A 17 legjobb szakítós film – nem csak egyedülállóknak

Filmek a búcsúzásról, a veszteségről, a szingliségről, de legfőképp a talpra állásról és az önmagunkra találásról.

Elvált nők klubja (1996)

Brenda, Elide és Annie (Bette Midler, Goldie Hawn és Diane Keaton) középkorú manhattani nők, akikben több a közös, mint a régi barátságuk. Miután éveken át segítették férjeiket egyre feljebb a siker létráján, mindegyiküket otthagyták egy újabb, áramvonalasabb modellért. De a trió elszánta magát, hogy fájdalmukból hasznot kovácsolnak. Agyafúrtan fondorlatos tervet eszelnek ki, hogy ott harapjanak ex-férjeikbe, ahol az a legjobban fáj nekik – a pénztárcájuknál!

A nő kétszer (1998)

Mi minden múlik egy becsukódó metróajtón! Jóllehet, Helen (Gwyneth Paltrow) kicsit ideges, mert éppen elvesztette az állását, de ha ügyes, még sikerül becsusszannia a kocsiba. És éppen idejében érkezik haza, hogy férjét rajtakapja újfent felbukkanó régi szeretőjével. Ha viszont lemarad a szerelvényrõl, elkerülik egymást a vetélytárssal, és minden marad a régiben?

A legjobb szakítós filmek: A nő kétszer

Pop, csajok, satöbbi (2000)

Rob Gordon szimpatikus pasi, két lábon járó rockenciklopédia. Lemezboltja igazi kincsesbánya a hasonszőrű zenefanatikusoknak, ám az üzlet mégsem megy elég jól. Két furcsa alkalmazottja csak azért tart ki mellette, mert ők is a bakelitek megszállottjai. Az élet meredek helyzeteire is rögtön össze tudnak állítani egy alkalomhoz illő slágerlistát. Így tengetik napjaikat a felnőttség határán egyensúlyozva. Rob hirtelen elveszíti biztonságérzetét, mikor barátnője, Laura elhagyja. Reménytelen önvizsgálatba kezd a szerelem és a boldogság kérdéseiről. Az alkalmi slágerlisták pedig egyre csöpögősebbek…

Napsütötte Toszkána (2003)

Frances (Diane Lane) a harmincas évei közepén járó sikeres és boldog író volt, egészen mostanáig. Házassága azonban megromlott, elvált, érzelmileg vakvágányra futott – nem véletlen, hogy az írás sem megy már. Fogalma sincs, hogy mihez kezdjen zsákutcába jutott életével – még szerencse, hogy akad egy jóbarát, Patti, aki tudja, hogy ilyenkor mit kell tenni. A barátnő egy olasz repülőjeggyel ajándékozza meg. Frances egy elhanyagolt, ódon mediterrán villában kap szállást, és szinte pillanatok alatt elvarázsolja a környezet szépsége, a kisváros és lakóinak melegsége, sármja. Hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy hátat fordít eddigi életének, megvásárolja a villát és nekilát egyedül felújítani.

Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

Joel (Jim Carrey) döbbenten fedezi fel, hogy barátnője, Clementine kitöröltette az emlékezetéből eseménydús kapcsolatuk minden emlékét. Kétségbeesésében ő is felveszi a kapcsolatot az eljárás feltalálójával, Dr. Howard Mierzwiakkal. Agya rejtett zugainak mélyéről olyan erők működnek, amelyek megpróbálják megakadályozni az eljárás sikerét. Ahogy Dr Mierzwiak és munkatársai szinte űzik-hajtják Joelt saját emlékeinek útvesztőjén át, világossá válik, hogy Joel egész egyszerűen nem tudja Clementine-t kiverni a fejéből.

Szakíts, ha bírsz (2006)

A romantikus komédiák végén a szerelmesek csókban forrnak össze és kéz a kézben, boldogan néznek a szép, közös jövő elé. Ám erről a jövőről vajmi kevés információnk van. Nézzük azonban Brooke (Jennifer Aniston) és Gary (Vince Vaughn) esetét. Annak rendje módja szerint ismerkedtek meg egymással, majd jött a mindent elsöprő, nagy szerelem, végül az összeköltözés. Ám a régi mondáshoz hasonlóan, lakva ismerik meg egymást az emberek és ez bizony rózsásnak aligha mondható helyzetet eredményez. Valóságos háború veszi kezdetét a szembenálló felek között, melyből lassan az összes ismerős, barát, sőt idegen kiveszi a részét.

Egyszerűen bonyolult (2009)

Jól menő pékségével, új kapcsolatával és végre lezárt válásával Jane Adler (Meryl Streep) jogosan érezheti úgy, hogy sínre került az élete. Igen ám, de ekkor az ex-férje, Jake (Alec Baldwin) hirtelen úgy dönt, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy visszahódítsa őt.

500 nap nyár (2009)

Ebben a szerelemről és végzetről szóló csavaros romantikus vígjátékban egy fiatal üdvözlőkártya-író (Joseph Gordon-Levitt) reménytelenül és egyre kétségbeesetten keresi álmai vágyát, a nagy Ő-t… aki akár új munkatársa, a bájos Summer (Zooey Deschanel) is lehetne! Ám 500 napos, szokványosnak távolról sem nevezhető kapcsolatuk alatt sok minden egészen új megvilágításba kerül. Mindketten megértik, hogy a boldogsághoz vezető út tökéletesen kiszámíthatatlan, totálisan ellenőrizhetetlen – és kimondhatatlanul mulatságos! (De nem feltétlenül ebben a sorrendben.)

Nem kellesz eléggé (2009)

Emlékszel arra a tök helyes srácra, aki megígérte, hogy felhív… és soha nem jelentkezett? Lehet, hogy elvesztette a számodat. Vagy kórházban fekszik. Vagy megrémítette a szépséged, az eszed, a sikereid. Vagy talán csak Nem kellesz eléggé neki… Hollywood fiatal sztárjai – Ben Affleck, Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Jennifer Connelly, Kevin Connolly, Bradley Cooper, Ginnifer Goodwin, Scarlett Johansson és Justin Long – számtalan mulatságos buktatón evickélnek át, hogy megtalálják az igazit ebben az okos, szexi és nagyon aktuális romantikus vígjátékban. A Szex és New York-sorozat írói, Greg Behrendt és Liz Tuccillo sikerkönyvén alapuló filmben egymást követik a randiháborúk túlélői számára bizsergetően ismerős pillanatok. Nézd meg valakivel, akit szívesen szeretnél!

Ízek, imák, szerelmek (2010)

A nagysikerű regényből készült, igaz történeten alapuló film ábrándos lelkű főhőse, Liz (Julia Roberts) abban hisz, hogy az élet több mint férj, ház és karrier. Valami másra vágyik, bár nem tudja, mire. Addigi életét maga mögött hagyva egyéves utazásra indul Itália, India és Bali földjére. Jókat eszik, jókat meditál, és végül megtalálja az igaz szerelmet… de ami még fontosabb: önmagát.

Valaki más élete (2012)

Marie (Juliette Binoche) 40 éves. Egy reggel arra ébred, hogy ismét huszonötnek érzi magát, mert több mint egy évtized kiesett az életéből. Felébred, és egy olyan kapcsolat kezdetén hiszi magát, amely valójában éppen az utolsókat rúgja. És arra is ráébred, hogy mindösszesne négy napja maradt, hogy visszahódítsa élete szerelmét, a férjét.

Szerelemre hangszerelve (2013)

Gretta (Keira Knightley) és barátja, Dave (Adam Levine) a főiskola óta járnak, és közös szerzői a daloknak, melyekkel a férfi fellép. Amikor egy komoly kiadó szerződést kínál Dave-nek, New Yorkba költöznek, csakhogy a frissen szerzett dicsőség hamar a férfi fejébe száll, és szakít Grettával. A veszteségtől még kóválygó lány sorsa akkor fordul jobbra, amikor Dan (Mark Ruffalo), a levitézlett exlemez kiadó vezető egyik este meghallja énekelni egy kis East Village-i színpadon, és azonnal felismeri a nő nyers, átütő tehetségét. A fülhallgatós, Union Square-en üldögélős jelenet pedig az egyik legjobb randiötlet, ami valaha filmben látható.

A legjobb szakítós filmek: Szerelemre hangszerelve

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014)

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron 29. évében. Átlagos srácként számtalan kortárs komplexus birtokosa; frissen végzett az egyetemen, barátnője elhagyta, a szülei tartják el, amíg munkát keres, ráadásul miközben az elmúló szerelmen agonizál, valami külső, bizarr tényező mindig felülírja elképzeléseit és megszakítja intim pillanatainak eltervezett linearitását. Áron csak akkor jön rá arra, hogy a káoszban és a kiszámíthatatlanságban mégis tart valahová, amikor elmegy innen.

Hogyan legyünk szinglik? (2016)

Vannak jó szinglik meg rossz szinglik és ott van Alice. Valamint Robin, Lucy, Meg, Tom és David. New York tele van magányos szívekkel, akik a párjukat keresik, hol a szerelem nevében, hol egy kis kaland kedvéért, hol pedig valami olyasmihez, ami a kettő közé esik. Az incselkedő SMS-ek és egyéjszakás légyottok sűrűjében lavírozva pedig meg kell tanulniuk szinglinek lenni egy olyan világban, melyben a szerelem nap mint nap új értelmet nyer. És ők bizony rájönnek, hogy az lesz a legjobb, ha jó nagyot harapnak a Nagy Almába!

Kaliforniai álom (2016)

Mia (Emma Stone), a feltörekvő színésznő meghallgatások között pincérnőként gürizik, Sebastian (Ryan Gosling), a jazz-zenész pedig sötét lebujokban klimpírozgat. Mikor megismerkednek, szerelmük mindkettőjükre inspiráló hatással lesz, ám amint a siker kezd utat törni az életükbe, mindketten olyan döntésekkel szembesülnek, amelyekkel veszélybe sodorják kapcsolatukat. Lehet, hogy azoknak az álmoknak a beteljesülése fogja elválasztani őket egymástól, amelyekért olyan régóta küzdenek?

Rossz versek (2018)

A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett, Tamás emlékeiből ébred rá a mai társadalom elveszettségére is, ezúton kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről.

Egy remek valaki (2019)

Amikor egy kilencéves párkapcsolata megszakad, egy álmodozó zenei újságíró úgy dönt, San Francisco-ba költözik. Összetört szíve ápolásához két legjobb barátjával még egy utolsó görbe estét csapnak New Yorkban. (Netflix)

A legjobb szakítós filmek: Egy remek valaki

A legjobb szakítós filmek után, mit szólnál egy vígjátékhoz?