Orosz tésztaspecialitásaival hódítja meg Budapestet az első pelmenyiző

Március 5-én tárja szélesre kapuit az orosz tésztakülönlegességet, a pelmenyit kínáló budapesti üzlet, mely minden jel szerint egyedinek és hiánypótlónak ígérkezik.

Az inspirációt a 2020-as év első koronavírus-hulláma hozta magával, hiszen Kelemen D. László ekkor kezdett egyszemélyes pelmenyigyártásba. A szűnni nem akaró kereslet az orosz tésztabatyuk iránt pedig számára volt talán a legmeglepőbb.

A töretlen siker hatására körbenézett hát a hazai pelmenyipiacon és bár úgy tapasztalata, hogy több helyen is kapni belőle, még sincs olyan hely jelenleg hazánkban, ahol a fő kínálat erre az orosz tésztakülönlegességre alapozna. Nem is meglepő talán, hogy a tulajdonos első számú küldetése, hogy a pelmenyit és vele együtt a pelmenyiző alapfogalmát meghonosítsa Magyarországon.

És ha már olyan sokat emlegettük, mi teszi különlegessé ezt az orosz specialitást?

A pelmenyi, mely nagy hasonlóságot mutat más nemzetek tésztaételeivel, mint az olasz tortellinivel, illetve a magyar derelyével, tradicionálisan egy hússal töltött, főtt, orosz ételkülönlegesség, amit vajon megpirítva tejföllel, borssal, ecettel és kaporral szokás fogyasztani.

A kevés, de annál kiválóbb hazai alapanyagokból készülő egyszerű, de nagyszerű tésztaspecialitást a Pelmenyiző első üzletéből street food jelleggel kínálják majd, ráadásul különböző töltelékkel megtöltve kérhetjük tésztabatyuikat: csirke-, marha- és sertéshússal, de a tradicionális recept alapján háromhúsos változatban, továbbá harcsafilével és gombával töltve, amihez érdemes lesz feltétet választani a többféle ízesítésű tejföl és hagyma, de még a grúz paprikakrém, az adzsika kavalkádjából is.

Menüben borscs levessel tehetjük fel az orosz i-re a pontot, ha pedig végképp megbabonázott bennünket ez az orosz csoda, a Nagymező utcában nyíló üzletükben lesz lehetőség 1 kg-os kiszerelésben is megvásárolni a gyorsfagyasztott pelmenyikülönlegességeket. A Pelmenyiző ráadásul nemcsak a tésztabatyukban teszi magasra a lécet, franchise hálózatuk révén, az első bolt megnyitása után sem lesz megállás, még az idei évben szeretnének több másik üzletet is nyitni, a főváros több pontján.

Ha még nincs konkrét terved, mit ennél pénteken, érdemes lesz az Oktogon felé venni az irányt ebédidőben, hiszen 11 órai nyitásukat követően pont lesz lehetőség elcsípni az első, frissen készült, gőzölgő tésztabatyuikat.