Mediterrán kultúrkaland Pécsen
A Zsolnay Negyed

Pécs Magyarország mediterrán városa, ahol a pezsgő hangulat mellett számos történelmi és kulturális látnivaló közül választhatunk. Ezek közül kiemelkedik a Zsolnay Kulturális Negyed. A Zsolnay család világhírű porcelángyárának területén ma kerámiakiállítások, természettudományos szórakoztató kalandok, kézműves boltok és gyerekprogramok várják a látogatókat.

A legnépszerűbb magyarországi turisztikai célpontok közé tartozó Zsolnay Negyedben új tartalommal, méltó módon él tovább a Zsolnay örökség egy gyönyörűen felújított, 5 hektáros területen. Összesen 15 védett műemlék épület és 88 köztéri Zsolnay-szobor díszíti a festői parkokat, sétányokat.

A Negyed a Zsolnay-örökséget bemutató egyedülálló kiállítások otthona. Itt található a világ egyik legjelentősebb Zsolnay kerámiakollekciója, amely több mint 700 darabból áll. Rózsaszín varázsvilágba csöppenhetünk a legkorábbi Zsolnay kerámiákat bemutató kiállításon, ahol minden használati tárgy rózsaszín.

A Zsolnay-család nyughelye a díszes Zsolnay Mauzóleum, az ide felvezető sétányon 42 méltóságteljes pirogránit oroszlán szobor készíti fel a látogatókat az emelkedett hangulatra. A misztikus épületet a „pécsi Pantheon”-nak is nevezik, itt kapott helyet a gyáralapító Zsolnay Vilmos díszes eozin szarkofágja is.

A kerámiagyártás kulisszái mögé pillanthatunk a Látványmanufaktúrában, de a Zsolnay Negyedben megismerkedhetünk a híres pécsi kesztyűgyártással is.

Kiváló szórakozást nyújtanak a Planetárium élőszavas előadásai, a Labor – Játechtér, ahol a természettudományos kalandok mellett egy konzolos játszóház és játéktörténeti kiállítás is helyet kapott. A Varázsóra látványos fizikai kísérletein kicsiknek és nagyoknak is garantáltan égnek áll a haja!

Helyben készített csokoládé és cukorka, kávézók, kézműves boltok és játszóterek segítik a minden ízében édes kikapcsolódást.