20 éve varázsolta el a magyar olvasókat Harry Potter

Speciális magazinnal és különleges kiadványokkal ünnepli a jubileumot az Animus Kiadó. 

Pont ma húsz éve, hatezer példányban jelent meg a Harry Potter és a bölcsek köve első magyar kiadása az Animus Kiadó jóvoltából. Az azóta megérkező további hat kötettel számolva hazánkban eddig már több mint egymillió példányt adtak el a közkedvelt regényekből, ez a szám világviszonylatban pedig már átlépte a félmilliárdot.

Harry-nek, Ronnak és Hermione-nak köszönhetően a szerző, J. K. Rowling egy egész generációval szerettette meg az olvasást. Azóta persze már ők is felnőttek – akárcsak a roxforti fiatalok –, de a történet népszerűsége továbbra is töretlen: szerte a világban kisiskolások milliói veszik első könyvként kezükbe a mára klasszikusnak számító történetet.

Idehaza a rajongók a jubileumot díszkiadásokkal és a Könyves Magazin Harry Potter különszámával ünnepelhetik meg.

A Harry Potter magazinban megismerhetjük az írónő tündérmesébe illő élettörténetét, és izgalmas összeállításban követhetjük végig, hogyan nőtt önálló univerzummá a J.K. Rowling által teremtett varázsvilág, az első kötettől egészen a mozifilmekig és a West Endet és Broadway-t meghódító előadásig.

A magyar fordító, Tóth Tamás Boldizsár egy különleges hangulatú interjúban elárulja, miért Sylvester Stallone-nak köszönheti, hogy megkapta ezt a feladatot, de mesél egykori vívódásairól a magyarítás kapcsán, és arról is, mi az, amivel mind a mai napig elégedetlen a magyar verzióban. Gyurkó Szilvi gyermekjogász, gyermekjogi aktivista írásából megtudhatjuk, hogy Harry Potter története miért az egyik legszebb és legerősebb kortárs gyermekjogi történet. Kemény Zsófi pedig arról ír cikkében, miért sokkal izgalmasabb számára Hermione Granger vagy Mrs. Weasley, mint a Trónok harca nőalakjai. A kiadványból természetesen nem maradhatnak ki az egyedi illusztrációk, varázstrükk-tippek és a Harry Potter karakter-horoszkóp sem.

A húszéves születésnap keretében érkezik Magyarországra továbbá a negyedik kötet, a Harry Potter és a tűz serlege illusztrált kiadása, illetve a Griffendél, a Mardekár, a Hugrabug és a Hollóhát, vagyis a Roxfort varázslóházainak színeit viselő, csíkos élfestett kötetek a Harry Potter és a bölcsek kövéből, amelyek biztosan elvarázsolják a mugliszíveket.