Szerelem a téli karantén idején: 5 kirándulóhely egy kis szabadtéri romantikáért

A jelenlegi korlátozások nem kedveznek a randizgatásnak, de azért ne adjátok fel, megvan a maga hangulata annak is, ha teaházi szerelmes pillantások helyett egy termoszból, elgémberedett ujjakkal szürcsölitek a forró italt egy-egy hosszú téli séta vagy kirándulás után. Mutatunk 5 romantikus randihelyszínt Budapest környékén, amely kellemes színtere lesz a téli romantikázásoknak – nemcsak további lehetőségek hiányában, de így különösen.

Bokodi-tó

A Vértes-hegység lábánál fekvő, Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó területe a különleges „úszó falujával” a szerelmespárok kedvenc fotóhelyszínévé vált. Az itt található, cölöpökre épült horgászházak hosszú fapallókból álló stégeken keresztül közelíthetőek meg, így a környék elrendezésében, kis túlzással a Francia Polinéziában megbúvó üdülőparadicsomra, Bora Borára emlékeztet. Fontos tudni azonban, hogy az épületek magántulajdonban vannak, így ha erre visz az utatok, kerüljétek a szemetelést, és semmiképp ne zavarjátok meg az itt horgászók nyugalmát!

Bory-vár

Bory Jenő építészmérnök és szobrászművész 40 nyáron keresztül, a saját kezével alkotta meg a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben álló Bory-várat, amely napjainkban magánmúzeumként működik. Az épületet joggal nevezhetjük házméretű műalkotásnak, ugyanis a művész nem tervrajzok, hanem a fantáziája alapján dolgozott. A falakon belül, járványmentes időszakban az egykori tulajdonos által összeállított gazdag festménygyűjtemény, több száz szobor és számtalan régiség tekinthető meg, összesen 30 kisebb-nagyobb helyiség között szétosztva.

Mátraszentimre

Az ország legmagasabban fekvő faluja a valóságban hat, egymás mellett elhelyezkedő lakotthelyből áll, ezek Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Bagolyirtás, Fallóskút és Galyatető. A település mindössze alig több mint 100 kilométerre, nagyjából másfél órás autóútra fekszik Budapesttől, így akár egy hétvégi kirándulás alkalmával is érdemes ellátogatni a Mátrába, ha szívesen sétálnátok egy nagyot a téli meseországban.

Nyakas-kő

Budapesttől alig 40 percre, Biatorbágy déli határában található a jellegzetes alakjáról ismert és elnevezett Nyakas-kő, amelynek lapos tetejére száraz időben akár ki is mászhatunk, de valamivel magasabbra mászva pedig gyönyörű kilátás tárul elénk a sziklaformációkra és a környező településekre. A Nyakas-kő parkolóból indulva, a Madárszirtet és a Százlépcsőt útba ejtve egy kellemes egyórás téli kirándulás alkalmával (1,9 km) bejárhatjuk a népszerű kirándulóhelyet.

Pilisborosjenő

A Budapesttől északra fekvő, autóval kevesebb mint fél óra alatt megközelíthető község a Pilis délkeleti lábánál helyezkedik el. A környékbeli hegyekben könnyű, változatos gyalogtúrázásra van lehetőség, amelynek csúcspontjai az egri vár másolata (a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjénél), és a Teve-szikla névre keresztelt függőleges sziklaformáció. Az erodálódott dolomittornyok nem mindennapi látványt nyújtanak, a naplemente idején úgy érezhetjük magunkat, mintha egy vadnyugati filmbe csöppentünk volna.