Újdonságok Budapesten: 8 vendéglátóhely, amit érdemes kipróbálni januárban

Hiába állt meg az élet Budapesten, még mindig vannak olyan merész vállalkozók, akik a nehezített pályán is bevállalják az új vendéglátóhelyekkel járó küzdelmeket. Emeljük kalapunkat előttük, és reméljük, sokáig színesítik majd a fővárosi gasztroszcénát. Íme nyolc újonnan nyitott hely, amely figyelmet érdemel – járványhelyzet ide vagy oda.

Nudli Tésztakantin

Aki otthonosan mozog a magyar gasztronómia online világában, az biztosan találkozott már a világutazó gasztroblogger Jókúti András nevével. A népek és gyomrok jó ismerője a veterán vendéglátósnak számító Gerendai Károllyal karöltve, hosszas készülődések után december közepén (a pandémia tetőfokán) végre megnyitotta önkiszolgáló tésztázóját. Az Október 6. utcai Nudliban olasz pastavariációk helyett olyan magyaros fogások készülnek a Costesből átmentett Michelin-csillagos személyzet keze alatt, mint a káposztás tészta, a túrós csusza, a lecsós galuska, vagy éppen a mákos nudli. Helyben fogyasztásra egyelőre sajnos nincs lehetőség, a Wolton viszont bárki kedvére válogathat a házias ízvilágú, frissen készült tésztaételekből.

1051 Budapest, Október 6. u. 8.

IDE

Újlipótváros híresen erős, ha vendéglátásról van szó, a római stílusú pizzákban utazó IDE pedig csak tovább öregbíti a Budapesten egyedülálló hangulatú negyed renoméját. A magát római pizzakisüzemként meghatározó IDE kínálatában hiába keressük a jól ismert tortaformájú, lapos korongokat, itt minden (ollóval vágott, szezonális alapanyagokkal megpakolt) szelet 10×20-as téglalapokban kerül a kartondobozba, a tészta vastag, mégis könnyű, a feltét pedig bőséges. Megrendelheted Wolton vagy Netpincéren keresztül, kérheted elvitelre melegen, de otthon is megsütheted: a lassan fermentált tészta akár két napot is vígan elvan a hűtőben.

1137 Budapest, Pozsonyi út 22.

101BISTRO

A Nyugat-Ázsia, Perzsia és India kulináris kincseit ezüsttálcán felszolgáló Pingrumba tavaly nyári megnyitója után újabb izgalmas hellyel bővült a Széll Kálmán tér gasztrokulturális repertoárja: az Etesd a dokit! mozgalom mögött álló Keve Márton és a kínai Lu Boyin által megálmodott 101BISTRO a tajvani konyha remekeit kínálja szemet gyönyörködtető fine dining köntösbe bújtatva – egy darabig még a Wolt és a Bolt Food közbenjárásával. Akár a pikáns-fanyar arany kimchit, az onsen tojással és szezonális zöldségekkel szervírozott, osztrigás borsmártással meglocsolt tarka magyar hátszínt, vagy a pak-choi-jal és háromféle gombával kínált ramen levest választod, garantáltan a Taipei 101 tetején fogod érezni magad.

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 5.

blank

Scusi Focacceria

Olasz szendvicsek és házi készítésű csemegék a Bródy Sándor utcában! A Scusi Focacceria nem titkolt szándéka új színnel gazdagítani a pesti street food palettát, mely hősi vállalásban a Budafokról minden reggel frissen szállított, aztán a helyszínen minden földi jóval megrakott kovászos focaccia egyszerre tölti be a vászon, a festék és az ecset szerepét. A vegán, vega, húsos és édes összeállítások hozzávalói között találunk szarvasgombát, pikáns olasz kolbászkrémet, homoktövist és kecskesajtot (ezeket egyébként a delirészen külön beszerezhetjük), a legelvetemültebbek pedig nutellával és gyümölccsel is kérhetik olasz kenyerüket.

1088 Budapest, Bródy Sándor utca 11.

blank

The Pot

Eleged van a kopár, hideg, téli szürkeségből? Akkor irány a Vas utcai The Pot, ahol nem csak a napindító koffein-dózisodhoz juthatsz hozzá, hanem egy egyenlítői paradicsomban is érezheted magad – persze csak addig, amíg kézhez nem kapod a rendelésed. A jamaikai Marley Coffee világos és sötét pörkölésű prémium kávéi mellett magaddal viheted a házi mártogatósok, kézműves sütik, sós és édes feltétekkel is kérhető amerikai palacsinták egész tárházát, és a szobanövények sem pusztán díszítő funkciót töltenek be: a The Pot ugyanis egyszerre kávézó és virágbolt, választott cserepesünk mellé pedig remek gondozási tanácsokat is kapunk.

1085 Budapest, Vas utca 15/b

blank

Venison GuStore

Van egy hely Budapesten, ahol békében megfér egymás mellett a szarvas, a szürke marha, a vaddisznó, az őz és a vízi bivaly. Nem, ezt a helyet nem az állatkertben kell keresnetek, hanem a Margit körúton: a nemrégiben megnyílt Venison GuStore prémium füstölt portékájához foghatót legközelebb talán csak Olaszországban találni, annyira jól össze lett rakva a luxuskomornyikból füstölt áruszakértővé avanzsált Ivánácz Gábor boltja. A kiváló minőségű, őrületesen finom saját márkás kolbászokat, szalámikat és bresaeolákat webshopon keresztül is megrendelhetjük: egy közel félkilós szarvas bresaola nagyjából 10 ezer forintba kóstál, míg a szalámik és kolbászok ára 1900 és 3900 forint között ingadozik.

1024 Budapest, Margit körút 29/a

blank

RH+ Delicates

A hangulatos Óbudai Promenádon várja a magyar finomságok rajongóit az RH+ Delicates, amelynek pultjában és polcain 140 magyar kistermelő termékeivel találkozhatunk, a szürke marhahússal töltött házi raviolitól kezdve a szarvasgombás pástétomon és a sous vide technikával készült húsokon át egészen a csokoládék, desszertek és kávék édes-kesernyés világáig. A csemegerészleg mellett az RH+ Delicates kínálata helyben készült street food ételekkel is kiegészül: a szürke marha, kacsa és Angus-burgerhez az alapanyagot a Martonyi Öko Agro Gazdaság szállítja. Woltos szállítás: hamarosan.

1036 Budapest, Bécsi út 57-59.

blank

Boldog Föld

A mesébe illő Wekerle-telepen nyílt meg a főváros legújabb csomagolásmentes, a zero waste mozgalom újrahasznosítási igényét száz százalékban magáévá tevő szépség- és éléskamrája, a Boldog Föld Bolygóbarát Bolt. Környezetbarát tisztítószereken és szépségápolási termékeken kívül tészták, magvak, édességek, szószok, befőttek, pékáruk és idénytermények széles választékát rejti a kis ékszerdoboz, de helyben készült smoothiet, növényi tejet és őrölt kávét is beletöltethetünk hozott tároló-alkalmatosságainkba.

1192 Budapest, Pannónia út 32.

blank