Karantén ihlette újragondolt festményekből nyílt szabadtéri tárlat a Hunyadi téren

Ismét egy nagyon izgalmas, ingyenes szabadtéri kiállításba lehet belebotlani a terézvárosi Hunyadi téren, ahol a Parafrázisok című tárlat ismert és ismeretlen festményeket gondol újra.

Az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér jóvoltából nyílt tárlaton 40 festmény eredeti és újragondolt változatát tekinthetik meg a Hunyadi téren sétáló érdeklődők. Fazakas Júlia, színésznő karantén-ihlette festményparafrázisa tavaly óta számos új darabbal, munkával bővült, most pedig tárlat fogja közre hiánypótló művészeti tevékenységét.

A újragondolt képek érdekessége, hogy egytől-egyig telefonnal, otthon talált tárgyak felhasználásával, némi sminkkel, rengeteg kreativitással és ügyes utómunkával készültek először a Getty Múzeum tavaly meghirdetett kezdeményezése, majd a Szépművészeti Múzeum felhívása nyomán.

Az alkotó Fazakas Júlia, színésznő egyik parafrázisával.

A Básti Lajos-díjas színésznő gyűjteménye mind a mai napig gyarapodik, elmondása szerint fontos számára, hogy szeresse az adott festőt, akinek a képét újragondolja, de meghatározó számára az is, hogy éppen milyen lelkiállapotban van, mikor egy-egy ilyen munkája készül. A festmények egyikét, Catrin Welz-Stein: Érintsd meg az eget című eredeti és Júlia által újragondolt munkáját nemsokára ráadásul licitre is bocsátják, hogy a jótékonysági aukcióból befolyt összeget egy covid-veszteséget megélt terézvárosi család megsegítésére fordíthassák.

blank
Catrin Welz-Stein: Érintsd meg az eget parafrázisa hamarosan jótékonysági aukción kerül árverésre.

A parafrázisok nagy felbontásban, az eredeti alkotásokkal párba állítva május végéig láthatók a Hunyadi téren, de az E10 munkatársai azt ígérik, hogy a kiállítás kapcsán egyéb szabadtéri kísérőprogramokkal is készülnek – ahogy azt a járványhelyzet engedi.

Fotók: Makai Szivia, Tuba Zoltán/Képszerkesztőség