A gyalogosoké lesz a Városliget és a Hősök tere

A budapesti közlekedés javításáért és a Városliget autómentesítéséért több beruházás előkészítése kezdődik meg 2021-ben.

Fotó: Vitézy Dávid

Idén megkezdik egy új pesti felüljáró előkészítését Rákosrendező pályaudvara fölött, amely biztosítani fogja a 3-as villamos meghosszabbítását, valamint lesz rajta kerékpárút és járda is. A Szegedi út vonalában tervezett felüljáró összeköti a főváros XIII. és XIV. kerületét, vagyis Angyalföldet Zuglóval.

A Rákosrendező feletti híd egyben segítené a pályaudvar hatalmas, évtizedek óta nem hasznosított rozsdazónájának fejlesztését. A Bosnyák tér felől érkező 3-as villamosvonalat az új hídon és a Szegedi úton át a Béke térig tervezik meg, itt kapcsolódik majd a Lehel utca-Béke utca tengelyén haladó vonalhoz.

Az új átjáróval tehermentesíthető a Hungária körút, aminek segítségével autómentesíthető lesz a Városliget. A tervek szerint a Kós Károly sétány és a Hősök tere lesz autómentes, a kisföldalatti Mexikói úti végállomásánál pedig 1500 férőhelyes parkolóház épül.

Az autómentes Kós Károly sétány látványterve / Fotó: Vitézy Dávid

A városvezetés célja az új fejlesztésekkel, hogy teljes egészében visszaadja a Városligetet a gyalogosoknak, a sportolóknak és a kerékpárosoknak, ezáltal pedig egy élhetőbb, tisztább levegőjű Városligetet teremtsen, egyúttal praktikus közlekedési megoldásokat találjon az M3-as autópályán ingázóknak.

Forrás: MTI