40+ kihagyhatatlan balatoni program – 2021 június

2021 júniusában végre igazán felpezsdül a Balaton partja. Közel félszáz programot gyűjtöttünk össze nektek, hogy semmiről ne maradjatok le.

KORTÁRS BALATON – 2021. Balaton, tavasz, nyár, szerelem // Kiállítás és vásár (2021. június 5-ig, Badacsonytomaj)

Kortárs festmények a Hableányban a Pintér Galéria értő válogatásában. A kiállítás június 5-ig tekinthető meg.

Tagyonhegyi élmények (egész nyáron)

A panorámás Tagyon Birtok egy több hektáros gazdaság a Balaton-felvidéken, amely a tóparttól csupán 3 kilométerre fekszik. A birtokról festői szépségű kilátás tárul elénk, a Tagyon-hegyről szemlélődve a lábunk előtt terül el Zánka és a Balaton. A déli fekvésű hegyoldal szomszédságában található a világviszonylatban is ritkaságnak számító geológiai képződmény, a Hegyestű, ahogy a Káli-medence ,,bejárata” is ennek a hegynek a lábánál fedi fel a lankás vidék kezdetét. Ebben a varázslatos környezetben várja vendégeit a Tagyon Birtok, ahol a baráti vendéglátáson túl, az à la carte étteremben borkóstolókkal, minden héten élő zenével és a saját konyhakertben nagy odafigyeléssel termesztett élelmiszerekből valamint a helyi gazdák portékáiból készült ízletes fogásokkal kényeztetik a megfáradt utazókat. A kifogástalan Tagyon-minőségnek az újonnan induló vitorlázós élménynapokon is tanúi lehetünk, amelynek során a Balaton legjavát ismerhetjük meg.

2021 júniusi programok a Balaton északi partján

Tapasok éjjel-nappal (2021. június 4-5., Badacsonytomaj)

Júniusban jön az első idei Gasztrohegy-program, a Tapasok éjjel-nappal. Kis adagok, nagy ízek, szuper kóstolók, jó borok, nagy séták és egy csodás borvidék.

A csodás Szent György-hegy titkai (2021. június 5.)

A túra során szakképzett vezető segítségével feltérképezheted a hegy gazdag élő-és élettelen természeti értékeit, megismerheted geológiai kialakulását, építészetét, szőlő-és bortörténetét, néprajzát. Persze, a hegy sárkányának históriája sem marad titokban.

Állandó programok, látnivalók a Balaton déli partján:

Körtúra a Tihanyi-félszigeten (2021. június 5.)

Csodálatos nyár eleji bakancsos túra a Tihanyi-félsziget, a sajkodi öböl legszebb pontjain Szabó Miklós erdőmérnök és a Logosz Travel szakvezetésével. Történelmi emlékek, tihanyi legendák, különleges természeti képződmények, lélegzetelállító balatoni panoráma. Kapcsolódás a fák, a természet gyógyító erejéhez.

Liliomkert Piac (minden vasárnap, Káptalantóti)

A Balaton-felvidék legnépszerűbb termelői piaca egész évben nyitva áll a kézműves ételek, a helyi gazdaságokból származó termények és a régiségek iránt rajongó látogatók előtt.

Balatoni programok 2021 június

Be Massive Horizon Káli-Medence x Daytime Open Air Party (2021. június 5.)

Folytatódik a Be Massive Horizon-sorozat a csodás Káli-medencében, a kultikus Pegazusban.

2HA & Parázsló / Nyitva a birtok! (2021. június 5., Hegymagas)

Június elején a Parázsló csapata felállítja pop-up konyháját és a rájuk jellemző különleges, füstös ételekkel várnak titeket és persze 2HA borokat is kóstolhattok mellé.

A legjobb programok a Balatonnál 2021 június

Cseszneki Via Ferrata Túra (2021. június 5-6., 12-13., 19-20., 26-27.)

A Bakony szívében, a Cseszneki vár aljában vezetnek Magyarország első vasalt útjai. A via ferrata túrákról és lehetőségekről részletes információt a www.vasaltutak.hu oldalon kaphatsz.

2021 júniusi programok a Balaton északi partján

Szerelmem, Erdély – Wass Albert-est Rékasi Károllyal (2021. június 6., Magyarpolány)

Az előadói est „cselekménye” az 50-es évek elején, Amerikában kezdődik. A második világégés után imádott Erdélyéből menekülni kényszerülő, életének nagyobbik felét emigrációban élő író lelki és szellemi vívódásait, a megkapaszkodással járó gyötrelmeket bemutató összeállítás főként Wass Albert (1908-1998) életében jelentős szerepet játszó asszonyokhoz írott szerelmes leveleiből, prózai műveiből és az Adjátok vissza a hegyeimet című film montázsaiból, valamint természetesen – az írót megformáló – Rékasi Károly színművész alakításából építkezik.

Veszprém Geopolisz – Óvóhelybejárással (2021. június 6.)

A séta a szeszélyesen tekergő Séd kanyarulatai közé vezet. A geológiai emlékek mellett szó esik a legfontosabb kultúrtörténeti helyszínekről és eseményekről is.

7 új hely, amit megéri útba ejteni a Balatonnál:

Élménytúra a Tóti-hegyen (2021. június 11.)

Az út alkalmával nemcsak a kilátásban gyönyörködhetsz, hanem megismerheted a hegy kialakulását, természeti értékeit és azt is megtudhatod miben tér el a többi itteni vulkántól.

Bondoró Fesztivál (2021. június 11-13., Kapolcs)

Június 11. és 13. között ismét megrendezik az önfeledt karneváli hangulattal, gólyalábas és marionett-előadásokkal, újcirkuszi produkciókkal, továbbá artistákkal és óriásbábokkal, egyébiránt koncertekkel és vásári portékákkal sűrűn tűzdelt, nyárindító Bondoró Fesztivált. Az utcaszínház jellegű hétvégi karnevál három nap alatt nem kevesebb mint száz programot vonultat fel. Ezen a júniusi hétvégén nem lesz hiány tehát bohém hangulatból, színes zenei produkciókból, rendhagyó és könnyed színházi előadásokból, valamint kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató programokból.

A badacsonyi bányák rejtelmei (2021. június 12.)

A Badacsony-hegyet megpillantva elsősorban a bor, a bazaltorgonák, a pazar kilátás jut eszünkbe, de a közel 438 méter magas hegy tartogat még bőven meglepetéseket. Az egykori badacsonyi bazaltbányában 1949 és 1954 között kényszermunkatábor működött. Itt készült az ország legtöbb macskaköve. Megismerheted a bányászat valós és igazi történetét. Megtudhatod, hogy mire használták fel a lebányászott kőzeteket, kik dolgoztak a bányákban. A túra a Badacsony kevésbé ismert útvonalán vezet, melynek végén elképesztő szép panoráma tárul eléd a Balaton és a Szigligeti-öböl felé.

Badacsonyi programok 2021 június

Nyaraló Nyár-ELŐ! „Végre elkaptyuk a ritmust, a betyárját!” (2021. június 12., Gyenesdiás)

Népzene, stand up és hangulatzene az Első Balatoni Hal- és Termelői Piacon Gyenesdiáson.

Nyitott Pincék Napja Györökön (2021. június 12.)

2021-ban is kinyitják a pincéket a Balatongyörökön. Június 12-én téged is várnak, hogy megkóstolhasd a legfinomabb helyi borokat miközben a páratlan balatoni panorámában gyönyörködhetsz.

Balatoni programok 2021 június

Freelancer Piknik @ PortusHome, Vászoly (2021. június 12.)

A Freelancer Piknik rendhagyó ötvözete a kellemes kikapcsolódásnak, az élményekkel teli kirándulásnak, a gourmet élvezeteknek, az inspirálódásnak és kapcsolatépítésnek.

Annagora nyitóhétvége (2021. június 12-13., Balatonfüred)

Napsütés, hullámok és mindent betöltő boldogság: június 12-én végre nyit az Annagora és kezdetét veszi az idei vízicsúszdaszezon.

Balaronfüredi programok 2021 június

Művészek, kereskedők, rabbik és mártírok (2021. június 13., Veszprém)

A tematikus sétán végigjárhatod a veszprémi zsidók életének egykori színtereit és megismerheted az egykor másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit.

Állandó programok és látnivalók a Balaton északi partján:

Badacsonyi naplementetúra (2021. június 13.)

Néztél már a Badacsonyról naplementét? A geotúra útvonala: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Ranolder-kereszt – Kőkapu – Kisfaludy-kilátó – Szegedy Róza-ház.

Programok Badacsony 2021 június

Everness NOMÁD 2021: Official event (2021. június 17., Siófok)

Annak találták ki a Nomád-ot aki szereti az Everness-hangulatot, azonosul az értékeivel, de el tudja engedni a kényelmet. Előadások, beszélgetések, jóga, hangterápia, workshopok, elmélyülés.

2021 júniusi Programok a Balaton déli parján: Everness NOMAD Siófok

Levendulaszüret Kőröshegyen (2021. június 19-től)

Közel 7 hektár aratható levendula, festői környezet és idillikus táj. A gazdaság Kőröshegyen található, mindössze 2 kilométerre a Balatontól. A birtok kellemes, tiszta és szépen rendezett, ráadásul lélegzetelállító balatoni panorámával rendelkezik. Levendulát a helyszínen vásárolt aratótáskába vagy kosárba lehet szedni.

2021 júniusi programok a Balaton északi partján

Kéktúra a Káli-medencében (2021. június 19.)

A Túrabarátok kéktúra-sorozatának újabb szakaszán a korábban megszerzett pecsétjeidet gyarapíthatod tovább.

Levendulaszüret a Kincsek Völgyében (2021. június 19-től)

Június végétől, egészen pontosan 19-től többnapos, kézműves vásárral egybekötött levendulaszüretre invitál bennünket a Kincsek Völgye. A Somogy megyében, annak is siófoki járásában megbúvó község, Bálványos az, amely otthont ad a levendulától dúsan illatozó programnak. Testben és lélekben is megérkezve ide, a provence-i hangulatot meghazudtoló, hosszú sorokban kínálkozó francialevendula-ültetvényekről lesz lehetőségünk kézzel virágot szüretelni, hogy aztán lila csokrokba ontva vihessük haza a kellemes, madárcsicsergős, nap melengette program emlékét.

Balatoni programok 2021: Levendulaszüret a Kincsek Völgyében

Csemer Boglárka ‘Boggie’ – Francia sanzon est (2021. június 19., Kapolcs)

Csemer Boglárka ‘Boggie’ gimnazista kora óta a francia sanzonok megszállottja. A műfaj szerelmeseinek nem szabad kihagynia ezt a remek alkalmat, hogy olyan köntösben hallhassák ezeket a rég elfeledett örökzöldeket, amilyenben ma már csak ritkán lehet. A műsorban lesznek saját dalok is, hiszen saját dalszerzésében is visszaköszönnek a sanzon elemei.

Esőnapra is tudunk balatoni programot:

Furcsa pár – Díszelőadás – Csiky Gergely Színház (2021. június 19., Balatonboglár)

A nyolcvanas években a kaposvári Csiky Gergely Színház méltán híres nyári előadásai és kamarazenei hangversenyek szerveződtek a boglári Vörös Kápolna előtti szabadtéri színpadon. A 2021-es nyári évadban Neil Simon – Furcsa Pár c. előadásának díszbemutatójával tér vissza Balatonboglárra a kaposvári Csiky Gergely Színház.

Éjjel-nappal Somló ((2021. június 19-20.)

A Clements pincészet és Hegedűs-Szabó pincészet borai mellé a Magyarország – Franciaország Eb-meccset is megnézheted, zenés mulatságban lehet részed Radics Istvánnal.

Programok a Somló hegyen

Dörgicse levendárium, romtemplomok és Balatonfüred (2021. június 20.)

Egy napos buszos kirándulás Budapestről Dörgicsére, ahol a Balaton-felvidék leghangulatosabb templomromjait nézheted meg.

Balatonfüredi programok 2021

Két Kilátó Holdfénytúra (2021. június 23., Balatongyörök)

A Bekerge Sport Egyesület holdfénytúrájára július 23-án 21 órakor indul a Balatongyörökről. A körtúra érinti a Batsányi kilátót és a Bél Mátyás kilátót is.

Pihenjetek egyet kedvenc balatoni éttermeink hűsítő teraszán:

Magyar Mozgókép Fesztivál (2021. június 23-26., több helyszínen)

Három balatoni helyszín, köztük Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a június 23. és 26. között megrendezésre kerülő, újragondolt filmünnepnek, a Magyar Mozgókép Fesztiválnak, amely nem szűkölködik majd szabadtéri filmvetítésekben, a legújabb magyar filmek premierjeiben, valamint közönségtalálkozók, gyerekprogramok, kiállítások, koncertek és gasztroprogramok gazdag választékában. A megújult hazai filmszemle ráadásul lehetőséget teremt arra, hogy a magyar filmes-televíziós szakma és a közönség egyazon találkozó keretében áldozzon a mozgóképkultúra évszázados oltárán.

Veszpémi programok 2021: Mozgókép fesztivál

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál (2021. június 24-26.)

A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál idén június 24-26. között várja a közönséget olyan művészek esti koncertjeivel, mint Snétberger Ferenc, a Venti Chiavi Trió, vagy a jazzben és klasszikus gitárzenében egyaránt otthonosan mozgó Pusztai Antal gitárművész. A fesztivál ideje alatt Balatonfüred közterein gitár-flashmobokra, szabadtéri kiskoncertekre kerül sor, amelyeken többek között egy 23 fős gitárzenekar, vagy  Vihula Mihajlo (gitár) és Szurasenko Daniel (blockflöte) duója is hallható lesz. Az koncerteken való részvétel ingyenes, de az esti koncertekre a helyszínek korlátozott befogadóképessége miatt regisztrálni kell a https://balatongitar.hu/ oldalon.

 

A Venti Chiavi Trió

Anima Sound System, DJ Cadik, Zséka / Filmio Fröccsterasz (2021. június 25., Veszprém)

Az Anima Sound System zenekar a Gipsy Sound Clash című albumának 20 éves évfordulója alkalmából különleges koncertturnéra indul. Ennek első állomása Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztivál keretein belül lesz. A koncerten a magyar és a roma népdalkincs csodája előtt tiszteleg a zenekar. Az ikonikus album dalai mellett, a műsorban olyan emblematikus Anima slágerek is felcsendülnek majd, mint a 68, Good Luck Boy, Crossroads, Csángó, Csinálj gyereket vagy a Tedd a napfényt be a számba. Az évforduló apropóján egy új dallal is megörvendeztetik a rajongókat, melyet Kovács Antal (Romano Drom) és Törőcsik Franciska színésznő közreműködésével készítenek. Vendégfellépő Zséka, a nagykoncert után Dj Cadik játszik.

Romantikus holdfénytúra a szigligeti várban (2021. június 26.)

A Balaton partja mellett magasodó, magányos sziklabércen álló szigligeti vár a Balaton-felvidék legcsodálatosabb, leglátványosabb és gyönyörűen felújított vára. Az itt emelkedő bástyákról lélegzetelállító kilátás nyílik a Magyar-tenger gyönyörű vizére és a Tapolcai-medence tanúhegyeire is. Ezt a festői látványt képzeld el az esti holdfényben egy romantikus túra keretében.

További gyönyörű várak, amiket érdemes felkeresned Magyarországon:

Wannabe BEACH – Best of 90’s & 00’s ✘ Plázs – Siófok (2021. június 26.)

2021-ben ismét szabadjára engedik a ’90-es és ’00-ás évek csábító dallamait a Plázson.

Fran Palermo Akusztik, DJ Infragandhi, Kellene kis kert / Filmio Fröccsterasz (2021. június 26., Veszprém)

A Mozgókép Fesztivál alkalmából a Fran Palermo a megszokottnál bensőségesebb négyfős felállással készül, a veszprémi Óváros térre szervezett koncertjén. Egy éve jelent meg a zenekar Crocodile Juice Bar című harmadik nagylemeze, amit a hazai sajtó több ízben az elmúlt évek egyik legizgalmasabb magyar lemezének nevezett, és a szakma Fonogram díjjal jutalmazott. A lemezen helyett kapott a Magyar Klipszemle-nyertes, Highlights of Hungary díjra jelölt FOMO filmzene (Jeopardy, Coin in the Fountain) is. Az együttes frontemberét, Henri Gonzot idén a Forbes “30 sikeres magyar 30 alatt” listájára is beválasztotta. Vendégzenekar a Kellene kis kert, a nagykoncert után pedig DJ Infraghandi játszik.

Nyáresti holdfénytúra a Badacsonyon (2021. június 27.)

Ha csendre, offline üzemmódra, kikapcsolódásra vágysz távol a nagyváros porától és zajától, vegyél részt a badacsonyi holdfénytúrák egyikén.

I. Tihany Átúszás (2021. június 27.)

Rajt: Club Tihany, 10:00-tól folyamatosan szakaszolva. Cél: Örvényes Beach, az északi part talán legszebb szabadstrandja.

Tekernétek egyet a Balaton partján? Mutatunk két bejáratott útvonalat: