Ismét életre kel a történelmi pincesor
Avasi Borangolás

Nyolcadik alkalommal kelti életre a miskolci történelmi avasi pincesort az ország legkülönlegesebb adottságú borgasztronómiai fesztiválja, az Avasi Borangolás. 

A civil szervezetek összefogásával szerveződő, a tradicionális miskolci pincekultúra hagyományainak újjáélesztését célzó Avasi Borangolás 3 napon várja a látogatókat, május 9-11. között.

A Miskolc belvárosában, a sétáló utcától pár perc járásra található Avas hegyoldal patinás pincesorai és hangulatos utcái ismét kiváló helyszínei lesznek baráti összejöveteleknek, minőségi bor- és gasztronómiai élmények megélésének és a történelmi avasi pincesorok helyi értékei felfedezésének. A különleges helyszíneken számos műfaj felvonultatása mind a zenei, mind a kiegészítő programokat illetően több napos szórakozást biztosít majd fiataloknak, felnőtteknek és családosoknak egyaránt.

A rendezvény első napján borászok és szakértők tartanak előadásokat, bemutatókat. Pénteken és szombaton pedig a már megszokott módon az avasi pincesor teljes területén, a Kisavastól a Nagyavasig nyitnak a pincék és borházak, helyi gazdák és országosan ismert borászok kínálatával. Az ételekről olyan neves helyi vendéglők gondoskodnak majd, mint a Pizza Kávé Világbéke, a Rossita Kisvendéglő, a zip’s brewhouse, akik ismert magyar séfekkel együtt – például Bernáth Józseffel és Pauli Zoltánnal – gasztro workshopok keretén belül idézik fel Miskolc város 150 éves gasztronómiai múltjának ízeit.

A zenei programokat kereső borangolók számos színpad ingyenes koncertjei közül válogathatnak. Az Avasi Református templomban Tóth Vera Quartet és Kálmus Felicián lépnek fel, de többek között lesz Old Boys, Soma és a Vanavan, Muzsik és Volkova, Gájer Bálint, Ruby Harlem, Petruska, Roy&Ádám Trió koncert is, és természetesen az elmaradhatatlan utcazenészek. Akit inkább a próza érdekel, annak pedig ajánljuk az Avasi Cellariumba szervezett pódiumbeszélgetéseket, pénteken Soma Mamagésával, szombaton pedig Dr. Csernus Imrével.

A gyerekek sem maradnak ki a szórakozásból, nekik számos műsorral, kézműves foglalkozással készülnek a szervezők, akik egy Bandukoló túrára is hívják a kicsiket. A Bandukoló egy 6 állomásból álló matricagyűjtő kaland, mely során a különböző helyszíneken izgalmas és játékos foglalkozások, a 4. állomáson jutalom szörp, a túra végén pedig egy meglepetés ajándék várja őket (részletek a fesztivál programfüzetében, a Borangolóban).

A fesztivál minden programja ingyenes.

Az Avasi Pincesorokról

Az egész Európában egyedülálló mikrokörnyezetben, Miskolc belvárosában található közel ezer borpince és borház közül egyre több magán- vagy közösségi célú épület nyitotta meg kapuit, melyek rendezvényeken, kiállításokon és kulturális programokon keresztül méltó módon idézik fel a régmúlt pezsgő városrész hangulatát, ilyen például az Avasi Bormúzeum és Borvendéglő, az Avasi Présház, az Avasi Cellarium vagy a Bortanya.

A turisztikai fejlesztések megkezdésének köszönhetően a terület egyre jobban integrálódik a város nyüzsgő életébe és válik egyre vonzóbbá a helyiek és turisták számára. A patinás pincesorok kiváló kirándulási lehetőséget jelentenek, érdemes ellátogatni és személyesen felfedezni a több száz éves pincéket és a domboldal történelmi értékeit.