November 5-től rendhagyó zenei fesztivált rendez az A38 Hajó

November 5. és 8. között négynapos, 1 Kárpát-medence Fesztivál névre keresztelt koncertsorozatnak ad otthont az A38 Hajó: határon túli kötődésű zenekarok lépnek a fedélzetre.

Az 1 Kárpát-medence Fesztiválra erdélyi, felvidéki és vajdasági fellépők érkeznek – közülük többen visszatérőként.

Az 1 Kárpát-medence Fesztivált a Kávészünet koncertje indítja november 5-én, vendégelőadók a Loyal és A Csajod. A Kávészünet koncertjein a legismertebb klasszikus és kortárs költők művei, valamint saját szövegű versátiratok szólalnak meg modern, dinamikus hangzással. Zenéjükkel hidat képeznek a popkultúra és az irodalom közt.

A rendezvény második napján moldvai csángó népzenével erősíti a Tindia az 1K Fesztivál programját, a hangulatot az Estendøn alapozza meg november 6-án. A Tindia zenekar zenéje legalább annyira moldvai népzene, mint egy belső zarándokút: minden dalban ott van a visszafogott nőiség misztikuma és az elköteleződés a csángó zenei kultúra iránt. Az együttes tagjai hivatásszerűen foglalkoznak népzenével: tanulják, gyűjtik és továbbadják, évek óta működő táncházuk pedig egy egész korosztállyal szerettette meg a moldvai csángó népzenét.

Azt eddig is tudtuk, hogy Lajkó Félix zseni, nem csak azért ahogyan játszik, hanem mert időről időre képes megújulni, meglepetést okozni. Ezúttal egy öttagú zenekart verbuvált maga köré, akikkel láthatóan-hallhatóan hamar megtalálták a közös hangot: november 7-én az A38 Hajón megfigyelhetjük, hogyan inspirálják és egészítik ki egymást.

Szarka Tamás legendás felvidéki zenész kiváló zenekarával, a hajót már sokszor megjárt nagyszerű alternatív Jóvilágvan, a kitűnő Noémo duó és dj Palotai együtt utaztatnak körbe világunkban ezer színben november 8-án.

A zene mellett a képzőművészet és az irodalom is teret kap: Tóth Andrej kiállításmegnyitójával kezdődik a hét, majd a PIM az A38 Hajón c. sorozat a fesztivál mind a négy napján bónuszesttel jelentkezik a kiállítótérben.