Irodalmi programajánló a magyar költészet napjára

Április 11-én, József Attila születésének napján ünnepeljük a magyar költészet napját. Mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Budapesten az irodalmi kezdeményezések, így nincs hiány rendezvényekben, melyek így vagy úgy, de a magyar költészetet állítják középpontba ezen a neves napon. Egy csokorba gyűjtöttük őket, hogy nektek már csak válogatni kelljen a jobbnál jobb programok között.

Zokni és költészet

Versmaraton – Személyesen a vers (közel 100 költő részvételével)

Egy kötet, száz költő, háromszáz vers – Az év versei 2019 antológia szerzői tizenkét órán át, délelőtt 10 órától este 10 óráig a Petőfi Irodalmi Múzeum színpadán és a Kossuth Rádióban bemutatják a kortárs költészet legszebb alkotásait. Beszélgetnek, verseket olvasnak, verseket ajánlanak, és értelmezik mindennapi élményeinket!

Az irodalom visszavág – Női írók, férfi írók

Az est házigazdája, Nényei Pál író és pedagógus meghívott vendégeivel nemcsak irodalomról, hanem oktatásról is beszélget: áprilisban a női irodalom kérdését járja körül Ugron Zsolna írónővel a Várkert Bazárban. Kisebb művészek-e a nők, mint a férfiak? Van-e esélyegyenlőség az irodalomban? Megdöbbentőbb, ha egy nő ír, mintha egy férfi? Tényleg számít egy író neme? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ.

Rossz versek – Költészet napi Földalatti Slam a Három Hollóban

Az elmúlt időszak egyik legfontosabb filmjével és a filmzenét készítő VAN zenekarral együtt vár minden érdeklődőt a Földalatti Slam április 11-én. Az este 18 órakor a Rossz versek című film vetítésével kezdődik, utána Kovács Gellért filmszerész beszélget Reisz Gáborral, a film rendezőjével, majd következik a Rossz versek slam poetry verseny, és végül a VAN zenekar koncertje.

Hadik Irodalmi Szalon Különkiadás & Slam Poetry az Allee-ban

A magyar költészet napja alkalmából pár órára valódi irodalmi kávéházzá alakul az Allee átriuma. Juhász Anna, a Hadik Irodalmi Szalon alapítója és háziasszonya kötődésről és irodalmi kapcsolódásokról beszélget 4 órától Árpa Attilával, Tasnádi Bencével, Trokán Annával, Spiró Györggyel, Szabó T. Annával és Lábas Vikivel. Az elhangzó versekből pedig az is kiderül, hogy milyen fontos szerepet játszott és játszik Újbuda az irodalomban. 6 órától három díjnyertes slammer (Bánóczi Bea, Mundig Márton, Szén Benjámin) ragad mikrofont, hogy megmutassa az irodalom új arcát.

Költészet napja / G. István László / Várady Szabolcs

A költészet napján az Időmérték sorozat két új darabját mutatja be a Magvető. G. István Lászlót Mesterházi Mónika kérdezi Földabrosz című kötetéről 5 órától a Magvető Caféban, majd Kőrizs Imre beszélget Várady Szabolccsal De mennyire című kötetéről.

TISZTA SZÍVVEL – közös éneklés a Költészet napján

Az Örkény István Színház és Erzsébetváros Önkormányzatának szervezésében csütörtökön 14.30-kor a Madách téren a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium és a Madách Imre Gimnázium ezer diákja énekli el közösen József Attila Tiszta szívvel c. versének a Kex zenekar által megzenésített verzióját. Zenekari kíséret: Mácsai Pál (gitár), Vattamány Zsolt (gitár), Urbán Marcell (dob), Fánczi Gábor (basszusgitár), Wagner-Puskás Péter (billentyűk).

Hommage à Kányádi Sándor

A múlt év nyarán elhunyt költő korunk egyik legnagyobb művésze volt, irodalmi teljesítménye a legnagyobbak, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, József Attila, Weöres Sándor között jelöli ki helyét. Ezen az estén kiváló színészek, muzsikusok, erdélyi kötődésű művészek idézik fel alakját, verseit a Müpában – lendülettel, vidáman és játékosan, ahogy a magát a világ legszerencsésebb emberének tartó költőhöz illik.

Ugorj be egy versre! Világrekord kísérlet a Fészekben

Az egyéni versmondás világrekordját készül felállítani a költészet napján Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, az egyesület művészeivel és a csatlakozó sztárokkal! Lutter Imre a Magyar Rekordok hitelesítőjének közreműködésével 2019. április 11-én és 12-én, a Költészet Napja apropóján több mint 24 órás folyamatos versmondásba kezd: a rekordkísérlet április 11-én reggel 10.00 órakor indul és április 12-én 10.00 óra után zárul.

+1 Bérczesi Robi – Én meg az Ének | Akvárium Tavasz Terasz

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében ismét jelentkezik az egyik legnépszerűbb kültéri, ingyenes programsorozat, az Akvárium Tavasz Terasz. Immár harmadik alkalommal zenélnek majd egy szál gitárral az Akvárium napsütötte lépcsőin a magyar zenei élet kedvencei. A magyar költészet napján a kortárs zenei élet egyik legtehetségesebb dalszerzője, a hiperkarma frontembere, Bérczesi Robi zenél!