Segít az Esernyős: Így fogyaszd az irodalmat!

Krúdy-novella improvizációval és kortárs szerzők bemutatkozásával indul az óbudai Esernyős új irodalmi sorozata május 24-én. A Művek és Mi célja kilépni a hagyományos szépírói kérdezz-felelek megszokott sablonjából, és a közvetlenebb kapcsolat kialakítása a közönséggel.

Első alkalommal ember és történelem viszonya kerül középpontba: a Finnugor vámpír, a Kommunista Monte Cristo és a Nyughatatlanok szerzője, Szécsi Noémi, valamint az Aegon-díjas Kitömött barbár írója, Péterfy Gergely mesélnek műveikről, művészi látásmódjukról.

“Egyén és történelem viszonya mindig is foglalkoztatta a tudományt és a művészeteket, s ezekre a két szerző fiktív vagy valós referenciákkal rendelkező hősei újabb válaszokat adnak.”

– árulta el Antal Nikolett, a Fiatal Írók Szövetségének társelnöke annak apropóján, hogy az irodalmi szervezet közreműködik a rendhagyó program összeállításában.

Miközben ugyanis a Szindbád Rendezvénytérben zajlik a beszélgetés, Krúdy-novellaimpró gondoskodik a “csak itt és most” születő további irodalmi csemegékről. A méltán nagysikerű műfaj irodalmi verziójában három játékba hívott író, Gerőcs Péter, Szerényi Szabolcs és Péntek Orsolya feladata lesz, hogy egy-egy kalapból kihúzott jellegzetes Krúdy-idézet és műfajmegjelölés felhasználásával egyetlen óra alatt megalkossanak egy novellát, amit aztán azon melegében fel is olvasnak a közönségnek, DJ Sanyi – szigorúan bakelitről szolgáltatott – dallamainak kíséretével.

A sorozat június 20-án folytatódik, amikor a gasztro, az irodalom és a gasztroirodalom kerül terítékre részben átvitt, részben pedig a szó szoros értelmében is. Krúdy Gyula és Az emlékek szakácskönyve adja majd az esemény felütését, melynek mentén a gasztro- és kávékultúrtörténet egyik igazi nagyágyúja, Krúdy Gyula remek ismerője, Saly Noémi halad előre beszélgetőpartnereivel művek és étkek között.

A Krúdy budapesti életének színtereit bemutató szerző, a Spájz, Az Ínyesmester, a Gellért, a körút és Budapest emblematikus helyeinek írója, helytörténésze hozza testközelbe az elmúlt idők finomságait. Mindeközben pedig az Esernyős árnyas belső udvarán Az emlékek szakácskönyve ízeiben is megelevenedik, hiszen a beszélgetést szabadtéri sütés-főzés kíséri és követi anekdotákkal, izgalmas történetekkel. Érdemes lesz belekóstolni!