Végre itt a jó idő, irány a Balaton!
Májusi programajánló

Gasztronómia, sport, koncert, színház, kiállítás… Összegyűjtöttük nektek 2019 márciusának legjobb programjait a Balaton környékéről.

3 Légli – 3 helyszín – 3 hangulat (2019. május 4.)

A 3 Légli fivér Balatonboglár közelében 3 helyszínen, 3 különböző programmal vár bennünket május 4-én. Légli Ottó bemutatja a családi szőlőbirtokot, beavat minket a borkészítés folyamataiba, és kóstolási lehetőséget is kínál a 2018-as évjáratból. Légli Attila a Légli Fazekasházba és a Csűrbe kalauzol majd, ahol megismerkedhetünk a Légli kerámiákkal, megcsodálhatjuk Zolly Saab és Üveges Huba festményeit, illetve részt vehetünk a Dió banda koncertjén. Légli Géza pedig egész napos kerti partira várja a megéhezőket tavaszi grillételeivel. A helyszínek között óránként ingyenes kisbusz közlekedik.

Csányi Sándor: Hogyan értsük félre a nőket? (2019. május 9.)

A nyári Kultkikötő rendezvénysorozat hagyományos balatoni helyszínein ugyan csak júniusban indul, a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központban viszont már május 9-én debütál Csányi Sándor önálló estje, a „Hogyan értsük félre a nőket?”.  Az egyfelvonásos vígjátékban a színművész nyolc különböző karakter bőrébe bújva mutatja meg a közönségnek, miért is nehéz férfiként megérteni a női gondolkodásmódot, és milyen nehézségei lehetnek az együttélésnek.

GasztroPiknik a Kompon (2019. május 10.)

A Balatont a főszezonon kívül is népszerűsíteni kívánó GasztroPiknik sorozat május 10-én érkezik utolsó állomásához. Méltó zárásként a szervezők egy igazán különleges helyszínt választottak: a Tihany és Szántód között közlekedő kompot. Ezúttal tehát a Balaton közepén kóstolhatjuk majd meg a kiállító éttermek, borászatok és egy pálinkafőzde különlegességeit.

A balatoni GasztroPiknik májusban ér záróállomásához

XIII. NN Ultrabalaton (2019. május 10-12.)

13. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország méltán legnépszerűbb közösségi sporteseménye, a Balaton-kerülő NN Ultrabalaton. A 32 óra alatt megtehető, Közép-Európa leghosszabbikának számító futótáv egyéni, illetve csoportos váltó formájában, valamint biciklivel is teljesíthető. A rendezvényközpont idén Balatonfüred lesz, az út során pedig összesen 48 Balaton- parti frissítőponton pihenhetünk majd meg.

DJ a Szőlőben – Majális (2019. május 11.)

Május 11-én végre megnyitja kapuit a palóznaki Homola Pincészet borterasza, melyen ez alkalomból a legfinomabb italokat kizárólag vinylről játszott háttérzene kíséretében kóstolhatjuk meg. A keverőpultban délután 2-től este 10-ig Cyborg Templar és DJ Gyanús áll majd, a szervezők pedig strandkellékekkel is készülnek, így jó idő esetén az első fürdőzésre is alkalom nyílhat a látogatók számára.

Offline túra / Szent György-hegy bekebelezése No. 1. (2019. május 11-12.)

Ha igazi kikapcsolódásra vágysz, semmiképp se hagyd ki ezt a rendhagyó Szent György-hegyi túrát! Az offline kirándulás fél 11-kor indul Kisapátiból, ahol mobiltelefonjaink leadása után egy finom reggelit fogyaszthatunk el a Búzalelke Pékség jóvoltából. Falatozás után kezdődik a 10 km-es séta, fel egészen a bazaltorgonákig, érintve az Oroszlánfejű-kutat, és egy kísérteties házat is. A túrát záró uzsonnán pedig indiai finomságokat és a PAP wines borait kóstolhatjuk meg.

Folly Arborétum és Borászat Nyílt nap 2019 (2019. május 11.)

Ingyenes családi nyílt napot tart május 11-én a Folly Arborétum és Borászat Badacsonyörsön. A programok között találunk solymász bemutatót, tombolát, traktoros birtoktúrát, vagy éppen arborétumi sétát, de koncertekben sem lesz hiány. Fellép Hangácsi Márton, Hajdu Klára, Szakonyi Milán, valamint a Stereo Swing is.

blank
Forrás: Folly Arborétum és Borászat

11. Antalhegyi Szomszédoló Szigliget (2019. május 11.)

A 10 órakor kezdődő szigligeti barangolás során felfedezhetjük majd a Szatmári és a Kutasy Családi Pincészetek, valamint a Szent Antal Pincészet legfinomabb borait, illetve a Medosz Hotel udvarán magyaros ételkülönlegességeket is kóstolhatunk. Ugyanitt találkozhatunk még Kovács Elvira selyemfestő munkáival, Kati néni kalácsával, illetve a kizárólag helyi termelők portékáit kínáló Lábdi Piac is kitelepül május 11-én Szigligetre.

A Mézga család musical – Veszprém – Hangvilla (2019. május 17-18.)

Az éppen országos turnén járó, nagysikerű Mézga Család zenés vígjáték május 17-én és 18-án a veszprémi Hangvillában lesz látható. Az 50 évvel ezelőtt készült rajzfilmsorozat jól ismert karaktereit Szűcs Gábor rendezésében többek között Szacsvay László, Magyar Attila és Balázs Andrea kelti életre.

Laposa frissTavasz (2019. május 17-19.)

A Badacsony szerelmeseinek szóló frissTavasz rendezvénysorozat május 17. és 19. között számos programmal várja az érdeklődőket. A badacsonytomaji frissTeraszon pénteken fellép Lenthár Balázs, este pedig DJ Zsé táncoltatja meg a közönséget. Szombaton a Laposa Gasztrobirtokon villásreggelit fogyaszthatunk, üzemlátogatáson vehetünk részt a Hableányban Laposa Bencével, sőt a Rózsakőhöz is elsétálhatunk Laposa Zsófi vezetésével. Vasárnap pedig a Szőlőhegy Bisztró tart nagyszabású kemencés sütögetést.

Május 17. és 19. között számos programmal várják az érdeklődőket a Balaton partján
Forrás: Laposa Birtok (Facebook)

Strand Szezonnyitó Siófokon (2019. május 17-19.)

Első alkalommal tartanak nagy szezonnyitó hétvégét május 17. és 19. között a siófoki PLÁZSon. Az ingyenes rendezvényen péntek este Király Viktor, szombaton a Magna Cum Laude, vasárnap pedig Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar ad koncertet. Kivonul még a helyi gasztroélet színe-java, lesz kirakodóvásár, sőt hagyományos népi játékokat is kipróbálhatunk.

Rezi Vártúra (2019. május 18.)

A 32 éve hagyományosan megrendezett túravetélkedő során a Rezivár Tanösvényen keresztül közelíthetjük meg a Keszthelyi-fennsík 427 méter magas sziklaormán elhelyezkedő kőépítményt. Útközben különböző szellemi és ügyességi feladatok várnak majd ránk, odafenn pedig lehetőségünk lesz bográcsozni, vagy csak élvezni a napsütést. A kb. 10 km-es séta reggel 9 órakor indul, a részvétel regisztrációhoz kötött.

blank
Forrás: REZI Kör-Kép (Facebook)

Tagyon Birtok GRAND Opening 2019 (2019. május 18.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képező Nivegy-völgyi Tagyon Birtok az idei szezonban május 18-án nyitja majd meg kapuit vendégei számára. Ez alkalommal a borkóstolási lehetőség mellett a Hegyestűre tartó vezetett túrán is részt vehetünk, valamint az esti órákban 3 fogásos borvacsorával is várnak bennünket.  A gyönyörű panoráma és a jó hangulat 2019-ben is garantált!

Május 18-án nyit a Nivegy-völgyi Tagyon Birtok
Forrás: Tagyon Birtok (Facebook)

Nyitott Balaton Programsorozat Tavasz 2019 Belvárosi Múzeumok (2019. május 24-25.)

Május 19-ig még tart a Nyitott Balaton Programsorozat „Pecsételd végig a Balatont” kezdeményezése, melynek keretein belül a Balaton körüli múzeumokat meglátogatók pecséteket gyűjthetnek, melyekért cserébe ajándék belépőjegyet kapnak a balatonszentgyörgyi Csillagvár Múzeumba. A keszthelyi intézmények közül továbbá május 24-én a Csellengők, lámpások éjszakája alkalmából ingyenesen látogatható a Népviseletes Babamúzeum, 25-én pedig a kiállítás egyet fizet, kettőt kap akcióban tekinthető meg a Csigaparlamenttel együtt.

Bondoró Utcaszínház Fesztivál (2019. május 30-jún 2.)

Hiánypótló Utcaszínház Fesztivált rendeznek Kapolcson május 30. és június 2. között, közel 130 programmal. Érkeznek cirkuszi társulatok, tánccsoportok, bábszínházak, lesz fotószínház és marionett bemutató, dob workshop, sőt még a nem létező tárgyak (pl. radai rosseb vagy halványlila dunszt) kiállítását is megtekinthetjük. A 4 napos forgatagban koncertet ad többek között Lovasi András, a  Kerekes Band, a Söndörgő, a Zuboly és Horgas Eszter is.

Káptalantóti Liliomkert

A Balaton-felvidék legnépszerűbb termelői piaca minden vasárnap vár bennünket Káptalantótiban. A kézműves ételkülönlegességek, régiségek és helyi gazdaságokból származó termények mellett itt még könyvárusokkal is találkozhatunk, de ha vásárolni épp nem is szeretnénk, a hangulatért mindenképp érdemes kilátogatni.

A Funzine csapata már felfedezte a Káptalantóti Liliomkertet, a videó megtekintéséhez kattints!

Leugrottunk a Balatonra, hogy megmutassuk,milyen az igazi piaci hangulat Káptalantótiban! #hellohungary #hellomagyarorszag

Gepostet von Funzine – See you there am Sonntag, 17. Juni 2018

Ha mégis budapesti programot választanál május első hétvégéjén: