7 szabadtéri előadás júniusban, amire érdemes lesz jegyet váltani

Olyan budapesti és a fővároshoz közeli szabadtéri kulturális élményeket ajánlunk, amelyeknek hála a friss levegőn, némi D-vitaminon túl a kultúra lélekemelő tapasztalatával is töltekezhetünk.

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Az ország egyetlen állandó szabadtéri színpada, mely 3000 férőhelyes nézőtérrel a Margitszigeti Víztorony tövében épült fel, idén júniusban két estén, 17-én és 19-én is műsorára tűzte sokak által várt, tavalyi telt házzal és vastapssal ünnepelt musicaljét, mely a legismertebb magyar ember, Puskás Ferenc és minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapatának, az Aranycsapat történetét mutatja be nem kevesebb mint 22 színész, 60 táncos, 30 gyerekszínész és artisták közreműködésével.

Városmajori Szabadtéri Színpad

A mintegy 800 férőhelyes szabadtéri színpad Budán, a Városmajor szívében kapott helyet, ahol június 19-én egy különleges előadásnak lehetünk részesei. A Városmajortól nem messze, az egykor a Vízivárosban lakó Cseh Tamás egyik közismert dala, a Váróterem elevenedik meg a színpadon egy szcenírozott előadás keretében, amelyen természetesen nem csak ez az egy Cseh Tamás-szerzemény fog elhangozni. Az újjáélesztett és újraértelmezett Cseh Tamás-legenda, az előadás keretét és ívét adó dalok először ezen az estén csendülnek fel a budai színpadon és vélhetően nem utoljára.

Budai Szabadtéri Színház Csillebérc

A Csillebérci Gyermektábor területén, a budai hegyek tetején helyet foglaló Budai Szabadtéri Színház 1000 férőhelyes nézőterével a második legnagyobb budapesti szabadtéri színháznak számít. Júniusi műsorából két előadás is figyelemreméltónak bizonyul: először a június 11-én műsorra tűzött Szép nyári nap című Neoton-musical, ami idősebbeknek nosztalgiát, fiataloknak kíváncsiságot, a teljes közönségnek pedig jókedvben nem szűkölködő szórakozást ígér, míg a június 25-ei produkció, a Győri Balett által eltáncolt Anna Karenina megrendítő és érzelmes előadása a történet iránt érdeklődőket fogja rabul ejteni.

blank

Zsámbéki Nyári Színház

A Zsámbéki Nyári Színház, kihasználva a hely természeti, műemléki és szellemi értékeit, a gótika születését idéző Öregtemplom és a frissen felújított Zichy-kastély helyszínein tartja meg júniusi előadásait. Szép számmal képviseltetik magukat fiatal alkotók és művészek: Vecsei H. Miklós egy Kelemen Barnabással közös Arvo Pärt estet követően barátaival lép fel egy kamarakoncert keretében, Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelegve. Egyszemélyes irodalmi-zenei produkciókból sem lesz hiány: Szarvas Józsefet egy monodrámában látjuk viszont, Dés László Dalok egy zongorával című estjén pedig a zeneszerzői alkotás meghitt folyamatába pillanthatunk be.

blank

Tetőteraszon a Madách Színház

Májusban és júniusban rendhagyó helyszínen, a Madách Színház tetőteraszán, a csillagfényes égbolt alatt kerül megrendezésre a Színház, szerelem és… előadássorozat, amely során ismert színészek tolmácsolásában olyan dallamok csendülnek fel, mint az Operaház Fantomja, a Macskák musical, a Koldusopera vagy épp A padlás legismertebb muzsikái. A tetőteraszra ráadásul a művészbejárón át vezet majd az út, mely egy kicsit talán még romantikusabbá teszi az egyedülálló helyszín amúgy is páratlan varázsát.

blank

Sétaszínház a Trafóval

A Trafó csapata sétacirkusszal készül nézőinek, utcai performansszal és kiterjesztett valósággal rántja be őket a szabadtéri színház világába. Május 21-én debütált a cirQular nevű projekt Freak Fusion & Flying Bodies című előadása, mely egészen június 18-ig tekinthető, de inkább tapasztalható meg. Merthogy itt nem színházba vagy a képernyő elé ülünk le, hanem egy szabadon választott időpontban, egyetlen feltöltött telefonnal a kezünkben vehetjük nyakunkba a várost, és lehetünk részesei egy szabadulószoba, egy városi séta és egy újcirkuszi produkció találkozásából fakadó élménynek.

blank
Fotó: Szabó János

Újra élőben vár a Margó Irodalmi Fesztivál

A 10. évfordulóját ünneplő Margó Irodalmi Fesztivál június 10. és 13. között kerül megrendezésre a Városmajor park árnyas fáinak ölelésében, a budapesti nyarak egyik legtöbbet látogatott helyszínén, a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A négy nap leforgása alatt több mint 40 program várja a látogatókat, akik többek között kötetbemutatókon, koncerteken, felolvasásokon és sétákon vehetnek részt. A fesztiválon lesz először látható Vecsei H. Miklós és barátai közös produkciója, a Csoóri Sándor műveiből összeállított Párbeszéd, sötétben című előadás, Závada Péter zenész barátai társaságában mutatja be legújabb verseskötetét, valamint újra színpadra lép az első Margó Fesztiválon alakult Rájátszás, Beck Zoli, Egyedi Péter, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián, Grecsó Krisztián, Háy János és Kemény István zenés irodalmi formációja. A programok teljes, napokra lebontott listájáért figyeljétek a fesztivál Facebook-oldalát!

blank