5+1 tematikus séta, amely során új perspektívából fedezhetjük fel a várost

Ha már ledaráltátok az összes új Netflix-sorozatot, és a társasozástól is elment a kedvetek, sétáljatok egy nagyot a Sétaműhely csapatával 2021-ben induló, új útvonalaik egyikén!

Zsenik és Zsigulik

A Lövölde térről indul a Sétaműhely babakocsi- és kutyabarát, két és fél órás sétája, amely során megismerkedhetünk a Városligeti fasor és környékének több mint 200 éves múltjával. A XIX. század elejétől számos villa és nyaraló épült errefelé arisztokrata családok számára, majd a II. világháború után szovjet tanácsadók és a kommunista elit vette birtokba a környéket. Az itt található századfordulós épületek így rengeteg titkot rejtenek: megtudhatjuk többek között, hogy hol taníttatták gyermekeiket a kommunista vezetők, és hogy kik voltak a „fiúk a fasorból”, de a séta során sokat fogunk hallani a szecesszió különböző irányzatairól is.

A következő séta időpontja: március 6.

¡Viva España!

Idén elmaradt a spanyol nyaralás? ¡No pasa nada! A belvárosban sétálva eldugott spanyol kultúremlékekből, Andalúziát idéző homlokzatokból és elbűvölő arabeszkekből itthon is könnyen össze lehet csipegetni egy bőséges spanyol menüt. A kétórás kültéri kaland a Spanyol Nagykövetség elől indul (1067 Budapest, Eötvös utca 11/b) és meg sem áll a pamplonai San Fermín fesztivál bikaviadalának (képzeletbeli) helyszínéig! A Budapesten látható spanyol graffititől az andalúz csempékig határokon átívelő élményben lesz részünk.

A következő séta időpontja: március 20.

Ha Szindbád rendel – irodalmi mulatós

Sétáljunk együtt az óbudai Krúdy-negyedben, és fedezzük fel az író egykori lakhelyét, kedvenc kávézóját és vendéglőjét! A panelházak tövében korabeli alkotások és hírlapok segítségével megidézhetünk egy letűnt világot: Óbuda századfordulós hétköznapjait. Hogy rúgtak ki a hámból, miként mulattak itt száz évvel ezelőtt neves íróink és a hétköznapi emberek? Vajon mi maradt meg a régi idők varázsából – a macskaköves utcákból, a hangulatos kapualjakból és a kisvendéglőkből? Kiderül a Sétaműhely kétórás irodalmi, szabadtéri sétáján.

A következő séta időpontja: március 14.

Amerikai álom – séta & snack

Az egykori Duna Intercontinental a Kádár-korszak fénykorában a nyugati és a hazai fényűzés helye volt. Fedezzük fel! A 2-2,5 órás séta történelmi felvezetővel indul a Parlament előtt és a Szabadság téren, majd megismerjük a hidegháború időszakának magyar-amerikai kapcsolatait, a Dunakorzón sétálva felidézzük, hogyan szórakoztak a helyi fiatalok az Ifjúsági Parkban, és milyen volt a hippikorszak szocialista módra. A séta legizgalmasabb része ezután következik: délutáni kóstoló a Dunakorzó egyik ötcsillagos szállodájában.

A következő séta időpontja: február 27.

blank

Heccszínháztól a Bazilikáig

Jártál valaha a Szent István Bazilika altemplomában? A Sétaműhely épületbejáró sétáján a Szent Jobb mellett megismerheted a bűvös bal láb történetét is… Hitted volna, hogy a mai Szent István tér egykor véres állatviadalok helyszíne volt, ahol kutyák, farkasok és medvék is harcoltak egymással? Tudod, hány későbbi pápa és szent tett látogatást a Bazilikában, és kiknek a hazahozott földi maradványait ravatalozták fel itt ideiglenesen? És hogy mi történt az épülettel a 2. világháború alatt és az államszocializmus éveiben? Fedezzük fel Európa egyik legszebb templomát kívül és belül!

A következő séta időpontja: hamarosan a setamuhely.hu-n

+1 Budavári Bagolykereső – sétarejtvény kicsiknek és nagyoknak

Fedezd fel a várost szűk családi körben! Addig, amíg nem mehetünk nagyobb közösségbe, közeli családtagjainkkal vagy egyedül is felfedezhetjük a várost. Töltsd le az Önjáró Sétalapot a setamuhely.hu-ról és máris útnak eredhetsz a város legszebb negyedébe, a Budai Várba, ahol gyerekek és felnőttek együtt indulhatnak az elveszett Pötyi bagoly keresésére, miközben sok érdekességet megtudhatnak a Vár utcáiról és házairól.

A Budavári Bagolykereső egy 10 oldalas PDF-nyomtatvány, amely nyolc állomásból álló városi játékot tartalmaz, csodálatos grafikával és számos tudnivalóval a Budai Vár történetéről. A séta másfél óra alatt bejárható.

blank

Hasznos infók

A Sétaműhely sétái a járványügyi korlátozások betartásával valósulnak meg, audio guide segítségével; ne felejtsetek el maszkot vinni és melegen öltözni a szabadtéri barangoláshoz. Még több tematikus sétáért és időpontért látogassatok el a setamuhely.hu-ra, ahol akár éves sétabérletet is vehetünk, vagy privát programot is szervezhetünk a szeretteinknek.