Élet a Végjáték után – avagy minden, amit a Marvel új korszakáról eddig tudunk

A Bosszúállók: Végjáték megjelenésével 2019 áprilisában lezárult a Marvel-univerzum első filmes korszaka, így rajongók milliói tették fel a kérdést: hogyan tovább? Mivel a téma minket sem hagy nyugodni, utánajártunk a folytatással kapcsolatos minden fellelhető információnak.

A Marvel-univerzum első nagy korszaka 2008-ban, a Robert Downey Jr. főszereplésével készült A Vasember című alkotással kezdődött. 11 évvel később, 2019 áprilisában azonban a Bosszúállók: Végjáték bizonyos szempontból pontot tett a közkedvelt szuperhős történetének végére.

A Végjátékkal bezárólag viszont időközben 22 tételesre bővült a képregény-sorozatból készült filmszéria, így a nézők joggal kezdhettek el aggódni amiatt, hogy az ötletek elfogytak és az utolsó Bosszúállók mozi minden szereplő sorsát végérvényesen megpecsételi.

Szerencsére a Marvel-stúdió hamar megnyugtatott bennünket, sőt 3 hónappal a Végjáték után, júliusban már meg is mutatta, mihez kezdett Pókember a nagy csata után.

Az új film ráadásul a Marvel-univerzum bővítésének egy lehetséges irányát is elénk tárta, hisz a Jake Gyllenhaal által életre keltett Mysterio egy másik dimenzióból érkezett hozzánk, fellebbentve a fátylat a „multiverzum” létezéséről. Ez az út pedig minden bizonnyal a jövőben is elegendő izgalmat kínál majd, így tehát a következő években sem kell lemondanunk a néhány havonta esedékes teltházas mozitermekben való ücsörgésről, sem pedig a 10 perces stáblisták végignézéséről azért a bizonyos bónuszjelenetért, ami alkalmanként bosszantóan semmitmondó, máskor viszont az egész épp magunk mögött hagyott filmet más megvilágításba helyezi.

Új karakterek, új történetszálak

A minden nyáron megrendezésre kerülő San Diegó-i Comic Con képregény-találkozón a Marvel képviselői elárulták, hogy a közeljövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a kozmikus történetekre, így minden bizonnyal több új, más bolygóról származó szuperhőst ismerhetünk meg az elkövetkezendő években.

2020 novemberében debütál például a The Eternals, azaz az Örökkévalók halhatatlan csapata, akik önálló mozijukban több tízezer év történéseit foglalják össze. A kolóniát évmilliókkal ezelőtt az Égiek néven ismert földönkívüliek hozták létre különböző, embereken végzett kísérletek segítségével. A róluk szóló filmben főszerepet játszik Angelina Jolie, Salma Hayek, az Übergázban feltűnt Kumail Nanjiani, illetve a Trónok Harcából és az Elton John életét feldolgozó Rocketmanből ismert Richard Madden is.

2021 februárjában pedig színre lép Shang-Chi, a stúdió első ázsiai származású szuperhőse, aki az ún. vusu harcművészet mestereként veszi fel a harcot a gonosz ellen a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája című alkotásban. A karakter bőrébe Simu Liu bújik, akit korábban csupán sorozatokban láthatott a közönség.

Nagy meglepetésre (leghamarabb 2022-ben) szoros összefonódás épül majd ki a Bosszúállók-féle Marvel-univerzum és a szintén MCU képregényhős, Penge között is, melyet a 2000-es évek első felében készült trilógiában címszerepet játszó Wesley Snipes helyett ezúttal a kétszeres Oscar-díjas Mahershala Ali tolmácsolásában láthatunk.

Végezetül 2022 májusában feltámad a Fantasztikus Négyes, így adva új esélyt Stan Lee első kreálmányainak, akiket egy a mai alkotásokhoz képest nagyon kezdetleges szuperhős-moziban, 2005-ben már megismerhettünk.

Nagy visszatérők

A Comic Conon elhangzott információk alapján biztosra vehetjük azt is, hogy kedvenc Bosszúállóink egy részével rövid időn belül újra találkozunk.

Elsőként Fekete Özvegy kapja meg önálló moziját jövő májusban, melyben a Scarlett Johansson által életre keltett hősnő KGB ügynöki múltjába nyerhetünk bepillantást. A film számunkra azért is lesz különösen kedves, mert a jelenetek egy nagy része a magyar fővárosban játszódik.

2021 februárjában folytatást kap az elsöprő sikert aratott Fekete Párduc, 2021 novemberében pedig Doctor Strange tesz kirándulást az őrület multiverzumában, miközben újra magára ölti a Levitáció Köpenyét. A pletykák szerint egyébként az említett két szuperhős története néhány éven belül trilógiává bővül!

Szintén 2021-ben lesz látható a negyedik Thor-film is, mely a Thor: Szerelem és mennydörgés címet kapta. Ennek cselekményében a hírek szerint felbukkan a „női Thor”, akit majd a Jane Fostert játszó Natalie Portman személyesít meg.

Az idén megismert Marvel Kapitány visszatérése 2022 júliusában lesz esedékes, előtte néhány hónappal, februárban pedig A galaxis őrzői harmadik része kerül bemutatásra.

Összességében tehát nyugodtan hátradőlhetünk, hisz a világszerte imádott Marvel-mozikból biztosan nem lesz hiány a következő 3 évben sem, ráadásul ha a szuperhősfilm-mentes hónapokban unatkoznánk, belekezdhetünk a stúdió új, az egykori Bosszúállók szereplőiről (pl. Sólyomszem, Wanda) szóló sorozatainak valamelyikébe is.