TOP20: A legijesztőbb horrorfilmek az elmúlt évtizedből

Összeállítottunk nektek egy szubjektív listát a hátunk mögött hagyott 10 év legerősebb horrorjaiból. Mivel a műfaj nagyon szerteágazó, mindenkinek másfajta tetszik belőle, így sorrendet nem állítottunk fel. Egyszerűen csak jöjjenek az elmúlt évtized szerintünk legijesztőbb horrorfilmjei!

TOP20: Legjobb, legijesztőbb horror filmek 2010-2020
Amiről mindenki hallott: Az

Tűnj el! (IMDB: 7,7)

Most, hogy Chris (Daniel Kaluuya, Sicario – A bérgyilkos) és a barátnője, Rose (Allison Williams, Csajok) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás szüleit, a lány meghívja Christ egy hétvégére a családi birtokra. Chris a család túlzottan előzékeny vendégszeretetét annak tulajdonítja, hogy ezzel próbálják leplezni zavarukat, amiért a lányuk egy fekete sráccal jár. Ám ahogy telik a hétvége, egyre több nyugtalanító dolog történik, mígnem lassan fény derül az igazságra, ami felülmúlja Chris legdurvább rémálmait is… (UIP-Duna Film)

Úgy fent, mint lent (IMDB: 6,2)

Párizs utcái alatt több mérföldnyi zegzugos katakombarendszer húzódik, ahol számtalan lélek lelt örök otthonra. Amikor egy csapat kutató bemerészkedik a feltérképezetlen csont-útvesztőbe, rábukkannak a titokra, melyet a holtak városa őriz… (UIP-Duna Film)

Démonok között 1-2 (IMDB: 7,5-7,3)

Perronék öt gyerekükkel költöznek be új, magányosan álló vidéki házukba, és nem tudják, hogy valaki már él a falak között. Valaki, aki minden percben jelen van, gonosz, és képtelenség megszabadulni tőle. A megmagyarázhatatlan földöntúli jelenlét pokollá teszi a napjaikat, és egyre veszélyesebb, ijesztőbb módokat talál, hogy jelezze: övé a ház, és nem engedi át másnak. Kénytelenek paranormális ügyek nyomozóihoz fordulni: azokhoz, akik az amityville-i esetet is lejegyezték. A szakemberek nekilátnak, hogy kifüstöljék a gonoszt a házból de úgy tűnik, még ők sem bírnak vele. (InterCom)

Örökség (IMDB: 7,3)

Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében.

Vaksötét (IMDB: 7,1)

Két fiatal srác és egy lány a környékbeli házak fosztogatásával egészíti ki a zsebépénzét. Ügyesek, gyorsak, gátlástalanok, így aztán egyre sikeresebbek. Amikor kinéznek maguknak egy a világtól visszavonultan élő vak férfit (Stephen Lang), akiről az a hír járja, hogy milliókat rejteget otthon, azt hiszik, még az eddigieknél is könnyebb dolguk lesz. Tévednek: az eddigieknél sokkal nehezebb feladattal találják szembe magukat: életben kell maradniuk.
A férfi ugyanis őrült. Kegyetlen, gátlástalan pszichopata, és a három betörő fogollyá válik a házában. (InterCom)

A meghívás (IMDB: 6,6)

Egy kísértetektől gyötört férfi vacsorameghívásra megy abba a házba, amelyet egykor otthonának nevezett. Paranoia tartja rettegésben: attól fél, hogy volt felesége és annak új férje álnok tervet forralnak.

TOP20: Legjobb, legijesztőbb horrorfilmek 2010-2020

Az (IMDB: 7,3)

A csatornák mélyéről kapaszkodik fel… Ártatlan gyermekekre vadászik… Pontosan tudja, hogy mitől lesz úrrá rajtunk a jeges rémület, és mindig a nyomunkban van… Valami, az emberi értelmet meghaladó sötét erő övezi Pennywise, a bohóc kedves figuráját, aki harminc évenként felébred álmából, hogy halálra rémissze a kis új angliai város, Derry lakóit. Hét gyereknek azonban sikerül legyőznie a gonoszt, de ő pontosan harminc év múlva visszatér, hogy bosszút álljon. A megmagyarázhatatlan félelem átértelmezi a valóságot, és életre kelti hetük legvadabb rémálmait.

A boncolás (IMDB: 6,8)

Egy apa és fia, akik mindketten halottkémként dolgoznak. Egy fiatal női holttestről kell megállapítaniuk a halál okát, de láthatóan semmi sem utal olyan sérülésre, amely halálos kimenetelű lehetne. Milyen sötét titkot rejteget vajon a lány története?

TOP20: Legjobb, legijesztőbb horror filmek 2010-2020

Z világhábrú (IMDB: 7,0)

Az ENSZ egy alkalmazottja (Brad Pitt) az idővel és a végzettel versenyezve száguld a világban, hogy megakadályozza egy végzetes zombijárvány kitörését.

Valami követ (IMDB: 6,8)

Képzeld el, hogy követ valaki. Bárhol is vagy, és egyszer csak feléd sétál. Bármilyen alakot felvehet. Lehet egy régi ismerős, kedves, szeretett arc, vagy egy ijesztő alak, egy vadidegen. Nem fut feléd, nem is különösebben siet. Csak határozottan megy feléd, és ha utolér, meghalsz. Ha pedig rád ragad, a követés átkától egyféleképpen szabadulhatsz: ha szexuális együttlét során átadod valaki másnak. De ha az illető meghal, újra nagy bajban vagy. A 19 éves Jay pedig halálos veszéllyel néz szembe, amikor egy ártalmatlan egyéjszakás kalandot követően arra lesz figyelmes, hogy valami követi. Csak egyben biztos: menekülnie kell előle – az életéért.

Anyám! (IMDB: 6,6)

Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle Pfeiffer) beköltöznek a házba, megzavarva a pár nyugodt életét… (UIP-Duna Film)

Széttörve (IMDB: 7,3)

Miközben a disszociatív identitászavar mentális megosztottsága régóta lenyűgözi és próbára teszi a tudományt, él az a vélekedés is, hogy egyeseknél sajátos testi attribútumok rendelődnek minden személyiséghez, és adott esetben fizikálisan is több személyiségre oszlik az az egyetlen illető. Noha Kevin már feltárt 23 személyiséget pszichiáterének, Dr. Fletchernek, még van egy rejtett személyisége, amely felbukkan, és dominálja a többit. Miután elrabol három tinédzser lányt, köztük az önfejű és eszes Caseyt, Kevinben kitör a harc a túlélésért a többi személyiségével – és a körülötte lévőkkel – miközben elkezdnek leomlani benne a különböző énjeit elválasztó falak… (UIP-Duna Film)

Csontok és skalpok (IMDB: 7,1)

Miután egy törvényenkívüli véletlenül a békés vadnyugati városkába vezet egy csapat kannibál barlanglakót, a szörnyek elrabolnak több telepest és egy helyi farmer feleségét. A farmer nem törődve sérült lábával, csatlakozik a mentőcsapathoz: a seriffhez, az idős tartalék-seriffhez és egy erős akaratú pisztolyforgatóhoz. Ami ezután következik, az utazás a földi pokolba, szembenézve egy olyan ellenséggel, melynek kegyetlensége nem ismer határokat.

A platform (IMDB: 7,0)

Egy étellel megrakott betonlap halad lefelé szintenként a börtönben. A rabok a felsőbb emeleteken jóllaknak, de az alsó szintekre egyre kevesebb jut. Küszöbön a lázadás. (Netflix)

Vonat Busanba: Zombi expressz (IMDB: 7,6)

Az elfoglalt befektetési tanácsadó, Seok-Woo elhatározza, hogy születésnapi ajándék gyanánt elviszi elhidegült kislányát a volt feleségéhez Busanba. Már a vonaton ülnek, amikor az utaskísérő mögött felugrik egy menekülő, sebesült nő, aki nem sokkal később szörnyű kínok között meghal – ám néhány pillanattal később vérszomjas szörnyetegként tér magához, és őrjöngve ugrik rá a neki segíteni próbáló másik utaskísérőre. (Pannonia Entertainment)

Insidous-sorozat (IMDB: 6,8)

A házaspár Josh és Renai Lambert fiaikkal, Daltonnal és Fosterrel, valamint csecsemő kislányukkal, Calival új otthonukba költöznek. Egyik éjjel Daltont a padlásra vonzza, majd megrémíti valami és a kisfiú másnap váratlanul kómába esik. Három hónapnyi eredménytelen orvosi kezelést követően Daltonék hazaviszik a fiút. Nem sokkal később paranormális jelenségek tűnnek fel a házban.

Az elmúlt évtized legjobbjai - Top horror filmek 2010-2020

A boszorkány (IMDB: 6,9)

A New England-i vadon szélén élő telepesek azt hiszik, hogy egy boszorkány megátkozta a családjukat, ezért kezd elhatalmasodni rajtuk a paranoia. (Netflix)

A láthatalan ember (IMDB: 7,1)

Cecilia Kass (Elisabeth Moss) egy erőszakos kapcsolat csapdájában vergődik egy gazdag és briliáns tudóssal, de egyszer csak úgy dönt, hogy megszökik éjnek évadján, és elrejtőzik. Tervében segítségére van a nővére, egy gyerekkori barát és annak tinédzser lánya. Ám amikor Cecilia erőszakos exe öngyilkosságot követ el, és hatalmas vagyonának egy jelentős részét feleségére hagyja, Cecilia arra gyanakszik, hogy férje halála csak színjáték volt. Amikor a hátborzongató események sora halálos fordulatot vesz, és szerettei életét veszélyezteti, Cecilia elméje kezd megbomlani, miközben kétségbeesetten próbálja bizonyítani, hogy kísérti őt valaki, akit senki sem lát…

A rítus (IMDB: 6,0)

Michael Kovak papi szemináriumi hallgató a Vatikánba utazik, hogy elmélyedjen az ördögűzés témakörében. Igazából nem hisz az ilyen praktikában, a démoni megszállottságot pszichiátriai esetnek tartja. A Szent Városban találkozik Lucas atyával, a téma szakértőjével, aki az életét tette fel a gonosz elleni küzdelemre. Hatására Michael másként kezd viszonyulni a kérdéshez. Amikor azután olyan esettel találják magukat szembe, amely Lucas atya képességeit is meghaladja, Michaelben minden megkérdőjeleződik, amiben eddig hitt.

#túlélők (IMDB: 6,2)

A #túlélők a digitális korban játszódó zombifilm, amelyben egy szörnyű vírus szabadul el a városban, és egy, a lakásába elzárkózó magányos férfi (Yoo Ah-in) mindentől elvágva, kétségbeesetten keresi a kiutat. (Netflix)

Ha végignézted a legijesztőbb horrorfilmeket az elmúlt évtizedből, itt még találhatsz pár jót 2020-ból: