Két hónapra pihenőparttá alakul a pesti alsó rakpart belvárosi szakasza

Két hónapon át, június 18. és augusztus 15. között élvezhetjük a pesti alsó rakpart kihasználatlan szakaszának pihenőpart funkcióját.

Kihasználva a rakparti fejlesztések miatt létrejövő zárt és kihasználatlan területet, 2021. június 18. és augusztus 15. között a Budapest Brand Zrt. és a VALYO – Város és Folyó Egyesület együttműködésének eredményeképp egy kísérletező, kreatív köztér jön létre RAKPART 2021 névre keresztelve.

Hétfőn megkezdődött a pesti alsó rakpart Margit híd és Kossuth tér közötti részének gyalogossétánnyá alakítása, addig is idén nyáron kreatív térré alakul a Lánchíd felújítása miatt lezárt, a Kossuth Lajos tér és a Lánchíd között található szakasz.

Ezen az 500 méteres, üresen maradt szakaszon a Szabihíd, a Fák a Rómain és a VALYO Kikötő kezdeményezések nyomán már ismert VALYO – Város és Folyó Egyesület megvalósításában készül el a pihenőpart, ahol többek között tollaspálya és piknikezőhely, aszfaltfestés, kihelyezett utcabútorok, virágládák, növények, bringatárolók és MOL Bubi parkoló is várja majd az érdeklődőket.

Hangsúlyozták, hogy kereskedelmi tevékenység és rendezvények ezen a szakaszon nem várhatók, és nem is megengedettek, hiszen a RAKPART 2021 nem rendezvény, hanem egy olyan sokszínű köztér, ami arra hív, hogy minél több városlakó és ide látogató minél többféle módon tudja használni a teret.

A VALYO eddigi törekvéseihez hasonlóan e kezdeményezés is azt célozza, hogy a városlakók közelebb kerüljenek a folyóhoz, és otthonosabban érezhessék magukat a fővárosban, illetve ezzel a városi laboratóriummal szeretnék megmutatni, hogy igenis lehet másképp használni egy hétköznapokban megszokott, betonba öntött közterületet.

A már megszokottá vált hétvégi megnyitások a felújítások által nem érintett szakaszokon zavartalanul folytatódnak, így a Fővám tértől egészen a Kossuth térig hétvégente ugyanúgy a gyalogosoké és a bringásoké lesz a terep.

Nyitókép: Valyo, város és a folyó