Szaloncukorkörkép 2020: Feltörekvő szaloncukrok versengenek a hagyományos ízvilággal

Sokan emlékszünk még a karácsonyfa-díszítés sajátosságára, a fenyőágakon csüngő szaloncukrok, majd az ünnep előrehaladtával már csak a szaloncukorpapírok nosztalgikus látványára. Akkortájt a karácsonyfában nemcsak távolról gyönyörködtünk, óvatosan megközelítve csentük le a csupán néhány ízben elérhető finomságokat, mindezt egészen addig, míg már csak egy-egy maradt a fán, és megtalálni azt a néhány szemet ugyanakkora öröm volt, mint az ajándékbontogatás szenteste.

De mi a helyzet a szaloncukrokkal 2020-ban?

A hagyományos, celofánba csomagolt ismerős ízek, a kókuszos, a zselés, a vajkaramellás és a marcipános szaloncukrok mellett merőben új, minőségi és prémium szaloncukrok is kerülnek manapság a polcokra. A hagyományos ízek egyeduralma korántsem ért véget, az új ízek, a minőség, a paleolit, vegán és cukormentes változatok színesítik a palettát, jóval több édesszájút megszólítva ezzel.

Évente, családonként átlagosan 1 kilogramm szaloncukor fogy, a legnépszerűbb úgy tűnik még mindig a zselés ízű, az idei év azonban sok más esemény mellett azt is magával hozhatja, hogy a piac nem tudja majd kiszolgálni a zselés szaloncukor iránti keresletet. Aggodalomra azonban nincs okunk, hiszen olyan feltörekvő, minőségi és prémium változatok kerülnek a polcokra, hogy ebből az új felhozatalból nem is olyan könnyű választani.

Újhullámos és színvonalas választék

Egyre szélesebb körben ismertek és elismertek a minőségi csokoládébevonattal és minőségi töltelékkel készülő szaloncukrok, melyeket sokszor már pusztán a csomagolásról is megismerhetünk. A külcsín szakít a celofánhagyományokkal, helyette a selyempapír és a szanitol az, ami a gasztronómiai élményen túl az esztétikai érzékünkre is hat, emelve az ünnep hangulatát.

Az újhullámos, feltörekvő szaloncukrok ízeiben egyre elterjedtebbek az édes-sós ízpárosítások, a sós-karamellás ízjegyek, valamint a karácsonyi édességeket idéző zserbós, mákos, almás pités egyfalatnyi finomságok. A karácsonyi édességek mellett a téli italokat is megidézik a töltelékek: pálinka, Irsai Olivér, szatmári szilva, mézes málna, forralt bor és epres pezsgőkrém is vissza-visszaköszön a csomagolásokról.

A ízükben formabontó szaloncukrok egy másik irányba is nyitnak, mégpedig azok felé, akik cukor nélküli finomságokra vágynak, ők a külön nekik készített cukormentes variációkból válogathatnak.

Fotó: Sulyán Cukrászda

A szaloncukrok is az online térbe költöztek

Mint sok más esetben, a szaloncukor-vásárlás is jobbára az online térbe helyeződött át az idei évben, új lehetőségeket is nyitva ezzel: interneten tudatosabban, célirányosabban vásárolunk, ráadásul a leírásoknak, információknak köszönhetően könnyebben tudunk az elvárásainknak megfelelő szaloncukrot választani. A super-shop.hu online választékában több mint 90 féle finomság közül válogathatunk a hagyományostól a prémium kategóriáson át egészen az Év Szaloncukra díjat bezsebelő különlegességekig.

Szerkesztőségünkben mi is megtapasztalhattuk az igen széles szaloncukor-felhozatalt, 3 kategóriában 22 féle ízt kóstoltunk. Hagyományosak közül az Angyalkás Szaloncukor vajkaramellása, és a Choco Garden zselés szaloncukra volt a kedvenc. A csokoládébevonóba mártott krémes töltelékes kategóriából a Demeter créme brulées és epres-pezsgőkrémes, valamint a Csengettyűs kókuszlikőr ízvilága nyerte el tetszésünket. A bonbon kategória tartogatta azonban a legnagyobb meglepetéseket és abszolút győzteseket, itt a mákos bejglis, a mogyoróvajas és a sós tökmagos-fehér csokis Sulyán szaloncukor volt az abszolút kedvenc.