Holnaptól vár az V. Óbudai Képzőművészeti Tárlat
Hová Óbuda?

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által immár ötödik alkalommal megrendezett Óbudai Képzőművészeti Tárlat ezúttal a III. kerület jövőjét kutatja.

Merre tart a városrész fejlődése? Hogyan változik és milyenné válhat Óbuda? És vajon a képzőművészet eszköztára, a festők, szobrászok, grafikusok vagy intermédia művészek milyen formában, miféle eszközökkel tehetik láthatóvá, átélhetővé számunkra a jövő sejtéseit?

Az Esernyős Galériában december 18-án este 18.00 órakor nyíló tárlat a Futura Óbuda címet viseli.  A Szurcsik József képzőművész vezette kuratórium szándéka szerint a sokarcú városrész jövendőjéről megszületett művek a kiállításon mint cseppben a tenger tükrözik vissza a közönségnek azt a jövendőbeli világot, amit a pályázó alkotók közül kiválogatott 39 művész megálmodott.

Fotó: Pogonyi Dávid / Esernyős

„A jövő mindannyiunkat foglalkoztat, hogyan alakul sorsunk, merre halad életünk útja – írja a tárlat katalógusának előszavában Szurcsik József. – A jövőt azonban homály fedi, terveink, álmaink lehetnek ugyan, de bizonyosságot csak az idő múlásával kaphatunk majd. A sejtéseink tág határok között mozognak, a pozitív, biztató elképzelések, természetes harmóniával vagy futurisztikus, technikai csodákkal teli utópiák mellett ott a disztópia, a pusztulás, a természettől elidegenedett, kifosztott Föld képe és más, sötét fantáziák. Ez utóbbiaknak is megvan a szerepük persze, e komor víziók figyelmeztetnek minket, hogy akadályozzuk meg beteljesülésüket.”

Az Esernyős Galériában látható kiállításon kiderülhet, hogy milyen remények, milyen álmok, vagy milyen szorongató, elkerülni való jövőképek merülhetnek föl bennünk, s az elgondolásaikat vizuálisan, művészi módon megragadni képes képzőművészek képzeletvilágában. A tárlat január 26-ig látogatható nyitvatartási időben, további információ az Esernyős weboldalán érhető el.