Az Év Szaloncukra 2020: Íme a legjobb szaloncukrok több kategóriában

Idén először rendezték meg civil kezdeményezésként az Év Szaloncukra versenyt. Több kategóriában választották ki a legjobb szaloncukrokat. 

A megmérettetésre az összes hazai gyártó meghívást kapott, és szabadon dönthettek, hogy részt vesznek-e, illetve, hogy a teljes szaloncukor-kínálatukból hányat indítanak el a versenyben.

A szervezők fontosnak tartották, hogy a nagy cégek mellett a kisebb hazai gyártók és a kézműves készítők is lehetőséget kapjanak, továbbá, hogy a különböző ételösszetevőkre érzékeny fogyasztók, a kis pénzből gazdálkodók és az újdonságot keresők, valamint a gyermekeknek vásárlók számára is segítségül lehessenek a választásban. Ezért az Év Szaloncukra díj mellett a gluténmentes, laktózmentes, cukormentes szaloncukrok, valamint az olcsóbb szaloncukrok közül is megkeresték a legjobbakat. A legjobb zselés szaloncukor, a legjobb új íz és a gyerekek kedvence extra kategóriaként került be, így ezekben a kategóriákban csak egy győztest hirdettek.

A zsűrizésben az Év Szaloncukra Facebook és Instagram követői közül többeknek is lehetőséget biztosítottak a kóstolásra, de mellettük a Szeretem a csokit YouTube-csatorna videós párosa, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a CÖLI lisztérzékenyeket képviselő egyesület és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.

Az Év Szaloncukra verseny első helyén a kiskunlacházi Demeter Chocolate sós-karamellás szaloncukra, második helyen a gyulai Kézműves Cukrászda kókuszkrémes szaloncukra, míg a harmadik helyen a maklári Stühmer pisztáciakrémes szaloncukra végzett.

Az Év Szaloncukra 2020 - a legjobb szaloncukor: a Demeter Chocolate sós-karamellás
Az Év Szaloncukra: A Demeter Chocolate sós-karamellás szaloncukra

Az Év Szaloncukra kézműves kategóriájában a gyulai Kézműves Cukrászda mogyorónugátos-tejcsokis szaloncukra lett az első, a második a külföldön is több díjat besöprő bonbon szaloncukor-verziója az Irsai Olivér szőlőpálinkás szaloncukor végzett a Demeter Chocolate-tól, a harmadik helyen pedig a 2014-ben és 2015-ben a szaloncukraival már díjakat is elnyerő veresegyházi Sulyán Cukrászda sós tökmagos-fehércsokoládés trüffelszaloncukra végzett.

Az Év Szaloncukra 2020 - a legjobb kézműves szaloncukor: Kézműves Cukrászda (Gyula)
Az Év Kézműves Szaloncukra: Kézműves Cukrászda (Gyula)

Az év cukormentes szaloncukra első helyezettje a veresegyházi Sulyán Cukrászda mandulás-aszalt szilvás-diós-étcsokis szaloncukra lett, ami édesítőszert sem tartalmaz, a második helyezett a Stühmer mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé-szaloncukra, a harmadik helyezett pedig a Tesco Finest mandulás-csokoládés szaloncukra lett.

Az Év Szaloncukra 2020 - a legjobb cukormentes szaloncukor: Sulyán Cukrászda (Veresegyház)
Az Év Cukormentes Szaloncukra: Sulyán Cukrászda (Veresegyház)

Az év laktózmentes szaloncukra a 2013-ban az Év Fagylaltja díjat is elnyerő Damniczki Cukrászda vörösboros-málnás (a szekszárdi Mészáros Pál Pincészet Merlotjával) szaloncukra lett. Ez a szaloncukor vegánok számára is fogyasztható, ahogyan a második helyezett Lissé Fitt rumos-kakaós szaloncukra is. Harmadik helyen a legjobb zselés szaloncukrot gyártó Chocco Garden banánhabos szaloncukra végzett.

Az év gluténmentes szaloncukra kategóriában az első két helyen olyan gyártó végzett, akik teljesen gluténmentes termékeket gyártanak. Az Upper Bars belga étcsokiba mártott narancsos szaloncukra lett az év gluténmentes szaloncukra, második helyen a Majomkenyér mogyoróvajas szaloncukra végzett, amit kókuszvirággal és rizssziruppal édesítettek, a harmadik hely pedig a Szerencsi Paleobon szaloncukrát illette.

Az Év Szaloncukra 2020 - a legjobb gluténmentes szaloncukor: Upper Bars
Az Év (egyik) Gluténmentes Szaloncukra: Upper Bars

Az olcsóbb (499Ft/100g alatti) szaloncukrok közül első helyen végzett a Tesco karamellkrémes szaloncukra, második helyre a Dolcetta rumos-kakaós szaloncukra került, a harmadik az Auchan tejkaramellás szaloncukra lett.

A zselés szaloncukrok közül a Choco Garden meggyes szaloncukra lett a győztes, akik évek óta magukénak tudhatják a legjobb zselés szaloncukor címét és ebben a versenyben is élen végeztek.

Az idén először megjelenő új ízek közül a Piros Mogyorós egész mogyorót tartalmazó kókuszos szaloncukra lett a győztes, míg a gyerekek kedvence a Tesco banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukra lett.

Az Év Szaloncukra 2020 - a legjobb új íz: Piros Mogyorós
Az Év Új Íze: Piros Mogyorós – kókusz (egész mogyoróval a közepén) szaloncukor

A hivatalos honlap: www.azevszaloncukra.hu

Lássuk, melyek lettek a legjobb szaloncukrok 2020-ban:

Az Év Szaloncukra győztesei:

1. Demeter Chocolate – sós karamellás szaloncukor
2. Kézműves Cukrászda (Gyula) – kókuszkrémes szaloncukor
3. Stühmer – pisztáciakrémes szaloncukor

Az Év Kézműves szaloncukrai:

1. Kézműves Cukrászda (Gyula) – mogyorónugátos-tejcsokoládés szaloncukor
2. Demeter Chocolate – Irsai Olivér szőlőpálinkás szaloncukor
3. Sulyán Cukrászda – sós tökmagos-fehércsokoládés trüffelszaloncukor

Az Év Cukormentes szaloncukrai:

1. Sulyán Cukrászda – mandulás-aszalt szilvás-diós-étcsokis szaloncukor (édesítőszert sem tartalmaz)
2. Stühmer – mogyorókrémmel töltött tejcsokoládés szaloncukor
3. Tesco Finest – mandulás-csokoládés szaloncukor

Az Év Laktózmentes szaloncukrai:

1. Damniczki Cukrászda – vörösboros-málnás szaloncukor (a szekszárdi Mészáros Pál Pincészet Merlotjával)
2. Lissé – Lissé Fitt Rumos-kakaós szaloncukor
3. Chocco Garden – banánhabos szaloncukor

Az Év Gluténmentes szaloncukrai:

1. Upper Bars – belga étcsokoládéba mártott narancsos szaloncukor
2. Majomkenyér – mogyoróvajas szaloncukor
3. Szerencsi – Paleobon mogyorókrémmel töltött szaloncukor

Az Év szaloncukra 499 Ft/100g alatti árkategóriában:

1. Tesco – karamellkrémmel töltött szaloncukor
2. Dolcetta – Csendes Éj – Rumos-kakaós szaloncukor
3. Auchan – tejkaramellás szaloncukor

A legjobb zselés szaloncukor: Chocco Garden – meggyes szaloncukor
Az Év Új Íze: Piros Mogyorós – kókusz (egész mogyoróval a közepén) szaloncukor
A gyerekek kedvence: Tesco banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukor

Ha a legjobb szaloncukrok után, kíváncsi vagy a legjobb bejglikre is, olvasd el alábbi cikkünket: