Karácsonyi desszertboulevard: Budapesti bejglikalauz

December elejével megindul a bejgliszezon, kéz alatt cserélnek gazdát a jobbnál jobb receptek, a közösségi oldalakat elárasztják a bejgli előrendelési akciók, nekünk pedig fel van adva a lecke, a bőség zavarában hirtelen azt sem tudjuk honnan kérjük, rendeljük meg az elmaradhatatlan karácsonyi süteményt, anyukáink, nagymamáink sokat emlegetett karácsonyi mumusát, a sütés közben megrepedt vagy épp tökéletesre sikerült diós vagy mákos tekercset. A hagyományos ízek mellett csempésztünk némi extravaganciát a válogatásba, hogy új íz kerüljön az ünnepi asztalra, és hogy megtörjük kicsit a Team Diós Bejgli és a Team Mákos Bejgli kettősét.

A tradicionális: A flódnis

A flódnis megálmodója és cukrásza Vámos Juci, aki bemutatkozása alapján sosem gondolta volna, hogy egyszer majd hivatásos cukrász lesz. Ő és testvére, Robi anyukájuktól örökölték a sütés iránti szeretetet és az apró trükköket, a családi receptek alapján készülő sütemények pedig azóta is elsöprő sikert aratnak a visszatérő vendégek körében. A kínálatban a diós és mákos ízek szerepelnek, melyek az elhintett titkos családi recept alapján mesésnek ígérkeznek.

Tradicionális, némi csavarral: Mókusch Kávézó és Tortaműhely

A Mókusch Kávézó valójában egy barátságos kis erdei odú a sürgő-forgó város közepén, ahol a Harry Potter-kötetek mellett tökéletesen megférnek a legfinomabb péksütemények és tortaköltemények. Bejgli előrendelésünket december 20-ig tudjuk leadni: a hagyományos diós és mákos ízeket kérhetjük szilva-, meggy- és birsalmaréteggel, ahogy a gesztenyéset is, de az sem baj, ha huppan mellé még rozmaringos narancskenyér vagy egy-egy a narancsos-mézes krémesből, kétségtelenül örömünket leljük majd a régi, mégis új ízek kavalkádjában.

Az extravagáns: Dolcissima

Évek óta töretlen a lelkesedés az olasz finomságokat kínáló Dolcissima iránt, és a látszat ellenére a képen látható bejglicsoda nem mákos, hanem mogyorós-nutellás. A Dolcissimában hagyományos ízt keresve sem találni, hiszen náluk a mákos is mákos-amaréna meggyes, a diós diós-vörösáfonyás-rozmaringos, ezt követik a pisztáciás, a kókuszos-fehércsokis, a már említett mogyorós-nutellás és a mandulás-citromos ízpárosítások.

blank

A skandináv: nor/ma

Az új honlappal megörvendeztető nor/ma pékség már nemcsak a mindennapokba csempészi az északi falatokat, hanem az ünnepekhez is skandináv finomságokkal járul hozzá. A diós és mákos ízesítés alap, új viszont a pisztáciás-narancsvizes bejglijük, az pedig, hogy ezt karácsonyi hygge dobozban is kérhetjük, benne más skandináv csemegékkel, az már tényleg hab a tortán.

blank

A reform: Zelenák Sütiház

Az ételérzékenyeknek és az inzulinrezisztenciával élőknek sem kell lemondani a hagyományos karácsonyi csipegetésről, hiszen a Zelenák Sütiház bejglilajstromja vegán kiadásban is elérhető, amellett, hogy a glutén-, tej- és cukormentes tekercseik diós, mákos, gesztenyés, de még szilvás ízekben is kaphatók.

blank

Az újhullámos: Fågel by artizán

Nem, ez nem vicc, az Artizán Pékség melletti „porridge bar” karácsony közeledtével valami újjal és eredetivel rukkol elő évről-évre. A sós és édes kásák mellett ilyenkor választhatunk a cukormentes mákos és diós bejgli ízesítésű zabkásák közül is, melyek ízükben a karácsonyt idézik, mégis egy merőben új köntösben tálalva azt.

blank

És ha sikerült választani, melyik bejglit kóstolnátok meg idén, honnan rendelnétek meg a hagyományos desszerttekercset és esetleg kilépnétek a bejglikomfortzónából, hogy diófanként mákost, mákrajongóként diósat  kóstoljatok, érdemes felmérni Mészáros Dóra imádnivaló kitűzőivel, ki melyik csapatot erősíti.

blank

Ha érdekel, melyik cukrászda nyerte el süteményével Az Év Bejglije 2020 címet, olvasd el lenti cikkünket:

Az Év Bejglije 2020: Íme a legjobb mákos, diós és ínyenc sütemények!