Három magyar édesség is bekerült a világ 50 legjobbja közé

A CNN Travel újságírója, Jen Rose Smith kilenc éven keresztül járta és végigkóstolta a világot. Gasztronómiai kalandozásai alapján összegyűjtötte, szerinte melyek a világ legjobb édességei. Top 50-es listájára három magyar édesség is felkerült.

A világ legjobb édességei között találunk még hat francia és hat amerikai finomságot, így a listát a két nemzet vállvetve vezeti. A tarte tatin, a franciák fordított almatortája mellé beválogatták Amerika nagy kedvencét, a csokidarabos kekszet és a brownie-t, de persze a világon mindenhol egy emberként imádott olasz főzött fagylalt és tiramisú sem hiányozhat a legjobb 50 közül. A teljes listát ITT találjátok.

A magyarok büszkeségei

Elsőként a monarchiabeli klasszikus kerül kiemelésre a CNN listáján: a méltán híres Eszterházy-tortát lágy textúrája és telt édessége miatt dicséri az újságírónő, ugyanakkor az Osztrák-Magyar Monarchia dicső napjairól is megemlékezik pár szóban.

Fotó: CNN

Valamivel lejjebb kell görgetnünk, hogy kiderítsük, melyik az amerikaik másik kedvenc magyar édessége. Meg fogunk lepődni, hogy a kifliként aposztrofált finomságba botlunk, ami alatt valójában a karácsonyi nagykedvenc hókiflit értik. Smith ódákat zeng a barack- és szilvalekvárunkról, de megemlíti azért a diós és mákos töltelékváltozatot is.

A választott kép sem adja vissza valósághűen a mi hókiflinket. / Fotó: CNN

Végül, de nem utolsósorban következik a csokicsoda rigójancsi! A puha csokoládés piskóta közé ékelt baracklekvár és csokimousse szerelemgyerekét sikerült talán a legakkurátusabban ismertetni, és külön öröm, hogy Smith röviden ismertette Rigó Jancsi, a cigányprímás és Clara Ward, Caramane-Chimay belgiumi hercegnő legendás történetét is.

blank
Fotó: CNN