A sajttorták meglepően hosszú múltra tekintenek vissza: állítólag már az ókori görögök is nagy előszeretettel fogyasztották a lágy, krémes desszertet, míg az első sajttorta receptet egy 14. századi angliai szakácskönyvben fedezték fel. Számos elkészítési módjának köszönhetően különböző változata létezik, mi most egy hűsítő és egyszerűen elkészíthető verziót mutatunk, amit a szezon két kék gyümölcsével, a szederrel és az áfonyával koronáztunk meg.
Hozzávalók (kb. 16 szelethez)
Az alaphoz
- 210 g darált háztartási keksz (zabkeksszel is készíthetjük)
- 100 g vaj
- 5 evőkanál víz
A krémhez
- 200 g mascarpone
- 300 g zsíros tejföl
- 160 g natúr krémsajt (pl. Philadelphia krémsajt)
- 100 g porcukor
- 4 tojás
- pár szem szeder és áfonya
A tetejére
- 300 g szeder és áfonya vegyesen
- 2 dl víz
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
- 1 fél citrom leve
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra és egy kb. 27×18 cm-es, magas falú sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral.
- Elkészítjük a sütemény alapját. Ehhez a kekszet egy tálba öntjük, megolvasztjuk a vajat és ráöntjük a kekszre, majd hozzáadjuk a vizet és összekeverjük. Ezt a formába öntjük és kézzel a tepsi aljára egyenletesre nyomkodjuk. Ízlés szerint szórhatunk rá pár szem áfonyát és szedret.
- Jöhet a krém elkészítése. A hozzávalókat a tojás kivételével simára keverjük, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat ügyelve arra, hogy ne habosítsuk, csak keverjük. Tipp: Érdemes finom szűrőn keresztül átszűrni a krémet, így biztosan nem lesznek benne kisebb csomók. Végül, a krémet a kekszalapra öntjük.
- Ezután jöhet a sütés. Egy üres tepsit öntsünk fel félig vízzel és ezt rakjuk be a sütő aljára, hogy a sajttortaszeletünk ne csak süljön, de gőzölődjön is, hogy krémesebb lehessen. A sütinket kb. 50-55 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, amikor a torta közepe remegős, de még krémes.
- Miután megsült, kapcsoljuk le a sütőt és hagyjuk még benne fél óráig, ezután vegyük csak ki. A formában hűtsük, míg elkészítjük a tetejét.
- Ehhez a gyümölcsöket 1 dl vízzel és a cukorral feltesszük főni, majd kb. 2-3 perc főzés után botmixerrel pürésítjük. Tipp: Ezt is át lehet szűrni, annak, aki nem akar magokat a süti tetejére. A pudingport 1 dl vízzel kikeverjük és besűrítjük vele a gyümölcspürénket. Majd levesszük a tűzről, beleöntjük a fél citrom levét és még forrón ráöntjük a langyos süti tetejére.
- Végül hűtőbe tesszük, amíg 4-5 óra alatt teljesen kihűl, hogy utána már csak szeletelnünk és fogyasztanunk kelljen.
A receptet köszönjük Gál Melániának.