2020 legjobb filmjei: 10 lenyűgöző történelmi és háborús film

Összegyűjtöttük nektek a 2020-as év legerősebb mozijait a műfajban, hozzávettük a legjobb 2019-es filmeket is, ugyanis sok közülük csak tavaly került a magyar mozikba, vagy jelent meg a streamingszolgáltatók kínálatában. Jöjjenek hát a legjobb háborús filmek 2020-ból (és 2019-ből)!

A legjobb filmek 2020-ból – korábbi tematikus ajánlóink:

A legjobb háborús filmek 2020

Az 5 bajtárs (IMDB: 6,5)

Az Oscar-díjas Spike Lee új filmjében négy afroamerikai veterán, Paul (Delroy Lindo), Otis (Clarke Peters), Eddie (Norm Lewis) és Melvin (Isiah Whitlock, Jr.) visszatér Vietnamba. Miközben elesett szakaszvezetőjük (Chadwick Boseman) maradványai és egy elásott kincs után kutatnak, hőseink és Paul aggódó fia (Jonathan Majors ) felveszik a harcot az ember és a természet erőivel, és szembenéznek a vietnami háború maradandó pusztításával. (Netflix)

A Greyhound csatahajó (IMDB: 7,0)

Az Atlanti-óceánnál nem volt véresebb csatatér. A 2. világháború idején német tengeralattjárók tizedelték az utasszállítókat és a segítségükre siető hadihajókat. Krause kapitány (Tom Hanks) azonban nem ijed meg. De fél. Félti a rábízott flottát, amelynek a biztonságáért felel. 1942-ben, röviddel az Egyesült Államok hadba lépése után a kapitány első háborús feladatára indul: egy 37 hajóból álló konvojt kell átvezetnie a kegyetlen háború legkegyetlenebb hadszinterén. Ráadásul a németek nem az egyetlen ellenség: az időjárás, a tengerészek közötti ellentétek és a kapitányt gyötrő kétségek is mind kétségessé teszik, hogy sikerül végrehajtaniuk a feladatot. Pedig itt csak két lehetőség van: siker vagy halál… (InterCom)

Ellenállás (IMDB: 6,3)

Marcel Marceau, minden idők leghíresebb pantomimművészének igaz története, aki kezdő színész korában, a második világháborúban a francia ellenállás tagjaként, társaival több ezer gyermeket mentett meg a biztos haláltól. Nem beszélhetünk klasszikus értelemben vett életrajzi műről: a film kizárólag ennek a viharos korszaknak az eseményeit festi le, kiválóan váltakozva feszültség, dráma és humor között.

Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy (IMDB: 7,2)

A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1984-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik. Roman Polanski alkotása – amely Robert Harris történelmi bestsellere nyomán készült – ezt a jól ismert történetet dolgozza fel monumentális játékfilm formájában. (Cirko Film)

Jojo Nyuszi (IMDB: 7,9)

Taika Waititi író-rendező a tőle megszokott stílusban készítette el humorral és érzelemmel teli új filmjét, a Jojo nyuszit. A második világháború idején a magányos német kisfiú, Jojo elképzelései a világról alapjaiban rendülnek meg, amikor felfedezi, hogy egyedülálló anyukája egy zsidó lányt rejteget házuk padlásán. Csupán tökkelütött képzeletbeli barátjára, Adolf Hitlerre támaszkodva, Jojo kénytelen átértékelni megrögzött nacionalista gondolkodásmódját.

1917 (IMDB: 8,3)

Javában zajlik az I. világháború, amikor két fiatal brit katonát egy lehetetlennek tűnő küldetéssel bíznak meg: az ellenséges vonalon kell áthatolniuk, hogy egy üzenetet kézbesítsenek bajtársaiknak. Egy napjuk van, hogy célhoz érjenek, különben 1600 társuk, köztük egyikük testvére is odavész. A két bátor harcos hihetetlen elszántsággal indul neki a német frontnak…

V. Henrik (IMDB: 7,2)

Az önfejű Hal hercegnek fel kell hagynia a tivornyázással, és az Angliáért vívott csatában harcos királyként meg kell fékeznie a vár falain belüli és kívüli ellenségeket. (Netflix)

A nevek dala (IMDB: 6,4)

Két földrészen és fél évszázadon átívelő, érzelmes detektívtörténet az Oscar-díjra jelölt Tim Roth (Martin) és Clive Owen (Dovidl) főszereplésével. A film a lenyűgöző és megható zenei motívumokon túl a háború borzalmainak és a történelemből kitörölt lelkek regéje. A címben is szereplő, „A nevek dalával” végződő, a barátság, árulás és megbocsátás témáin átgyűrűző cselekmény bemutatja, hogy a legsötétebb rejtélyek közepette néha csak a zene tudja megvilágítani az igazságot, egyedül a dallamok képesek elhozni a gyógyulást és a megváltást. (Big Bang Media)

Midway (IMDB: 6,7)

Az amerikai haditengerészet csendes-óceáni flottáját fél évre megbénította a japán légierő, mikor leigázta Pearl Harbort. Az egyik legnagyobb hírszerzési kudarcnak titulálták a történteket. Azonban ez a veszteség nem tántorította el az amerikai hadsereg hős katonáit, hogy véghez vigyék a II. világháború egyik legnagyobb bravúrját a Midway szigeteknél. A legelszántabb harcosok állhatatossága és küzdeni akarása sorsdöntő fordulathoz vezetett a II. világháború kimenetelében.

Tolkien (IMDB: 6,8)

A film J.R.R. Tolkien (Nicholas Hoult – Eleven testek) tinédzser éveibe kalauzol. A később világhírűvé váló szerző életre szóló barátságot köt az iskola néhány hozzá hasonló, számkivetett diákjával. Kölcsönösen bátorítják és ösztönzik egymást, az évek során kapcsolatuk egyre szorosabbá válik, de aztán az I. világháború kitörése próbára teszi baráti szövetségüket. Tolkient korai élettapasztalatai inspirálták arra, hogy megírja Középfölde egész világot meghódító történetét. „Gyönyörű film a barátság erejéről, ami képes formálni az életünket” (ABC Radio Brisbane).

A legjobb történelmi és háborús filmek után válassz egy jó drámát 2020-ból: