A legjobbnak tartott 9/11 témájú filmek
18 éve történt a szeptember 11-i terrortámadás

Az egész világot megrázta a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás, aminek emlékétől 18 év elteltével sem tudunk szabadulni. Azóta is úgy gondolunk arra a napra, mintha csak tegnap lett volna, emlékképeinket pedig a szörnyűségek ihlette filmek is felélénkítik. Közülük az 5 legjobbnak tartott alkotást vesszük sorra. 

Fahrenheit 9/11 (Bemutató: 2004)

Az Oscar-díjas dokumentumfilmes, Michael Moore rendezésében készült Fahrenheit 9/11 a Bush-adminisztráció külpolitikáját veszi górcső alá, a vitatott 2000-es választásokból kiindulva. Feszegeti George W. Bush bukott üzletember múltját, és családja szoros kapcsolatát a Szaúd-Arábiai király rokonságához, illetve magához Bin Ladenhez. Szembesít az iraki háború elszenvedőivel, a frontvonal borzalmaival.

Rém hangosan és irtó közel (Bemutató: 2012)

A főszereplő Oskar a 2001-es terrortámadásban elveszítette édesapját. A 11 éves, korához képest érett gondolkodású fiú apja személyes holmijai között turkálva titokzatos kulcsra lel, és egyfajta síron túli üzenetként tekint rá. A hozzá illő zár megkeresését tűzi ki céljául, és közben rengeteg érdekes emberrel hozza össze a sors.

Guantanamo (2006)

Igaz történet alapján íródott a Guantanamo forgatókönyve. Négy muszlim fiatal Angliából Pakisztánba indul egy esküvőre, ám hármukra kínokkal és szenvedéssel telő 2,5 év vár; az amerikai hadsereg hadi fogjai lesznek, mert terroristának titulálják őket. Egy véletlennek köszönhetik, hogy felmentik őket a vádak alól és 2004 tavaszán mégis visszatérhetnek otthonukba.

A United 93-as (2006)

A United Airlines 93-as járatának utasai, személyzete, azok családtagjai, valamint a légi irányítók szemszögéből követhetjük 2001. szeptember 11-i eseményeit, miközben tudatosodik bennük, hogy a járat, amin utaznak a 4. eltérített repülőgép. A hatóságokkal készített interjúk alapján rekonstruált eseményeket javarészt ismeretlen színészek elevenítették fel.

Zero Dark Thirty – A Bin Laden hajsza

Leomlottak a Világkereskedelmi Központ ikertornyai, megtámadták a Pentagont, repülőgépeket térítettek el. A terrortámatást magára vállaló al-Kaida vezetőjének vérdíjat tűztek ki a fejére; komoly hajtóvadászat indult ellene, ám Bin Laden mindig a hatóságok előtt pár lépéssel jár. CIA-ügynökök dolgoznak a felkutatásán, és bár 10 évükbe kerül, sikeresen teljesítik a küldetést.