Ortodox húsvéti koncertet ad a világhírű moszkvai Doros Kvintett

A világhírű moszkvai Doros Kvintett most először érkezik hazánkba. Május 2-án Győrben, május 3-án Nyíregyházán, május 4-én pedig a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban a Szent Efrém Férfikarral adnak közös ortodox húsvéti koncertet.

A Keleti Egyház legszebb nagyheti és húsvéti dallamai hangzanak majd el a Szentföldről, és különböző területekről Szíriától Moszkváig, és Grúziától Kárpátaljáig. Tradicionális ősi liturgikus énekek mellett jelentős bolgár, orosz, olasz, magyar, ruszin és ukrán mesterek – Balakirev, Boksay, Degtarjev, Diletsky, Hristov, Ippolitov-Ivanov, Rachmaninov, Schiavo és Sáry – műveit hallhatja majd a közönség.

A Doros Kvintett, Moszkva leghíresebb  férfi énekegyüttese egyidős a Szent Efrém Férfikarral: mindketten 2002-ben alakultak. A férfikar vezetője az alakulás óta Konstantin Senchenko, aki a Nizhny Novgorodi Konzervatóriumban szerzett diplomát. Állandó jelleggel Moszkva talán legismertebb ortodox templomában, a Vörös téri Vaszlij Blazsennij Székesegyházban lépnek fel.

A Szent Efrém Férfikart a Liszt- és Magyarország Érdemes művésze díjas Bubnó Tamás alapította. A Szent Efrém Férfikar célja és küldetése három pilléren nyugszik: egyrészt a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása és bemutatása, másrészt a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolása, harmadrészt pedig a vokális kortárszene népszerűsítése. Énekeltek többek között a King’s Singers-szel, Sebestyén Mártával, a Muzsikással, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral egyaránt.

A hangversenyre jegyek Jegy,hu-n, illetve a Szent Efrém Férfikar weboldalán, 3800 forintos áron kaphatók.