú oszlop tetején csücsül, ezzel is utalva a vízre mint szimbólumra.

blank
Fotó: Sutus Dolli

A tizennégy karátos autó

Rövidke utca viseli a XX. századi magyar szórakoztató irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotójának, Rejtő Jenőnek nevét Budapesten, a Magyar Színház oldalában húzódó területen viszont annál szívesebben emlékeznek vissza a kiváló íróra. Kolodko Mihály majd’ félméteresre nőtt remekműve is itt található, méghozzá a színház bejáratával szemben álló térplasztikán, ahol a tizennégykarátos autó aranyló ablaküvegei és lámpái meg-megcsillannak a napfényben.

blank
Fotó: László Orsolya

Szenes Hanna

2020. március 8-án, nőnapon került helyére Szenes Hanna miniszobra az aprócska fővárosi parkban, amely szintén az ő nevét viseli. Nem véletlen az időzítés, hiszen a városi sétákat szervező Hosszúlépés. Járunk? csapata kérte fel Kolodko Mihályt a bronzszobor megalkotására, amivel fontos üzenetet szerettek volna közvetíteni: több hősnőről mintázott szobrot Budapestre! A zsidó származású Szenes Hanna 18 évesen emigrált Magyarországról, majd a II. világháború alatt a brit hadsereg ejtőernyőseként tért vissza, hogy megakadályozza a magyar zsidók deportálását. Már a magyar határon elfogták, és a kínzások közepette sem volt hajlandó elárulni küldetésének részleteit. Mindössze 23 éves volt, amikor sortűzzel kivégezték.

blank
Fotó: László Orsolya

Noé bárkája

Szintén a VII. kerületi önkormányzattal való együttműködés (és persze a művész két keze munkája) hívta életre az Állatorvosi Egyetem szomszédságában megbúvó, Noé bárkáját megformázó minialkotást. Érdemes bekukkantani a sétánk következő állomását képző, István utcai bronzszobor aprócska bejáratán, hiszen a kis lyukon beszűrődő fény hatására a szivárvány színeiben pompáznak a bárka ablakai, akárcsak a bibliai történet szerint, amelyben szintén szivárvány jelezte a végtelen özönvíz végét.

blank
Fotó: László Orsolya

Piszoár

Sétánk célállomása a városligeti bronzpiszoár, melynek történetét balladai homály fedi. A miniszobrot még 2018 júniusában szúrta ki a Köztérkép.hu munkatársa a Vajdahunyad vára melletti sétány támfalán, aki szerint a miniszobor utalás Marcel Duchamp francia avantgárd alkotó nagy port kavaró porcelán piszoárjára, melynek jelentősége a tárgy azon képességében rejlik, hogy gondolkodásra készteti az embereket.