Az étel élvezetének művészete Budapest külvárosában
A Dodo's Restaurantban jártunk

A Dodo’s Restaurant hivatalosan 2020 februárja óta létezik, miután Veréb Dorina tulajdonos elhatározta, új színt visz a négycsillagos Duna Garden hotel éttermének mindennapjaiba. A Budapest belvárosától mindössze tízperces autóútra található Dodo’s Restaurant tágas, Duna-parti terasszal, egy 19 kishajó befogadására alkalmas kikötővel, impozáns belső térrel – amelyet hamarosan South Hampton stílusban gondolnak újjá – és ami a legfontosabb, Elek Richárd séf neve által fémjelzett bisztróételekkel várja vendégeit.

fotó: Németh Kriszti

A Dodo’s Restaurant elsősorban vendégorientált szemlélete és a mennyiség felett a minőséget előtérbe helyező alapelve miatt emelkedik ki a budapesti vendéglátóhelyek sorából. Utóbbi nem csupán a gyönyörűen tálalt fogásokat, hanem az étterem szervezésében megvalósuló széles programkínálatot is jellemzi. A közelgő események (élő zenei koncertek, bábszínházi előadások gyerekeknek, pszichológiai és irodalmi témájú kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók) jól demonstrálják, hogy a Dodo’s Restaurant hamarosan a budapesti kulturális élet szerves részévé válhat.

Habár még jó pár soron keresztül ódákat tudnánk zengeni a Dodo’s Restaurant lokációjáról és színes programválasztékáról, szeretnénk bemutatni az Elek Richárd konyhájára jellemző gasztronómiaművészetet. Az ételkínálat főként tradicionális magyar fogásokat tartalmaz, amelyeket modern csavarral emelnek új szintre, kizárólag minőségi alapanyagok felhasználásával. Elek Richárd konyháját egyediség, kreativitás és részletorientáltság jellemzi: a séf nem titkolt célja, hogy nem csupán jó ételeket, hanem egy olyan komplett étteremélményt „szervírozzon”, amely a vendégekkel marad az étkezés után is. 2019 novembere óta felel a Dodo’s Restaurant éttermének vezetéséért, ahol hét másik szakács segít neki a legtöbbet kihozni a főként helyi hozzávalókból. Richárd felelős az árubeszerzését is, így ő tartja a kapcsolatot azokkal a magyar kisvállalkozásokkal, ahonnan az alapanyagok érkeznek az ételekhez. A tejtermékeket például a Csengő Manufaktúra biztosítja, míg a húst a Szomor Biogazdaságból veszik, ahol vegyszermentesen táplálják az állatokat.

blank
fotó: Németh Kriszti

Februárban kaptunk meghívást a Dodo’s Restaurantba, hogy kipróbáljunk néhány fogást új menüjükről. Hétköznaponként ugyan kétfogásos ebédmenüvel várják a vendégeket, mi a séf ajánlatai közül választottunk: olyan ételeket kóstoltunk, amelyek vagy az étlap állandó kínálatának részei, vagy csak különleges alkalmakkor kaphatók az étteremben, amilyen például a közelgő húsvéti ünnep lesz.

Nyárhangulatot idéző, frissítő előétellel kezdtük a kulináris utazást: házilag füstölt lazacpisztráng, garnélacarpaccio, bazsalikomos-zöld almás majonéz, illetve marinált zöld alma és édesköményszeletek landoltak a tányérunkon. A séf elárulta nekünk, hogyan érnek könnyed, ugyanakkor tökéletes harmóniát képező ízekké a hideg előétel hozzávalói: a rákot egy órán keresztül tengeri sóban és cukorban áztatják, hogy távozzon a nedvességtartalma, amitől a nyers hal íze sokkal kevésbé lesz tolakodó.

blank
fotó: Németh Kriszti

A következő fogás egy mennyeien omlós sertésszűz volt tepertőmorzsával, kávés céklakrémmel, lágy polentával, ami egy kukoricadarából és vízből készült köret, ropogós zöldségchipsszel és újhullámos lencsefőzelékkel. A nyárias kezdés után az ősz tipikus lilás, narancssárgás és zöldes színei között találtuk magunkat, amelyek az évszakra jellemző ízvilágot is hűen tükrözték.

blank
fotó: Németh Kriszti

Ha mindez nem lenne elég, étteremlátogatásunkat egy izgalmas külsejű almás pitével zártuk, ami kívülről ugyan cseppet sem idézte meg a mindenki által ismert süteményt. A szemünk előtt egy szénporral szürkére színezett, tükörglazúrral cirmosra festett desszert elevenedett meg, csokiforgáccsal tálalva, amely karamellizált fehércsoki-mousse-t rejtett, fahéjas-sült almás töltelékkel, néhány csepp calvadosszal megbolondítva. A desszert meglepő módon felidézte a nagyanyáinknál kóstolt hagyományos almás piték ízvilágát. A zárófogás remekül szemlélteti, miért érdemes ellátogatni a Dodo’s Restaurantba: olyan klasszikus fogásokat kóstolhatunk meg modern köntösben, amelyek sehol máshol nem kaphatók a városban.

blank
fotó: Németh Kriszti

Elérhetőség:

1203 Budapest, Vízisport u. 12.

dunagarden.hu

Képek: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad