Északi életérzés: 4+1 pékség, ahol skandináv finomságokra bukkanhatunk

Aki egyszer megkóstolja a skandináv pékségek finomságait, visszavágyik nemcsak a hangulat, hanem a hamisíthatatlan ízek miatt is. Válogatásunkban olyan pékségeket gyűjtöttünk össze, ahová nemcsak érdemes, hanem kötelező betérni néhány északi falatért.

Tündér Pékség

Állandó kínálatában adalékmentes, természetes kovásszal készült kenyerek szerepelnek, de időről időre felbukkannak ínyencségek is. A pékségben mindig van újdonság, szemezgethetünk kanelbullarból, vagyis svéd fahéjas csigából, illetve alkalomadtán megkóstolhatjuk a svéd ropogós kenyeret, a knäckebrotot is. Tündénél érdemes érdeklődni, mikor van nála porondon vagy sütőben észak, heti két alkalommal süt, kizárólag megrendelésre, ezért érdemes figyelemmel kísérni Facebook-oldalát, ahol rendre beszámol arról, mi is megy éppen a sütőbe, kiegészítve azzal, hogy a jobbnál jobb recepteket közkinccsé teszi ugyanitt.

Jenői Pékség

Világot járni, pékségeket látogatni és onnan ötleteket, ízélményeket szerezni – ez az egyik motorja a Kovászlabor blognak és egyben szerzőjének mottója, aki szívvel-lélekkel vezeti Budajenőn található Jenői Pékségét. A kínálat itt is mindig bővül, újul, és valljuk be, vikingkenyeret találni itthon nem egyszerű dolog. Ez az igazi sokmagos skandináv különlegesség tökéletesen megfér a fahéjas svédcsavar mellett, a tulajdonos, Gabi pedig egészen addig kísérletezik, míg meg nem találja azt a tökéletes ízélményt, amelyet maga is az utazások során tapasztalt meg.

2093 Budajenő, Fő u. 10.

Artizán

A svéd kardamomos csiga, vagyis a Kardemummabullar önmagában is egy különleges ízvilágú, kicsit pikáns, de mégis édes, tántoríthatatlan skandináv péksütemény. Az Artizán pékség alapítója, Gergő, többek között skandináv országokban szerezte tapasztalatait és benyomásait a pékkultúráról, bizonyítéka pedig kínálatuk gyöngyszeme, a Toscan Bunra keresztelt csoda, amelynek alapja a kardamomos tészta, megkoronázva a skandináv nugátos mandulatorta ízélményével: karamellizált, sós nugáttal töltik, a tetejét pirított mandulával szórják meg. Ezen a ponton azért még ne álljunk meg, skandináv jellegű kenyereket és ropogós knäckebrotot náluk is találunk.

1054 Budapest, Hold u. 3.

Fotó: Puskás Nóri

nor/ma

Nem is lenne válogatás, ha nem kerülne bele az északi finomságok zászlóshajója, a belvárosi nor/ma pékség. Itt aztán tényleg mindent találunk, mi északi szem-szájnak ingere: fahéjas és kardamomos bullar, sós és édes danish, dán recept alapján készült croissant, Ruisleipä, vagyis finn rozslepény, de még északi fekete kenyér is sorakozik a pultban, ezért bármikor érdemes hozzájuk betérni néhány finom falatra.

1053 Budapest, Kecskeméti u. 11.

+1 Bott Pékség

Bott Frigyes neve összeforrt a boréval, míg fia, ifjabbik Bott Frigyes neve a kézműves kenyérrel. Hobbinak indult, a pékkultúra azonban beszippantotta, és megnyitotta kapuit a Bott Pékség. A kenyerek és croissantok mellett sorakozik szépen a skandináv fahéjas fonat és persze a danish is, a hajtogatott leveles tészta, amely nevében is a dánokat idézi. A pékségért a révkomáromi Gadócra kell ellátogatni, amely nem esik messze a Duna szlovák oldalától.

Révkomárom, Gadóc