Szilvás október: A legfinomabb pite receptje

Új cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától, és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek minden hónapban más és más szezonális alapanyag köré épülnek: októberben a szilva, valamint öt szilvás fogás lesz rivaldafényben. Fogadjátok szeretettel az első receptet, amely nem más, mint a nagyi konyhájában mértéktelenül habzsolt szilvás pite!

Sokáig igazán nem szerettem az őszt, mert nem láttam túl a borongós, változékony időjáráson, és a szeptemberi iskolakezdés se feltétlen volt örömteli esemény számomra. Pár éve viszont egyre inkább értékelem az évszak sokszínűségét, amit nemcsak a sárguló faleveleken, de a gazdag és nagyon változatos terményen is megmutatkozik. Ez idő tájt érnek be a csonthéjasok, szüretelik a szőlőt, valamint káposzták, tökök és karfiolok lepik el a piacot. Gyümölcsfronton barackmániás vagyok, azonban a szilva szerintem az ősz sztárja, a zamata mindent pompásabbá varázsol, és olyan ikonikus ételek fűződnek hozzá, mint a szilvásgombóc vagy a derelye.

Készítsétek boldogsággal és fogyasszátok egészséggel a hónap első receptjét, a szilvás pitét.

Szilvás pite linzertésztából (recept)

Hozzávalók

Tészta:

  • 150 g liszt
  • 150 g margarin kockákra vágva
  • 50 g dió vagy mogyoró darálva
  • 30 g porcukor
  • 1 tojás
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • csipet só

Töltelék:

  • 800 g gyümölcs: kb. 6-7 db szilva, 1 őszibarack és fél alma
  • 1 ek. nádcukor
  • 1 ek. kukoricakeményítő vagy vaníliás pudingpor

A szilvás pite elkészítése

Van egy konyhai eszköz, amely pótolhatatlan ehhez a recepthez, ez a sütő, és van egy, amely pótolható ugyan, viszont sokkal könnyebbé teszi az ember életét, ez pedig a késes aprító. Amennyiben rendelkeztek a szóban forgó aprítóval, nemes egyszerűséggel mérjétek a tartályába a linzertészta alapanyagait és addig pörgessétek a késeket, amíg nagyjából össze nem áll a tészta, ezután gyors mozdulatokkal véglegesítsétek a pulton, kézzel. Akik viszont csak kézzel dolgoznak, ügyeljenek arra, hogy minél gyorsabban homogénné vegyítsék a tészta összetevőit egy nagy edényben. A lapos gombóccá formált tésztát tegyük jól záródó dobozba és pihentessük hűtőben legalább fél órát, de akár egy éjszakát is elbír.

Közben a gyümölcsöket mossuk meg alaposan és vágjuk falatnyi darabokra (természetesen kinek kénye-kedve szerint az összetétel változhat, de ajánlom a fenti kominációval kipróbálni). Helyezzük őket egy serpenyőbe, szórjuk meg a cukorral, és pár perc alatt, alacsony láng felett hagyjuk, hogy szirupos lé képződjön a gyümölcsök körül. Egy kis pohárban a keményítőt minimális hideg víz hozzáadásával keverjük ki, majd locsoljuk a gyümölcsökre és határozott mozdulatokkal keverjük el. Hűtsük ki annyira, hogy ne legyen kellemetlen, ha belenyúlunk az ujjunkkal.

A sütőt melegítsük 180-190°C fokra. Minden kész az összeállításhoz: a tésztát nyújtsuk 3-4 mm vastagra, és borítsuk egy kb. 20 cm átmérőjű lapos formába. A formából kilógó tésztát egy késsel vagy a nyújtófát végig görgetve távolítsuk el és gyúrjuk meg újra, ebből lesz a díszítés. A formában várakozó tésztát 5-8 perc alatt süssük elő nehezékkel, azaz például egy alufóliára szórt bab-, árpa- vagy rizskupaccal, hogy megelőzzük a púposodást. Ezután a nehezék helyére jöhet a szilvás töltelék, annak a tetejére pedig a maradék tésztából a dísz. Mehet vissza a sütőbe kb. 25 percre, vagy amíg aranybarnára nem sül a sütemény teteje. Kiváló hozzá a vanília fagylalt, de magában is mennyei desszert.

Papp Niki / FUSION

Ha sikerült a szilvás pite, következőnek jöhet egy jó Kossuth-kifli: