Az Év Bejglije 2020: Íme a legjobb mákos, diós és ínyenc sütemények!

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2020-ban hagyományteremtő céllal hirdette meg az Év Bejglije versenyt. Nézd meg, melyek lettek a legjobb mákos, diós és ínyenc bejglik!

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Az Év Bejglije 2020: a legjobb bejglik

A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szakmai zsűri.

A zsűri tagjai voltak:

  • Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, a zsűri elnöke
  • Kovács Sándor cukrászmester a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje
  • Pataki Ádám cukrászmester az érdi Pataki Cukrászdából
  • Nagy Péter cukrászmester a Szamos Marcipán cukrászséfje
  • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga

Az ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek, kedvelt volt a pisztácia, a tökmag, a kávé, de előfordult a sütőtök, a gyömbér és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

Íme az Év Bejglije verseny győztesei, a legjobb bejglik 2020-ban:

Hagyományos diós kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
  • Bronzérmes: Nagy László – Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár

Az Év Bejglije 2020 - a legjobb mákos bejgli: Karl Cukrászda

Hagyományos mákos kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
  • Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
  • Bronzérmes: Berecz Attila – Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba

Az Év Bejglije 2020 - a legjobb diós bejgli: Aranyalma Cukrászda

Ínyenc kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Angyali bejgli – Urbán Ildikó – Ildikó Cukrászda, Szarvas
  • Ezüstérmes: Csemege diós – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Ezüstérmes: Vörösboros aszaltszilvás bejgli almacukorral – Kádár Ferenc – Temesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána
  • Bronzérmes: Csemege mákos-meggyes – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti

Az Év Bejglije 2020 - a legjobb ínyenc bejgli: Ildikó Cukrászda

Az Év Ínyenc Bejglije, az Angyali bejgli hagyományos pozsonyi tésztával készült és a töltelékénél egy mára kicsit hátérbe szorult alapanyaghoz nyúlt a készítője, a zöld dióhoz. A zöld dióra, mint amolyan hungarikum-számba menő különlegességre az utóbbi időben kevesebb figyelmet fordított a szakma, pedig évszázadokon keresztül fontos szerepet töltött be a magyar cukrászatban. A zöld dió figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

Az év legjobb bejglijei után, nézd meg 2020 legjobb tortáit is: