10 szuper program a 2021-es Ördögkatlan Fesztiválon, amiért önmagában megéri Baranyába utazni

Tavaly sokunk bánatára, a már unásig ismételt okok miatt elmaradt Baranya megye leghangulatosabb mezítlábas fesztiválja, a minden évben a hazai művészvilág apraját-nagyját felvonultató Ördögkatlan. Idén úgy néz ki, összeálltak a csillagok, és augusztus 3. és 7. között beveheti a Pécs-környéki kis falvakat a katlanozó közönség.

Fotó: Ördögkatlan Fesztivál Facebook

Akik már jártak az Ördögkatlanon, jól tudják, hogy kevés, olyannyira személyes, mégis befogadó és élettel teli hely van, mint ez a hazai művészetek iránti elkötelezettségből életre hívott kisfesztivál. Az ötnapos rendezvénysorozatnak minden évben négy Baranya megyei, apró kis település ad otthont – Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és Villánykövesd -, így amellett, hogy augusztus első hetében leköltözik ide a művészvilág és a művészet iránt rajongó közönség, ebben a néhány napban a vidék romantikáját is megtapasztalhatjuk. (Idén Kisharsányban felújítás zajlik, így nem lesznek ott programok.)

Ami a programokat illeti, annyi van, hogy lehetetlen nem lemaradni valami jóról. Irodalom, színház, zene, tánc, képzőművészet és még annyi minden más, színes esemény, melyek egy részét csak az Ördögkatlanon láthat a közönség. Habár még közel sem teljes az utolsó pillanatig formálódó programkínálat, így sem volt nehéz dolgunk a 10 kedvencünk kiválasztásakor. Böngésszétek át ti is ezt a zseniális eseményözönt, és találkozzunk a Katlanon augusztus 3. és 7. között!

The Qualitons – augusztus 3. kedd, 21:00 – Nagyharsány, Narancsliget

A hazai alternatív zenei szcéna egyik legsikeresebb zenekara is megfordul Nagyharsányban, méghozzá a nyitónapon töltik meg funkos-rockos-experimentális dallamaikkal a Narancsligetet.

Fotó: ordogkatlan.hu

Szívárnyék: Pilinszky János két hangon – augusztus 4. szerda, 15:00 – Vylyan Terasz

Pilinszky János költeményei szólalnak meg két kiváló színpadi előadó, Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós szubjektív tolmácsolásában, akik dalban, gitáron és brácsán keltik életre a szuggesztív szövegeket.

blank
Fotó: ordogkatlan.hu

Cseh Tamás: Váróterem – augusztus 4. szerda, 21:00 – Beremend, Megbékélés kápolna

Színház és koncert fonódik egybe augusztus 4-én Beremenden, ahol a katlanozó közönség egy olyan előadásnak lehet fül- és szemtanúja, melynek ívét Cseh Tamás dalai adják. A zenei legendát a Bonus Track Band és nyolc kiváló színész kelti életre, Keresztes Tamás rendezésében.

blank
Fotó: ordogkatlan.hu

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak – augusztus 5. csütörtök, 14:00 – Mokos Pincészet

Kocsmaáriaként kategorizálták a Bödőcs Tibor Meg se kínáltak c. regénye alapján megszületett színpadi adaptációt, melyet Keresztes Tamás rendezésében, Thuróczy Szabolcs zseniális előadásában láthatunk augusztus 5-én, 14:00 és 17:00 órai kezdettel.

blank
Fotó: ordogkatlan.hu

Háy János és a Szent Efrém Férfikar – augusztus 5. csütörtök, 19:00 – Nagyharsány, Narancsliget

Vidám, játékos dalok szólalnak meg augusztus 5-én Nagyharsányban a Szent Efrém Férfikar jóvoltából, amelyeket az író legkedvesebb novelláinak élő felolvasása egészít ki.

blank
Fotó: ordogkatlan.hu

Romano Drom – augusztus 6. péntek, 18:30 – Villánykövesd, Teleki Liget

Az egyik legismertebb kelet-európai cigányzenekar is tiszteletét teszi a Katlanon, hogy jó hangulatú talp alá valóval táncoltassa meg az augusztus 6-án Villánykövesden járókat.

blank
Fotó: ordogkatlan.hu

Zeng a lélek – Magyar népdalok – augusztus 6. péntek, 19:30 – Villánykövesd, Teleki Liget

Nemrég jelent meg az első népdalos Poket-zsebkönyv, melyet Berecz István szerkesztett. Az irodalom és a népzene izgalmas fúziójából zenés-táncos előadás született 42 művész közreműködésével, amely többek között ifj. Csoóri Sándor és ifj. Vidnyánszky Attila tolmácsolásában kel életre a Katlanon.

blank
Fotó: ordogkatlan.hu

Mozart: Requiem – Törőcsik Mari emlékére – augusztus 6. péntek, 21:00 – Beremend, Megbékélés kápolna

Néhány héttel ezelőtt hunyt el Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, az Ördögkatlan Fesztivál örökös védnöke. Augusztus 6-án érte játszanak a Pannon Filharmonikusok.

blank
Fotó: ordogkatlan.hu

Az élet értelme – augusztus 7. szombat, 15:00 – Vylyan Terasz

Örkény István egyperces novelláiból olvas fel Mácsai Pál száz percben augusztus 7-én délután a Vylyan zöldbe burkolózott teraszán, miközben Lukács Miklós kíséri őt cimbalmon.

blank
Fotó: ordogkatlan.hu

Wombo Orchestra – augusztus 7. szombat, 23:59 – Nagyharsány, focipálya, Nappali kemping-bár

Ahogy azt már megszokhattuk, a fesztivált idén is a tősgyökeres katlanosnak számító Wombo Orchestra lendületes karneváli koncertje zárja éjfélkor a nagyharsányi focipályán. Ha nem akartok az utolsó napig várni, hogy meghallgassátok őket, augusztus 4-én és 6-án is koncerteznek.

blank
Fotó: ordogkatlan.hu