A kisvasúttól a panorámateraszig: A dél-balatoni vidék 8 kihagyhatatlan programja

A Balaton déli partjának látványosságai legalább olyan izgalmakat rejtenek, mint a felvidék lankái. Hadd mutassuk most be nektek öt nagy kedvencünket!

Balatonlelle

A déli part kincsei

Ozorai Pipo vára (Ozora)

Ozora legjelentősebb középkori műemléke a várkastély. Zsigmond király híres törökverő lovagját, Ozorai Pipót a szerelem láncolta ide: miután nőül vette a vidék urának leányát, nagyszabású építkezésbe kezdett a páratlan szépségű településen.

Kőhegyi kilátó (Zamárdi)

Csodálatos panorámát nyújt a Zamárdi központjától 10 percre található magaslat, amely romantikus pincéivel és hangulatos hétvégi házaival téged is elvarázsol majd. A kilátóból ráadásul a teljes északi part belátható.

Várhegyi Széplátó (Fonyód)

A környék egyik leglátványosabb, Árpád kori földvár maradványaira épült négyemeletes kilátójából remek panoráma nyílik a Balaton nyugati medencéjére. A fatorony és a hozzá vezető út akadálymentes, a közelben tűzrakóhely és játszótér várja a túrázókat.

Löszpincesor (Szólád)

Több mint 100 löszfalba vájt pincében érlelnek borokat Szóládon, ahonnan kijelölt turistaútvonalakon juthatunk el a kereki várhoz és a Nezde szoborparkhoz. A környék gasztronómiai és kulturális rendezvények kedvelt helyszíne.

Szentesica-forrás (Somogyvár)

Egykor csodatévő, gyógyító erőt tulajdonítottak a Kapuvár-hegy lábánál található tiszta vizű forrásnak, ahol a legenda szerint István király Koppány legyőzése után megmosta kezét. A történelmi események miatt 2001-ben itt állítottak emlékművet Koppány vezérnek.

Kedvenceink a Balaton déli partján

Balatonlellei panorámaterasz

Balatonlellétől mindössze 3 kilométerre található a 300 méter magas Kishegy, amely új, 20 négyzetméteres panoráma- és pihenőterasszal gazdagodott a közelmúltban. A Kishegyen elterülő Parkerdő többrétű újításon esik át: többek között kiszélesítették a hegycsúcsra vezető utat, információs táblákat tettek ki, kialakítottak egy új játszóteret, és a területen új kerékpártárolókat, asztalokat és padokat helyeztek el. A Dél-balatoni Borút részét képező Kishegy a maga utánozhatatlan borospincéivel, valamint a Szent Donát-kápolna és a Majthényi Présház épületeinek ölelésében fekvő hegyoldalával eddig is a kirándulók kedvelt úti céljai közé tartozott, ezentúl valószínűleg még nagyobb tömegeket vonz majd.

Fotó: likebalaton.hu

Balatoni kisvasút

Ismét lesz kisvasút-közlekedés Balatonfenyves és Csisztafürdő között, ráadásul a megállók is megújulnak. A Balatonfenyves Község Önkormányzata által vezetett projekttel párhuzamosan, amelynek keretein belül felújítják a Balatonfenyves-Csisztafürdő közötti kisvasúti pálya megállóit, a MÁV Zrt. helyreállítja a 8,3 km hosszú vasútvonalat ugyanezen a szakaszon, így a két fejlesztés eredményeként a kisvasút – mint a térség jelentős turisztikai attrakciója – 18 év után újra teljes hosszában fog üzemelni.

Balatonfenyves Község Önkormányzata európai uniós forrásból nyerte el a bruttó 650 millió forint vissza nem térítendő támogatást a TOP 1.2.1-15-SO1-2016-00018 azonosítószámú, Balatonfenyves-Buzsák-Csisztapuszta kisvasút fejlesztése megnevezésű pályázaton.

blank

Déli kultúra

A nyári kulturális szórakoztatást zászlójára tűző Kultkikötő a Balaton déli partjának megkerülhetetlen rendezvénysorozata. Az öt tóparti településen (Balatonföldváron, Balatonszárszón, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és 2020-tól az északi part képviseletében Badacsonytomajon) zajló szabadtéri színházi előadások, élő zenei koncertek, családi és gyerekprogramok, kiállítások és filmvetítések, ahogy azt már megszokhattuk, június közepétől augusztus végéig várják a látogatókat. Jegyeket az egyes eseményekre a Kultkikötő honlapján vásárolhatunk, de mindenképpen érdemes átböngészni az online műsorfüzetet, hiszen ingyenes programokat is találhatunk benne.

blank