5 izgalmas könyv, amivel világ körüli utazást tehetünk

Utazásra hívunk, amihez se autóra, se vonatjegyre, de még repülőjegyre sem lesz szükséged, elég lesz kézbe venned ajánlónk bármely példányát, hogy rövid idő alatt megismerhesd a Föld egy-két izgalmas szegletét.

Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek

Amint kézbe vesszük Liz, vagyis Elizabeth Gilbert írónő lebilincselő szerzeményét, aligha van menekvés, hiszen az egyszerre szórakoztató és megindító útkeresés szerves részeivé válunk. Az írónő és egyben főhős minden vívódásának, kételyének, örömének és bánatának tanúi lehetünk, miközben kéz a kézben barangolhatjuk be Itália, India és Indonézia számos szegmensét. Az Ízek, imák, szerelmek nemcsak egy lenyűgöző önéletrajzi regény, hanem egy kalandos belső út is egyben, melynek vezérgondolata rámutat, hogy egy látszatra sikeres élet korántsem garancia a boldogságra.

Frances Mayes: Napsütötte Toszkána

A Napsütötte Toszkána valójában nem más, mint egy kiválóan szerkeszett, naplószerűen megírt dolce vita. A gondolatokat és érzékszerveket lebilincselő alkotásnak köszönhetően szinte látjuk az előttünk elterülő zöldellő toszkán dombokat és az út szélén szabályosan egymás mellett sorakozó citrusfákat. Az írónő olyan érzékletesen írja le és hozza egyensúlyba a Cortona melletti kisház megvételéből fakadó hercehurcát, annak olaszos felújítási munkálatait és az eredeti toszkán konyhát, hogy a regény egymagában egy komplett útleírás, szakácskönyv és társadalomábrázolás, nekünk, olvasók számára pedig a vidékre való szűntelen vágyódás.

blank

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Az 1937-ben megjelent töretlen sikerű szépirodalmi regény főhőse, Mihály nászútján döbben rá, hogy a nő, akit feleségül vett, soha nem fogja tudni megérteni őt és a múltját. A képzelet és valóság határmezsgyéjén mozgó lélektani regény páratlan tapintattal mutatja be az elveszett ifjúság újraéléséből fakadó vágyat, a múlt fel nem dolgozott történéseinek nyomát a jelenben és egy felnőtt korú, de lelkében még kamasz férfi útkeresését. A többek között még hindi nyelvre is lefordított regény tulajdonképpen arra keresi szüntelen a választ, hogy a lélek időgépén keresztül vissza lehet-e szállni a múltba, hogy kiszabaduljon az ember énje börtönéből.

blank

Murakami Haruki: Birkakergető nagy kaland

Nem máshova, mint a titokzatos Japánba és annak különös atmoszférájába csábít minket ez a kortárs Murakami-regény, a Birkakergető nagy kaland. Egy pillanat alatt a talány részeivé válunk, bele-belepihenhetünk a lassú, komótos, mégis izgalmas történetfolyamba, miközben megérkezünk a legészakibb japán szigetre, Hokkaidóra felgöngyölíteni a szálakat. Egyetlen képeslap hívja életre a rejtélyt, egyben utazásra a főhőst, aki így kénytelen-kelletlen bár, de kilép langyosvíz-szerű életéből, míg mi nemcsak Hokkaidó megismerése iránt érzünk csillapíthatatlan vágyat, de egészen más megvilágításba kerülnek a hétköznapjaink Murakami-regénybe illő apró-cseprő fordulatai is.

blank

Jack Kerouac: Úton

Jack Kerouac generációról generációra szálló örök klasszikusa, a beatnemzedék leghíresebb műve, a szabadság utáni vágyat, az úton levést, a folytonos és nyughatatlan jövés-menést, az öröm pillanatainak szüntelen keresését megjelenítő szerzemény előbb a hatvanas évek ellenkultúrájának beharangozója, később pedig majdani Bibliája lett. A spontán próza műfajában született száguldó útibeszámoló közönségsikere, az amerikai és a világirodalom halhatatlanjai közé emelte a személyes tapasztalatok alapján született autentikus alkotást, mely az Egyesült Államok és Mexikó legkülönfélébb tájain kalauzol bennünket pillanatokon, mámoros élményeken és soha véget nem érő útkeresésen át.

blank