Semmi újhullám: A tradicionális töltött káposzta receptje

Ha van fogás, amely egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat és egy átlagos étkezést is képes feldobni, akkor az a töltött káposzta. A sokak kedvence fogás a 18. század óta népszerű étel Magyarországon. A receptet szinte minden család ismeri, és ahány régió, annyi elkészítési mód létezik. Az eredetileg oszmán-török eredetű ételnek számos variációja van Magyarországon, sőt, külföldön is. Mi most egy tradicionálisabb receptet választottunk.

Tradicionális töltött káposzta recept

Hozzávalók

  • 100 gr fehér rizs
  • 1 kg darált hús
  • 1 vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • édes fűszerpaprika
  • 1 csomag savanyú káposzta
  • 8-10 káposztalevél
  • napraforgóolaj
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál só
  • ízlés szerint bors
  • víz a főzéshez
  • tejföl

A töltött káposzta elkészítése

A rizst (előfőzés nélkül) közepes edényben alaposan keverd össze darált hússal, apróra vágott vöröshagymával, összetört fokhagymával. Sózd, borsozd, és az édes fűszerpaprikát is add a keverékhez.

Mosd át a káposztaleveleket, és enyhén sós, forrásban lévő vízben néhány percen át puhulásig főzd. Miután leöntötted róla a vizet, tedd félre hűlni. Közben a befűszerezett hagymás-darált húsos tölteléket oszd el egyenlő arányban, helyezd a káposztalevélre, amelyeket óvatos mozdulatokkal tekerj fel. Szükség esetén fogpiszkálóval biztosíthatod, hogy a megtöltött levél ne nyíljon ki.

Egy nagyobb, magas falú fazék aljára tegyél egy rétegnyi savanyú káposztát, majd egy réteg töltelék, és egy réteg savanyú káposzta következzen addig, amíg szinte megtelik az edény. Öntsd fel vízzel, végül egy-egy káposztalevéllel is letakarhatod. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten főzd 30-40 percig attól függően, hogy mekkora töltelékeket készítettél.

Amikor elkészült, készíts habarást. Kevés olajjal piríts fűszerpaprikát, keverd össze két evőkanál tejföllel, és keverd csomómentesre a töltött káposzta levének egy részével. Ha biztosra mennél, használj szűrőt, amikor az alaposan összekevert hozzávalókat a káposztához adod. Már csak annyi a dolgod, hogy felforrald, és az ételed már kész is! Friss, puha kenyérrel, és tejföllel tálald.

Borajánló

A töltött káposzta mellé egy teltebb, érettebb mátrai olaszrizlinget ajánlunk, amelyik vulkanikus talajról származik. A töltött káposzta paprikás, enyhén fűszeres, mérsékelten zsíros, de határozottan savas étel, amelyhez egy telt és hangsúlyos ízvilágú bor illik a leginkább, így nem vész el a káposzta markáns ízei mellett, hanem harmóniát képez vele.

A töltött káposzta mellé egy jó halászlé? Íme a recept!