Napi 5 perc és 5 gyakorlat a lapos, feszes hasért

A lapos, feszes kockahashoz két dolog szükséges: egy hatékony edzésprogram és egy nem kevésbé effektív diétaterv. Ha kitartóan csinálod az edzéseket minden nap és a szénhidrátban szegény, fehérjében magas étrendet is tartod, hetek, de akár napok alatt látod majd a pozitív, tónusos változást.

Mielőtt bemutatnánk, hogyan működik az Intenset ingyenes kockahasprogramja, fontos tudni, hogy a feszes has alapvetően nem a hasizomgyakorlatok, hanem zsírvesztés következménye. Azért szükséges edzeni a hasizmokat, hogy miután az őket elfedő zsírtömegtől (diétával) megszabadultunk, kirajzolódhasson a tónusos izomzatunk. Hasizomedzés nélkül tehát nincs feszes kockahas, ahogy szigorú diéta nélkül sincs.

Az ideális étrend nőknél és férfiaknál természetesen eltérő: míg az Intenset-diéta napi 140 g szénhidrátot és 175 g fehérjét ír elő a nők számára, a férfiak mindennapos étkezéseinek 160 g szénhidrátot és 190 g proteint kell kitenniük. Mindkét esetben napi két proteinshake is az étrend részét képezi, hiszen ezek a készítmények nemcsak elűzik az éhséget, de az izmok regenerációját is segítik.

A kockahasprogram során összesen 5 különböző hasizomgyakorlatot kell végeznünk, mindegyiket egy percen keresztül. A teljes, ötperces edzés elvégezhető otthon, eszközök nélkül. Amire szükséged lesz:

  • stopper (akár telefonos applikáció formájában)
  • polifoam/vastagabb takaró

Az edzéstervben többféle, statikus és dinamikus gyakorlat váltja egymást, hiszen többirányú terheléssel gyorsan és hatékonyan erősíthető a hasizom. A programot edzettségi szinttől függetlenül bárki elvégezheti; ha nagyon nehéznek érzed az egyperces feladatokat, 60 másodperc helyett végezd 30 másodpercig őket, és fokozatosan, 10 másodpercekkel emeld az időtartamot. Fontos, hogy minden nap megismételd az 5 gyakorlatot.

Lássuk, melyik az az 5 hasizomgyakorlat, amelyet a lapos, feszes hasért végezhetünk!

#1 Hanyatt fekvésből felülés terpesztett lábhoz, ellentétes kar-bokaérintéssel

A kiindulóhelyzetben hanyatt fekszünk, a lábaink pedig széles terpeszben vannak. Az egyik karunkat a talajon tartjuk, míg a másikat felemeljük és felüléssel az ellentétes bokához érintjük. Ha nagyon nehéznek érzed a gyakorlatot, a bokaérintést végző kezeddel, lendülettel segítsd kicsit a felülést.

#2 Plank

A plank egy alkartámaszban egyenesen megtartott testhelyzet, amely során fontos, hogy a csípő egy vonalban maradjon a háttal. Mivel hasizomerősítés céljából vesszük fel a plankpózt, a könyököt próbáljuk meg a boka felé közelíteni; akkor csináljuk jól, ha a széles hátizom is megfeszül.

blank

#3 Hasprés

Kezek a tarkón, a nyak laza, az áll a mellkastól végig elemelve. Figyelj arra, hogy a talajtól csak a lapocka emelkedjen el, és ugyanolyan kontrollált legyen a felfelé, mint a lefelé mozgás.

blank

#4 Ülésben nyújtott kar- és lábtartás

A gyakorlat célja, hogy egy percen keresztül egyenes háttal, mozdulatlanul megtartsd a képen látható pózt. Talán ez a gyakorlatsor egyik legnehezebb eleme, de higgy magadban, kitartással meg tudod csinálni.

blank

#5 Felülés ellentétes térd-könyökérintéssel

Az ágyéki gerincszakaszt végig tartsd a talajon, mintha csak odaragasztották volna. A gyakorlatot folyamatosan végezd, ne tarts szünetet a talajra érkezéskor, hanem indítsd is a következő mozdulatot a másik irányba.

blank

Szentgyörgyi Romeo, az Intenset alapítója egy videóban elmagyarázza és megmutatja, hogyan végezheted helyesen a kockahasprogramban szereplő gyakorlatokat. A videóért kattints IDE.