10 jó film a felnőtt szerelemről

10 kihagyhatatlan történet az ezüstvászonról, ahol a szerelem nem elsőként és nem is plátóin érkezik, hanem egy kapcsolatban. Kapcsolatban egy emberrel, annak teljes életével, személyiségével, céljaival és döntéseivel. Felnőtt kiszerelésben. Májusra szeretettel mindenkinek!

Amikor nagy a tét: Szeress ha mersz! (2003)

Ez a film egy olyan szerelemről szól, ahol (túl) nagyok a tétek.  Sophie (Marion Cotillard) és Julien (Guillame Canet) gyerekkori barátok, egymás egyetlen szövetségesei, az egész életük benne van ebben a kapcsolatban. Gyermeki játszótársakból próbálnak belenőni a felnőtt szerelembe, de egyikőjük sem meri megtenni az első lépést. Talán pont azért, mert túl sokat veszíthetnek. Így egyre csak forog a játék, és a tétek nőnek.

Forrás: cornandsoda.com

Jó, mert francia: A medence (1969)

Egy igazi kultuszfilm a korszak két szex-szimbólumával, Romi Schneiderrel és Alan Delonnal. Forró dél-francia vidék, és minden, ami egy ilyen fülledt hangulatban a hőség elnyomása alatt elfér: féltékenység, vágyak, titkok. Ja, és Alan Delon.

Szerelem a házasságban és kívül: Tegnap éjjel (2010)

Két árnyalt és izgalmas történet a felnőtt kapcsolatokról, ahol a döntések, a választás bizonytalansága, és a lemondás a képlet részét képezik.

Megmentő szerelem: Napos Oldal (2013)

Ebben a filmben nyújtott alakításáért nyerte el Jennifer Lawrence, mindössze 23 évesen, az Oscar-díjat, és joggal.  A film a megmentő szerelem egy modern kori meséje, ahol a két főszereplő elég mélyről verekszi fel magát, egymás segítségével.

Alternatív életek: A nő kétszer (1998)

Mennyi múlik egy pillanaton? Helen (Gwyneth Paltrow), miután kirúgják londoni munkahelyéről, hazafelé indul. Két cselekményszál bontakozik ki: az egyik, amiben eléri a vonatát, és hazaérve rányit a barátjára, aki épp egy másik nővel szeretkezik. A másikban lekési a vonatot, és mire hazaér, a nő már nincs a lakásban. Az élete egészen máshogy alakul.

blank
Forrás: Letterboxed

Titkok: Teljesen idegenek

Hét barát összejön vacsorázni, és azt a játékot játsszák, hogy a telefonjukra érkező összes üzenetet és hívást megosztják egymással. Titkos életek és egy remek komédia bontakozik ki. A filmbe azt az érdekes kérdést is bele lehet látni, vajon tényleg kapcsolatainkat szolgálja-e a teljes transzparencia?

Sorsszerű találkozások: Mielőtt felkel a nap (1995) / Mielőtt lemegy a nap (2004) / Mielőtt éjfélt üt az óra (2013)

A trilógia Celine (Julie Delpy) és Jesse (Ethan Hawke) véletlen szerű találkozását, majd kapcsolatát követi 10-10 év különbséggel. A francia lány és az amerikai fiú egy osztrák vonaton találkoznak először teljes véletlenszerűséggel, majd a lány beleegyezik, hogy leszáll a fiúval Bécsben, és vele tölt egy napot. Az első film végén úgy válnak el, hogy nem cserélnek telefonszámot, hanem megbeszélik, fél év múlva egy megadott helyen találkoznak. A trilógia a főszereplők találkozásait, és annál is inkább beszélgetéseit mutatja be az életről és a szerelemről. Kihagyhatatlan!

A szerelem, mint egy állomás: La La Land (2016)

Nem minden szerelem feladata, hogy egy életen át tartson. Vannak olyan szerelmek, amelyek azáltal teljesülnek betörőcs, hogy a két fél az élet egy fontos szakaszán kíséri egymást. Az elválás itt nem kudarc, hanem annak felismerése, hogy a személyes célok nagyobb távlatában a szakítás a kapcsolat feladatának természetes vége. Valami ilyesmi a két fiatal művész, Mia (Emma Stone) és Sebastian (Ryan Gosling) története.

+ 2 Klasszikus

Körhinta (1955)

Egy igazi magyar klasszikus: gyönyörű szerelmi történet a fiatal Törőcsik Marival a főszerepben.

blank

Hannah és nővérei (1986)

Woody Allentől megszokott keserédes, és rendkívül vicces alkotás: bonyolult családi viszonyokkal, szerethető karakterekkel, az életről való kötelező filozofálgatással, ami az elveszett életművészek szerencsés találkozásával végződik.