30+ kihagyhatatlan budapesti program 2020 januárjára

Még zengenek az előszilveszeri és szilveszeri bulik hangjai a fülünkben, de máris új programok várnak ránk Budapesten. Talán ezúttal kicsit több különleges mozi, előadás és kiálltás és kevesebb buli került ajánlónkba, így aki pihenni, feltöltődni akar az is talál hangulatához illőt.

Máté Bence – Vértelen vadászat – Január 4.

Mi történt a piros zsigulis sráccal, aki közel tíz éve, „a láthatatlan madárfotós” néven vált ismertté a Spektrum tévécsatornán? Aki kíváncsi, miként lett egy pusztaszeri „problémás” diákból a világ legsikeresebb természetfotósa, ne mulassza el ezt a szórakoztató előadást.

Januári programok Budapesten 2020: Máté Bence - Vértelen vadászat

Szimpla Lemez & Collectorism Vásár – Január 4.

„2020-ban is a változatlanul pörgetjük tovább a lemezeket és forgatjuk a kazettákat egy igazi geek gyűjtői börzével kiegészülve minden hónap első szombatján.”

Szimpla Classic – Az első – Január 8.

Négy fiatal kortárs zeneszerző eltérő érzelem,- és gondolatvilága egy közös koncerten, hegedűkön, csellón és zongorán. Konvenciók, kötöttségek nélkül, elvárásoktól mentesen. A cél ellindítani valami olyasmit, amire eddig nem volt példa. Hatni az emberekre, zenélni olyanoknak is, akik nem ismerik még, de megérdemlik, hogy hallják. Nyitottá tenni, mert az élmény garantált.

Műcsarnok Filmkör | Damien Chazelle: Whiplash – Január 8.

Az ifjú rendező-zseni, Chazelle második, több Oscar-díjjal elismert, karakteres formanyelven megszólaló nagyjátékfilmje vérben és verejtékben ázó, kegyetlen comig-of-age történet, ami egyszerre beszél brutális karrierharcról, pszichológiai hadviselésről, tehetség és kitartás konfliktusáról – a jazztől bátran elvonatkoztatható értelemben.

Januári programok Budapesten 2020: Whiplash

Titkok és tabuk: Borsos-Kőszegi Erika pszichológus előadása – Január 9.

A pszichológus és szociálpolitikus végzettségű Borsos-Kőszegi Erika praxisát az amerikai érdekeltségű Therapeutic and Social Groupnál kezdte Budapesten, később az ausztriai Himbergben is praktizált. Jelenleg az S.O.S. Krízis Alapítványnál, valamint magánpraxisban dolgozik, az ideg- és elmegyógyászati betegségekben szenvedők kezelése mellett szociális tanácsadást is nyújt Speciális szakterülete a bántalmazást elszenvedettek kezelése.

NEO : Kontroll / Crimson / Infragandhi – Január 10.

Antal Nimród legendás filmjének emlékezetes zenéje, a nem kevésbé legendás NEO soundtrack album igazán mély és nem egyszer hátborzongató utazásra hív. A live act után DJ Crimson és Infragandhi szórakoztat majd az alkalomhoz illően.

Budapesti programok januárban 2020: NEO - Kontroll

Tárlatvezetés: Sólyomszem és áspiskígyó – Január 11.

A vezetés során a látogatók bepillantást nyernek az ókori Egyiptom különleges kultúrájába. A kiállítás tárgyain keresztül megismerkednek néhány emblematikus egyiptomi istennel, az istenekkel szoros kapcsolatot tartó fáraóval, az egyiptomi mágikus elképzelésekkel és túlvilághittel.

Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában – VÁRkert Mozi – Január 11.

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját – ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát – egészen 30 évvel ezelőtti, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.

Lead Zeppelin 16. születésnapi koncert – Január 11.

Az immáron 16 éve alakult Lead Zeppelin zenekar minden év januárjában tartja születésnapi koncertjét, amely egyben Jimmy Page és John Paul Jones születésnapja is. Az eseményen ezúttal az első négy klasszikus Led Zeppelin lemezről jönnek a nagy slágerek és a ritkaságok, meg előkerülnek az akuszikus hangszerek is.

Lead Zeppelin 16. születésnapi koncert - Január 11.

Dzzs Turi és Brunch // Dzzs Second Hand Clothes Market & Brunch – Január 12.

„Ismét összegyűltek sztárpultosaink, barátaink és sztárvendégeink által eladni, cserélni, elbarterezni, elajándékozni váró ruhadarabjai, kiegészítők és egyéb cuccok mellett, amiket közkinccsé teszünk vasárnap a Dzzsben. Lesznek ruhaállványok, tükrök, öltöző. A vásári forgatagot finom falatokkal támogatjuk, amíg a készlet tart.”

Téli séták a Füvészkertben – Január 12.

„A Füvészkertben mindig jó időt tölteni és az élmény csak fokozódik, ha szakszerű sétavezetőt is kapunk ehhez. Januárban és februárban az Urban Jungle Budapest növényorvosa, Zsolnai Balázs kalauzol minket körbe a szobanövények lakhelyéül szolgáló üvegházakban.”

Téli programok Budapesten 2020: Séták a Füvészkertben – Január 12.

Női Vállalkozók Napja – 2020 – Január 15.

„A megvalósítható ötletek és gyakorlatok konferenciája, hogy a munkád, a magánéleted és Te is egyensúlyban legyél!”

Műcsarnok Filmkör | Charles Chaplin: A diktátor – Január 15.

„Chaplin ráérzett, hogy olyan helyzet állt elő, amely megkerülhetetlen felelősséget ró személyesen rá ebben a vészjósló történelmi szituációban. A porondon felbukkant egy másik, egy sötét, egy rossz bohóc, aki kísértetiesen hasonlított rá. Két kis kefebajuszos figura, mintha ikertestvérek lennének. Káin és Ábel a csupasz világszínpadon. Egyikőjük, a fehér bohóc mindent megtestesít, ami az emberben jó, pozitív, szerethető. A másik mindent, ami rossz, végzetes, pusztító.”

Műcsarnok Filmkör | Charles Chaplin: A diktátor – Január 15.

Opera StandUP – Január 15.

„Felejtsük el mindazt, amit eddig az operáról tudtunk, hallottunk vagy tapasztaltunk. Hábetler András és a FareMido Operatársulat különleges Opera StandUP-ra invitálja a budapesti közönséget. A rendkívüli operakoncerten pátosz és mikrofon nélkül, kivételes hangokkal és sok-sok humorral megfűszerezett zenei élmény vár a nézőkre. Ha szereti az operát, vagy csak szeretné szeretni, akkor ezt a koncertet ne hagyja ki!”

Jónás Vera és Závada Péter // TRIP – Január 15.

Két különböző zenei világ, más-más előadói múlt és érdeklődési horizontok. Mégis markánsan kirajzolódnak a közös pontok: dalszöveg és költészet rokonsága, a blues-os, grunge-os gyökerek, az önfejű és makacs alkotói attitűd. Jónás Vera és Závada Péter közös workshopja hátat fordít a hagyományos zenés versfelolvasásnak: kísérletezik, kockáztat, próbára tesz műfajt, előadót és hallgatót egyaránt.

Jónás Vera és Závada Péter // TRIP - Január 15.

Maisky – Január 16.

Beethoven C-dúr hármasversenye és Mahler I. szimfóniája csendül fel januárban a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén a világhírű Maisky család három tagja szolgáltatja a cselló-, a hegedű-, illetve a zongoraszólamot, a direktori szerepben pedig Hamar Zsoltot láthatjuk.

Újévi Fitt Nap – Január 16.

„HELLO 2020, HELLO VÁCI35! Fokozzuk az újévi lendületet! Sztáredzőkkel, fergeteges csoportos órákkal, Biotech ajándékkal, ingyenes állapotfelméréssel várunk 2020. január 16.-án csütörtökön, 16:00 – 21:00 óráig! Próbálj ki akár több csoportos órát is: a rendezvényen egy belépővel korlátlan számú csoportos órán részt vehetsz!”

Kikeltető díjátadó 2020 – Január 17.

„Idén több mint 150 zenekar jelentkezett a Kikeltető felhívására, melyek közül a szakmai zsűri 30 előadót válogatott be a shortlistre. Közülük a legjobbakat nemsokára klubkoncerteken láthatjátok, majd január 17-én egy nagyszabűsú díjátadóval zárjuk az idei szezont.”

Müller Péter Sziámi AndFriends: Kívánságkoncert I Bongor•INSTANT – Január 17.

„Ezen a különleges Müller Péter Sziámi AndFriends koncerten Ti, a közönség alakítja az estén elhangzó műsort. Több, mint 40 dal közül választhattok, hogy melyek kerüljenek be a budapesti koncert műsorába.”

Müller Péter Sziámi AndFriends: Kívánságkoncert I Bongor•INSTANT - Január 17.

Margaret Island – Akvárium NagyHall – vendég: Perpetuum – Január 17.

Az Akvárium Klub NagyHalljában nyitja a 2020-as évet Budapesten a Margaret Island zenekar, ami egyben a csapat első klubkoncertje lesz az őszi szimfonikus Csend turnéjukat követően.

Lost Frequencies – Akvárium Klub – Január 18.

„Mindössze 20 évesen, az Are You With Me című számmal robbant be Felix de Laet, közismertebb nevén Lost Frequencies. Reality, Like I Love You, Melody vagy éppen a Crazy számaival sorra hódítja meg a lejátszási listákat, 2015-ben átvette a “Hit of the Year” díjat is, s csupán három év alatt előkelő helyre jutott a DJ MAG toplistáján, ami egészen egyedülálló teljesítmény. A világsztár Tomorrowland rezidens 2020. Január 18-án az Akvárium NagyHallban mutatja meg, hogy méltán uralja évek óta az összes belga top chartot!”

Lost Frequencies - Akvárium Klub – Január 18.

Klimt és Schiele: Amor és Psyche – A szecesszió születése – Január 18.

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja a 19. század végi – 20. század eleji Bécs virágzó kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakát mutatja be. A korszakot, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezi az emberi psziché mozgatórugóit és amikor a nők és a nőiség, mint szimbólum új értelmezést nyert pszichológiában és a művészetben is.

Hadik Brunch Enyedi Ildikóval – Január 18.

A januári Hadik Brunch vendége, Enyedi Ildikó, aki szeptemberben fejezte be új filmjének forgatását és először itt beszél majd a munkáról. Füst Milán irodalmi Nobel-díjra nevezett és több, mint húsz nyelvre lefordított regényét, a Feleségem történetét dolgozza fel a film, melynek forgatókönyvírója és rendezője is Enyedi Ildikó.

Téli Etyeki Piknik – Január 18.

„Otthon ülni, amikor az etyeki Gasztrosétányon hurka, kolbász, forralt bor, és zenés programok várnak? Majd, ha fagy! Törd meg velünk a jeget és kezdjük együtt 2020-at Etyeken!”

Ingyenes programok Budapest környékén 2020: Téli Etyeki Piknik – Január 18.

100 szóban a város – január 19.

A 100 Szóban a Város előadás műfajában egy páros stand-up a fővárosról. Nagy Dániel Viktor és Szilágyi Csenge Junior Príma díjas színművészek előadásában szólalnak meg Budapest legjellemzőbb történetei, melyekben a városlakók mind magukra ismerhetnek.

Bródy János – Tudod én ott voltam – Január 21.

„Az Illés szekerén és a Ráadás lemezek sikere után most új összeállítású zenekarral készülünk Budapest legjobb akusztikájú hangversenytermében egy különleges koncertre, ahol Tudod, én ott voltam címmel idézzük fel a dallamokban őrzött közös emlékeinket.”

Esküvő Kiállítás 2020. – Január 25-26.

Ez a hétvége csakis az esküvőről szól, hiszen itt minden megtalálható lesz, ami a nagy nap tökéletes megszervezéséhez kell. A kínálat szerteágazó és minden igényt kielégítő, a rendezők nemcsak a házasulandókra, hanem a bálokra és egyéb családi eseményekre készülőkre is gondolnak.

Esküvő Kiállítás 2020. – Január 25-26.

Eric Martin – The Voice Of Mr. Big – Acoustic Duo Tour – Január 31.

Akusztikus duójával, azaz David Cotterill gitáros társaságában indul turnéra Eric Martin, akit elsősorban a Mr. Big egykori énekeseként ismerünk, de szintén nagy sikereket ért el a Tobias Sammet által életre hívott opera metal supergroup, az Avantasia tagjaként is.

II. Újbudai Forraltbor és Pálinkafesztivál – Január 31. -Február 2.

„Várunk mindekit sok szeretettel 2020. január 31. és február 2. között második alkalommal megrendezésre kerülő év eleji szakmai eseményünkre, a II. Újbudai Forraltbor- és Pálinkafesztiválra! A rendezvényen fontos számunkra, hogy csak kiváló borászatok adalékmentes minőségi boraiból készült forralt bort lehet kóstolni! A rendezvény sajátja, hogy a minőség mellett minden borászat egyedi ízvilággal és fűszerezéssel készül, ahol vár ránk sok meglepetés! A forralt borok természetesen friss gyümölcsökből, valódi fűszerekből, mérsékelt cukortartalommal készülnek!”

BB’z Acoustic Nights – Csütörtök esténként

„Várunk szeretettel titeket minden csütörtök este a BB’z bárban, a város közepén egy italozásra, vacsorára és bulizásra egyaránt kiváló könnyed akusztikus estre! Minden, ami egy igazi esti kikapcsolódáshoz kell!”