13 lenyűgözően szép kirándulóhely Budapest környékén

Töltődjetek a hétvégi napsütéssel a szabad levegőn! Ehhez ajánlunk tizenhárom csodás kirándulóhelyet Budapesten és környékén.

Lélegzetelállító körpanoráma: Kisoroszi Szigetcsúcs

Ugyan a kisoroszi Szigetcsúcson a nyári fürdőzésnek nincsen párja, az őszi panorámáért is érdemes elhagynunk a fővárost és meg sem állnunk Kisorosziig. A Szigetcsúcsra lejutni legegyszerűbben autóval lehet, amit vagy leparkolhatunk a faluban ingyenesen, vagy a kemping parkolójában napi 2000 forintért, ahonnan még szintén sétálni kell egy keveset a vízig. A partszakasz nagy területet ölel fel, így biztosan találtok majd egy csendes zugot a fák ölelésében, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt szép, napos időben akár a visegrádi fellegvárig is ellátni.

Kirándulás Budapest környékén: Kisoroszi Szigetcsúcs
Fotó: Linda Photography

Tevegelés magyar módra: Pilisborosjenő

A Budapesttől északra fekvő, autóval kevesebb mint fél óra alatt megközelíthető község a Pilis délkeleti lábánál helyezkedik el. A környékbeli hegyekben könnyű, változatos gyalogtúrázásra van lehetőség, melynek csúcspontjai az egri vár másolata (a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjénél), és a Teve-szikla névre keresztelt függőleges sziklaformáció. Az erodálódott dolomittornyok nem mindennapi látványt nyújtanak, a naplemente idején úgy érezhetjük magunkat, mintha egy vadnyugati filmbe csöppentünk volna.

Kirándulóhelyek Budapest környékén: Pilisborosjenő
Fotó: @finnzazo

Mesebeli lebegő falu: Bokodi-tó

A Vértes-hegység lábánál fekvő, Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó területe a különleges „úszó falujával” a szerelmespárok kedvenc fotóhelyszínévé vált az utóbbi években. Az itt található, cölöpökre épült horgászházak hosszú fapallókból álló stégeken keresztül közelíthetők meg, így a környék elrendezésében, kis túlzással a Francia Polinéziában megbúvó üdülőparadicsomra, Bora Borára emlékeztet. Fontos tudni azonban, hogy az épületek magántulajdonban vannak, így ha erre visz az utatok, kerüljétek a szemetelést, és semmiképp ne zavarjátok meg az itt horgászók nyugalmát!

Fotó: Getty Images

További csodás célpontok őszi kiránduláshoz:

Kirándulóhely borimádóknak: Etyek

A fővárostól mindössze 30 kilométerre található Budapest szőlőskertje, a bájos nagyközség, Etyek, ahol egészen új szintre emelik az innovatív borkészítés fogalmát. Az Etyek-Budai borvidék a 13. század óta ismert bortermelő terület, amelyet egykor az ősi Pannon-tenger borított. Ennek köszönhető, hogy a talaj mészkőben gazdag. A főváros zajától távol, idilli környezetben találjuk magunkat; a kilátás csodás, a levegő friss, és a macskakővel kikövezett utat szegélyező, hangulatos pincék láttán szinte hihetetlennek tűnik, hogy Budapest csupán kőhajításnyira található innen. A borkóstoláson túl kihagyhatatlan program Közép-Kelet-Európa első filmes látogatóközpontja, a Korda Filmpark. A filmstúdió 15 000 nm-es kültéri díszlete izgalmas barangolásra hívja a filmrajongókat New York utcáira, a középkori Firenzébe, Velencébe vagy akár Rómába.

buBdapest közeli kirándulóhelyek: Etyek
Fotó: Facebook/Etyeki Piknik

Dzsungelláz: Vácrátóti Botanikus Kert

Göd szomszédságában terül el az ország legnagyobb botanikus kertje, ahol közel 13 ezer növényfaj él. Itt érdemes a lábunk elé nézni, nem csak azért, mert különlegesen szép virágokat vehetünk így észre, de a rengeteg itt megtalálható védett növényt sem szerencsés letiporni.

Ősz a Vácrátóti Botanikus Kertben / Fotó: Sutus Dolli

A magyar Stonehenge: Pákozd

Tudtad, hogy a fővárostól nem messze, Pákozdon található a magyar Stonehenge? Itt találhatók ugyanis az úgynevezett ingókövek. Ezek a hatalmas gránittömbök, melyek absztrakt alakzatot formálva egyensúlyoznak egymáson; innen kapta a nevét is. Az ingókövek kialakulását számos legenda ötvözi. Egyes nézetek szerint a pákozdi ingókövek nem természetes képződmények, hanem azokat egy korai civilizáció állította, csakúgy, mint Angliában a Stonehenge-et. Egyébként a 300 millió éves, erősen lepusztult Velencei-hegység hazánk egyetlen gránit alapkőzetű hegysége, így az ország földtani értelemben legöregebb tájegysége, amely a földtörténeti ókorban alakult ki. A geológusok szerint ennek a maradványa a képződmény.

Fotó: Terbócs Attila

Kirándulás a romantika fellegvárába: Bory-vár

Bory Jenő építészmérnök és szobrászművész 40 nyáron keresztül a saját kezével alkotta meg a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben álló Bory-várat, mely napjainkban magánmúzeumként működik. Az épületet joggal nevezhetjük házméretű műalkotásnak, ugyanis a művész nem tervrajzok, hanem a fantáziája alapján dolgozott. A falakon belül jelenleg az egykori tulajdonos által összeállított gazdag festménygyűjtemény, több száz szobor és számtalan régiség tekinthető meg, összesen 30 kisebb-nagyobb helyiség között szétosztva.

Fotó: Tóth Roland

Erdő mélyén: Dera-szurdok

A Pilisszentkereszttől délre található, meredek sziklákkal határolt Dera-szurdok 1 km hosszú. Az itt lévő Dera-folyón apró fahidacskák ívelnek át, melyeken áthaladva igazi mesebeli érzésünk támadhat. Mivel a túra útvonala nem túl hosszú, egy óra alatt bőven felfedezhetjük a szurdokot, de szerencsére a közelben több egyéb túraútvonal is van. Budapestről a Pomázról induló távolsági buszokkal tudunk legpraktikusabban eljutni az erdőig.

Kirándulás Magyarországon: Dera-szurdok
Fotó: @orsiszerintavilag

Festői panoráma: Zebegény

A Duna-parti települést az edzettebb túrázóknak ajánljuk, ugyanis az itteni legnépszerűbb túraútvonal picit húzósabb, 11,9 km hosszú. Mindenesetre megéri a fáradtság, hiszen az út érinti a Remete-barlangot és csodálatos kilátás nyílik a Dunára is. Zebegényhez legkönnyebben a Nyugati pályaudvarról vonattal tudsz eljutni, röpke egy óra alatt.

Fotó: Getty Images

Még több kirándulóhely Budapest könyékén:

Sissy nyomában: Gödöllő

Sissy kedvenc magyar városa ma is gyönyörű. A varázslatos gödöllői Grassalkovich-kastélyt még Mária Terézia uralkodásakor építették, jelenleg múzeumként üzemel. Bár a hozzá tartozó kastélykertet nem igazán nevezhetjük túraterepnek, megéri kijönni ide és egy nagyot sétálni. Gödöllőt az Örs vezér tértől induló gödöllői hévvel tudod legegyszerűbben megközelíteni.

Kirándulóhelyek Budapest környékén: Gödöllő
Fotó: @mariagyorgy

Spartacus útján: Visegrádi-hegység

Az eredetileg kizárólag vadászoknak kialakított kanyargós Spartacus-ösvényt 2015-ben vehették birtokba a turisták. Az ösvény csodálatos panoráma mellett fut Visegrád felé és a páratlan szépségű Apátkúti-patak völgyéig visz. A viszonylag könnyű túra mellett teljesen átadhatjuk magunkat a természet szépségnek, mert itt bőven lesz miben gyönyörködni.

Fotó: Szmandray Marcell

Magaslati levegő: Csóványos

A Börzsönyben található Pest megye legmagasabb pontja, a 938 méter magas Csóványos. 2014-ben újították fel itt a kilátót, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé; tiszta időben akár a Tátráig is elláthatunk. Érdemes Kismaroson felülni a Királyréti Erdei Vasútra és Királyréttől indítani a csúcstámadást. A Börzsöny helyenként kihívást jelentő emelkedőit gyakorlottabb túrázóknak javasoljuk.

Városi csend: Ördög-orom

Még a városhatáron belül is találunk gyönyörű (és izzasztó) túraútvonalakat. A XII. kerületben található Ördög-orom legnagyobb nevezetessége az Ördög-szószék nevű szikla, melynek belsejében még a második világháború alatt kialakítottak egy járatrendszert, mely azóta már lezártak. A városból legegyszerűbben az 59-es villamossal juthatunk ki: a Farkasréti temetőnél kell leszállni, majd a zöld háromszög jelzés mentén kell haladni. Néhány méter és magunk mögött hagyhatjuk a zajos és impulzív Budapestet.

Ha ennyi Budapest-környéki kirándulóhely nem lenne elég, nézd meg korábbi cikkünket is: