Süssünk együtt Kossuth-kiflit: A receptről mi gondoskodunk!

Egy olyan sütemény elkészítését ajánljuk, amelynek névadója természetesen nem más, mint a 19. század egyik kiemelkedő politikai figurája, Kossuth Lajos. A dióval megszórt desszert valójában inkább félhold alakú, mint kifli, létezik azonban olyan változata is, amelyet kiflivé sodornak, és porcukros-diós-tojásfehérjés masszával töltenek meg. Íme, a recept!

 

Kossuth-kifli

Hozzávalók

  • 350 g liszt
  • 200 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 1 db citrom
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor

Töltelék

  • 200 g dió
  • 250 g porcukor
  • 3 db tojásfehérje

Elkészítés

  • A lisztet a porcukorral és a sütőporral összekeverjük. Hozzáadjuk
    a vajat, a citrom kifacsart levét és a három tojássárgáját, amivel jól
    eldolgozzuk. Rövid ideig pihentetjük. A kapott tésztát félujjnyi vastagra
    nyújtjuk, a lapot háromszög alakú darabokra vágjuk. Ezután hozzálátunk a
    töltelék elkészítéséhez. A tojásfehérjéket habosra keverjük a porcukorral,
    hozzáadjuk az őrölt diót. A masszát kanállal a tésztadarabokra halmozzuk,
    kiflivé sodorjuk, majd a felületét tojással kenjük meg, végül pedig diót
    szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Borajánló

Egy kellemesen édes, késői szüretelésű Tokaji fehérbor jó párosítás a dióval meghintett desszert mellé.

blank