Szombaton megnyit a Római Szabadstrand

A Római Szabadstrand a nemzetközi Duna-nap alkalmából egynapos tesztüzemben működik most szombaton a Valyo Egyesület és a Fák a Rómain csapatának jóvoltából. A nyári hőség legnagyobb kincse a hűs Duna-part, amiben ezen a napon megmártózhatunk. 1973 óta először strandolhatunk Budapesten legálisan a Dunában a Római Szabadstrand Tesztnapon június 29-én.

A szabadstrand átmeneti megnyitását a Valyo Egyesület szervezésben egy 5 napos nemzetközi építőtábor előzi meg, ahol az alkotók megtervezik és megalkotják az instant strand egynapos infrastruktúráját is. Az eseményen igazi strandhangulat lesz, ki lehet próbálni a kenuzást, SUP-ozást, röplabdapálya és persze dunai föveny várja a közönséget.

A strandhangulatot zenélő bicikli biztosítja, az érdeklődők pedig kerekasztal-beszélgetésen ismerhetik meg a Rómaira tervezett fejlesztések részleteit. Az strandtesztnap előzménye a Valyo, a Fák a Rómain és a természetes Római-part megmaradásáért küzdő civil csoportok által az elmúlt két évben megszervezett Fövenyfoglalás című esemény, ahol a strand funkció jelentőségére hívták fel a figyelmet az aktivisták.

Az idei új név a Római Szabadstrand Tesztnap az önkormányzatok pozitív és előremutató döntéseinek köszönhető. Az Óbudai önkormányzat határozata szerint 2020-ban szabadstrandot szeretne kialakítani a területen, melyre ötletpályázatot ír ki. Emellett megbízta a Hello Wood építészcsoportot egy úszó installáció tervezésével a Rómaira, a Fővárosi Önkormányzat pedig 400 millió forintot különített el a terület fejlesztésére.

A helyi civil csoportok azt remélik, hogy ezzel a döntéssel végleg lekerült a napirendről a környezetpusztító, az elmúlt hat év fejlesztési kapacitásait és közel kétmilliárd forintot felemésztő mobilgát terve és elindulhat a Római fejlesztése. Idén megkezdődik a valóban fontos védmű építése két kritikus ponton.

A Valyo Egyesület és a Fák a Rómain csapata is üdvözli a döntést, a június 29-i tesztnappal és az azt megelőző több napos találkozóval a Szabadstrand megvalósítása mellé áll, támogatva a kerületi döntést. Ezzel egy időben elindul a civil szervezetek által üzemeltetett Római Szabadstrand nevű weboldal és Facebook oldal is, ahol a strand fejlesztésével kapcsolatos információk és közösségi programok kapnak majd helyet. Ide várjuk majd a különböző fejlesztési ötleteket és javaslatokat a stranddal kapcsolatban.

Az idei Duna-nap fordulópont lehet Budapest és a Duna kapcsolatában. Június 29-én, ha csak teszt jelleggel is, de megmártózhatunk a Dunában.

További információk:
romaiszabadstrand.hu
FB/romaiszabadstrand

A Valyo vezetőjével, Tömör Miklóssal készített interjúnkat az alábbi képre kattintva olvashatjátok.