Nyolcszor nagyobb zöldfelülettel újul meg Ferencváros főtere, a Bakáts tér

Július 20-án megkezdődik a mintegy 20 ezer négyzetmétert magába foglaló ferencvárosi Bakáts tér felújítása: a zöldfelület növelése, akadálymentesítés és egy olyan tér kialakítása a cél, amire minden itt élő és itt járó-kelő egyaránt büszke lehet.

A Bakáts téren túl a Bakáts utcának a tértől a Lónyay utcáig tartó szakaszára is vonatkozik majd a felújítás, valamint a fejlesztés a Tompa utca Nagykörútig tartó szakaszát is magába foglalja. A jelenleg 225 négyzetméternyi zöldfelületet a felújítás során nyolcszorosára növelik, ezáltal összesen 1730 négyzetméternyi fa és zöldnövény foglalja majd el méltó helyét a téren.

A téren a fák Stockholm-módszerrel lesznek ültetve, ezzel a Nyugat-Európában már elterjedt és Budapesten is még csak egyetlen helyen, kísérleti jelleggel alkalmazott faültetés biztosítja majd a fák gyökereinek az elegendő helyet, levegőt, vizet és tápanyagot. Ezzel a módszerrel nemcsak az élettartamuk biztosított, de ezáltal nagyobbra is nőhetnek, anélkül, hogy gyökereik felfelé, a burkolat felé törekednének. A tervek szerint a biodiverzitás változatos, városi virágos park jelleget kölcsönöz majd a térnek.

A tervezés során a zöldítés mellett az akadálymentesítés is fő szempont volt, ezáltal mind mozgássérülteknek, mind látássérültek számára akadálymentes lesz a tér és az azt körbeölelő környék. A meglévő 10 bringatároló helyett 98 új tároló foglalja majd el helyét, de áthelyezésre kerül a MOL Bubi állomás is.

A kerület főtere emellett közösségi térként is funkcionál majd, a tér két oldalán csillapított forgalom lesz, ami lehetővé teszi, hogy új helyek nyílhassanak, továbbá ivókút, pihenésre alkalmas padok, sakk- és malomasztalok is szolgálják majd a kerületiek kényelmét. A munkálatok várhatóan 2021. júliusától 2022. január közepéig tartanak majd.

Forrás: ferencvaros.hu