Változatok kakaós csigára: 9 pékség, ahol a legfinomabb gyerekkori emlékeinkre bukkanhatunk

Vajon lehet-e komolyan, minden játékot mellőzően elfogyasztani gyerekkorunk kakaós csigáját? Szinte képtelenség anélkül, hogy egy-egy kakaós falat közben porcukorfelhőt fújjunk, kitekerjük, letekerjük, betekerjük, a közepét félretegyük, végül csuklóig maszatosak legyünk. Nem túlzás tehát azt állítani, sokan vagyunk, akiknek egy tökéletes kakaós csigába harapva, gyerekkori emlékei elevenednek meg és talán ezért is keressük, kutatjuk időről-időre a legfinomabbakat.

Butter Brothers

Csúcstartó csiga a Butter Brothersé a maga nemében, ráadásul a játékot nem mellőzve időről időre megidézik azt a hangulatot, milyen jó megszegni a fiatalabb korban megannyiszor hallott „Az étellel nem játszunk” szófordulatot. Csokitól roskadozó tekergős csoda az övéké, roppanós leveles tésztával, de érdemes figyelni a pultot, ahova néhanapján tiszteletüket teszik mákos, pisztáciás és diós testvéreik is.

1093 Budapest, Lónyay utca 22.

Jacques Liszt – Misi, a pék

Misi pékségébe, a belváros szívének egyik csokoládés csücskébe érdemes időben érkezni leveles tésztás vagy újabban kovásszal készült csiganézőbe, nehogy alkalomadtán lecsússzunk róluk. A kakaós mellett szemérmetlenül megférnek a vaníliás-csokis, a pisztáciás, de még a karamellás-almás-vaníliás csigák is, új élményt hozva a csokoládéban olvadó nosztalgikus pillanatokba.

1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 7.

Fotó: Puskás Nóra

Pékesség

Az óbudai csigacsücsök, a Pékesség, mióta csak megnyitotta ajtaját, puha, mégis ropogós kakaós csigái öregbítik a nevét, ahol minden csak természetes alapanyagok felhasználásával készül. Jól bevált módszerekkel, receptekkel, szerelemprojektként megnyitott üzlettel várják a péksütemény iránt elfogultakat, hogy néhány jó szó kíséretében, zsebünkben gőzölgő csigákkal bocsássanak minket utunkra.

1036 Budapest, Lajos utca 93-99.

Pékműhely

A Pékműhely az egyetlen hely, amely esetében nem tudjuk eldönteni, a kakaós vagy a diós csigájáért ejtjük-e többször útba valamely üzletét. Azt azonban annál is jobban tudjuk és érezzük, hogy a puha, vajas tészta jó sok kakaóval van megpakolva, otthoni ízekkel édesget minket magához és a kiváló minőségű természetes alapanyagok megidézik az örök kedvenc legkiválóbbját.

1015 Budapest, Batthyány u. 24.
1024 Budapest, Lövőház u. 7-9.
1114 Budapest, Bartók Béla út 15/b

Sercli Café

A budajenői Sercli Café, kávézó és gourmet boltban szombatozás bizony megér egy rövidebb utazást, hiszen ez az, amiért bármeddig elmennénk. A “nagyonkakaósropogós” csiga evolúcióját hitelesen és tökéletesen szemléltető képeket mi már csak annyival egészítenénk ki, hogy nemes egyszerűséggel a volt-nincs szintjére emeltük a náluk is kapható, de egyébként a Telki Kovászda által készített tökéletes csigájuk hírnevét, melyért a fahéjas íz is bőven ringbe száll.

2093 Budajenő, Fő tér 11.

Szívügyem Kispékség

A Budakeszin található Szívügyem Kispékség csigafronton is kuriózumnak számít, ahol a a kakaós csigák a hét minden napján más és egészen különleges ízű csigacimborákkal várják a tányérra kerülés felszabadító és mámoros pillanatát. Vétek lenne pusztán csak egy kakaóssal távozni, bár érthető, hiszen egy tekeredő éden papírzacskóba csomagolva, na, de a vaníliás-erdei gyümölcsös, a zserbós, a mandulás vagy mákosguba-csiga melyik csigarajongót ne csigázná fel még jobban?

2092 Budakeszi, Fő u 44.

VAJ

A VAJ-ba még a vajszívűeknek is majdhogynem kötelező elzarándokolni, ahol Fibonacci aranymetszését is meghazudtoló tökéletes csigák tekerednek a pultban, amit puhává, omlóssá tesz a kiváló minőségű, illatozó vaj. Diós és fahéjas ízben se felejtsük ott őket, ízélményük garantáltan kenyérre fogja kenni kóstolójukat.

1085 Budapest, József körút 30-32.

Panelpék

Budapest kertvárosi része, mindig is tudtuk, igazi kincseket rejt. Az egyik közülük a Soroksáron megbúvó Panelpék, amelynek kakaós csigájáért tűzbe mennénk, de szerencsére elég csak a Kossuth téri, a wekerletelepi, a csepeli vagy a Római-parti piacig elzarándokolnunk, ha a Grassalkovich úti üzembolt nagyon kiesne a hétköznapi útvonalunkból.

1238 Budapest, Grassalkovich út 28/b

Budai Pékbisztró

Tavaly november végén nyitott meg a Budai Pékbisztró családi vállalkozása a Fény utcai piac földszintjén, ahol az újhullámos, leveles tésztából készült csigák – olyan ízesítésekben, mint a paradicsomos, a brownie-s, na meg persze az elmaradhatatlan kakaós – és a kelt tésztából gyúrt, porcukrozott nosztalgiacsigák tökéletesen megférnek egymás mellett.

1024 Budapest, Fény utcai piac II/5/A