20 szánkózóhely Budapesten, ha vasárnap leesik az első idei hó a városban

Ha szerencsénk van, vasárnap délután idén először annyi hó esik Budapesten, amennyi szánkózásra alkalmassá tesz egy csomó fővárosi lankát. Összeszedtünk 11 budai és 9 pesti helyszínt, ahol, ha hó van, élvezet a szánkózás.

Buda

Bikás park

A betontömbök körülölelésében fekvő, meglepően kellemes hangulatú Bikás park is alkalmas lehet a szánkózásra, hiszen nagy zöldterületeket és egy csúszásra tökéletes dombot is meghódíthatunk a XI. kerület családbarát pihenőhelyén.

A Bikás park egy októberi hétvégén

Gazdagrét

Tavaly év végén adták át a gazdagréti Kaptató sétányon épült új sport- és szabadidőparkot, amelynek enyhén lejtős zöldfelületei nemcsak többfunkciós sporttérként funkcionálnak, hanem Budapest egyik rejtett szánkózóhelyeként is. A közösségi ház mögötti területet ajánljuk különösen.

Hajógyári-sziget

Sok kisgyerekes család kedvence a Hajógyári-szigeti játszótér, amelynek hatalmas csúszdáin egész évben élmény a játék, a mellette lévő lankákon pedig nem kevésbé szórakoztató szánkóval száguldozni, amint leesik a hó.

Fotó: Fortepan/Hlatky Katalin (1981)

Gellért-hegy

A Gellért-hegyen több zöldterületen is jókat lehet szánkózni: a Búsuló Juhász Étteremmel szembeni domboldalon kisgyerekes családok is bátran csúszhatnak, de a valamivel rövidebb, Cerka-Firka mesejátszótér melletti lankáról is élvezet a szánkózás. A Rezeda utca végénél hosszú, jó lejtésű pálya várja a szánkózás szerelmeseit, de akár a Filozófusok kertje alatt elterülő meredek lankákat is meghódíthatják a bevállalósabbak, gyerekekkel viszont utóbbi nem ajánlott.

Duna-part a békásmegyeri nagy gát mentén

A pünkösdfürdői gát megerősítése és a körülötte elterülő zöldterület felújítása már elkezdődött, de szerencsére így is maradtak lejtős részek a békásmegyeri Duna-parton, ahol a folyó nem mindennapi háttérként szolgál a szánkózó kedvűeknek.

Harang-völgy

Kevesen tudják, hogy a Harang-völgyben az 1940-es évek vége felé sokan jártak síelni, de a beépítetlen pálya akár még ma is tartogathat izgalmakat gyakorlott síelők számára. A völgy felső szakasza kifejezetten alkalmas szánkózásra, tiszta időben pedig az Erzsébet-kilátóig is ellátni.

Hármashatár-hegy

A Hármashatár-hegyi reptér környékén úton útfélen szánkópályákba botlani, hiszen a sík tereptől a meredek lejtőkig minden földi jóval büszkélkedhet a budai oldal egyik legnépszerűbb kirándulóhelyeként ismert zöldterület. A termoszos teát, sapkát, sálat, kesztyűt ne hagyjátok otthon, mert a hatalmas, nyitott terep nagyon szeles lehet.

Kamaraerdő

A belvárosból messzebbre merészkedőknek ajánljuk a budaörsi Kamaraerdőt, ahol a városi zajoktól távol, a Nagyrétbe torkolló, lankákon keresztülfutó sétaösvényeknél terül el a hosszú, közepesen nehéz szánkópálya.

Normafa és környéke

Listánk legkézenfekvőbb szánkózóhelye a Normafa, amely nem véletlenül a város legtöbbet látogatott kirándulóhelye egész évben: van játszótér, kilátó, nyílt placcok, sétaösvények és egy városszerte híres rétesező. Szánkózni gyakorlatilag a terület bármely részén élvezetes, az Anna-rét domboldala például kifejezetten biztonságos, hiszen vízszintes kifutórésszel is rendelkezik.

blank

Széchenyi-emlékmű és -kilátó

A Gyermekvasút Széchenyi-hegyi megállójától mindössze pár perces sétára, a Széchenyi-hegy oldalában található a Széchenyi-emlékmű és -kilátó, amelyet egy ligetes park ölel körül. A külvárosi pihenőhely csak nagyobb havazás esetén alkalmas szánkózásra, akkor is csak rövidebbeket lehet csúszni az emlékmű alatti részen.

Tabán

A Tabán lankái évtizedek óta a budapestiek kedvenc szánkózóhelyeként szolgálnak, ami nem meglepő, hiszen hiába a rövid pálya, a Budai Vár fenséges látványát nehéz überelni.

blank
Fotó: Fortepan/Barbjerik Ferenc (1956)

Pest

Csáktornya park

Ha a közelünkben tudhatjuk a 16. kerületi Kacsóh Pongrác út-Tengerszem utca meredek és lankásabb szánkódombjait, még ez a szolid szánkóhelyszín is okozhat nem kevés örömet a csúszni vágyóknak.

Királydomb, Városliget

Jolly joker a városligeti Királydomb, hiszen belvárosi és külvárosi viszonylatban is könnyen elérhető, külön kijelölt szánkópálya nincs ugyan, de a nagy érdeklődés dacára is érdemes kilátogatni, ha más nem, akkor azért, hogy tegyünk egy kis kitérőt a téli Vajdahunyad vára irányába.

blank
Fotó: Fortepan/Koroknai-Tegez Ferenc (1938)

Óhegy park

Két csúszás között alkalmunk nyílik megfigyelni a madárbarát park ide-oda röppenő lakóit, a szánkózáson túl a hatalmas kőbányai közpark ráadásul számos más mozgáslehetőséggel is kecsegtet.

Daru-domb

Csepel egyik büszkesége, a ráckevei Duna-ág partján lévő Daru-domb nemcsak szoborcsoportnak ad helyet, szánkópályának is tökéletes.

Tamariska-domb

A csepeli homokbuckák utolsó tanúhegye a tamariska cserjéről elnevezett domb, ahová tanösvény vezet, és ahonnan 116 méteres magasságból indul a völgybe iramodó szánkópálya.

Újpalota

A Szentmihályi út felől lehet megközelíteni az Ázsia Center szomszédságában lévő erdős terület pályáját, ahol tágas tér és lankás domb fogad bennünket, és ahol igazán jót csúszni, nagy hó esetén tudunk.

Vida-domb

A 17. kerület több játszótere mellett a rákoskerti szánkódomb is kitűnő választás lehet, ha csúszni támadna kedvünk. Népszerű hely hírében áll, de talán nem is meglepő, hiszen tetejéről pompás pesti panoráma tárul elénk.

Népliget

Csakugyan könnyen megközelíthető, a parkolás is jóval egyszerűbb, és mivel kevesebben ismerik, tartogathat még nagy meglepetéseket a népligeti szánkópálya.

blank

Aréna Mall

Az, hogy az Arénába gyorsan be tudunk húzódni felmelegedni kicsit, egyáltalán nem rossz dolog, így a pláza oldalában lévő dombot is érdemes kipróbálni, a gyerekeknek biztosan tetszeni fog.