VIP vetítésen láttuk A mi bolygónk Magyarországon (is) forgatott epizódját

Mint azt már korábban megírtuk, a Netflix a Silverback Films-szel és a WWF-fel közösen 8 epizódból álló dokumentumfilm-sorozatot készített, amelynek több Magyarországon forgatott jelenete van.

Iguazú-vízesés, Brazília legnagyobb vízesése

A WWF meghívására április 8-án a Bem moziban nézhettük meg a világszerte nagy tetszést arató sorozat 7. részét, benne a világ élővizeivel. Azért éppen ezt az epizódot választották, mert a tiszavirágzásról is látható benne egy néhány perces anyag. A képsorok fontos dolgokra hívják fel a figyelmünket, de hogy ne áruljunk el mindent, inkább képekkel illusztráljuk, milyen természeti értékeknek mondhatunk búcsút félelmetesen kevés időn belül, ha nem teszünk megelőző lépéseket.

A szivárványszínű Kristály-folyó, Kolumbia (Fotó: Mario Carvajal, Wikipedia Commons)

Az állatvilágot érintő veszteségekről már nem is beszélve. Ők ugyanis pont úgy rá vannak utalva az eltűnőben lévő édesvízlelőhelyekre. Az elefántok innának, de a folyó kiszáradt. A vízilovak lehűtenék magukat, de kedvenc sárfürdőjük vize egyre alacsonyabb. A ragadozók egymást ölik, hogy éltető vízhez jussanak.

blank
A százévente csupán kétszer megtelő Eyre-tó, Ausztrália (Fotó: Australian Wildlife Conservancy)

Nagyon ajánljuk a videók megnézését, mert gyönyörű vidékekre kalauzolnak, és megismerhetünk belőle olyan helyeket, amelyek, ha nem kapunk észbe, végérvényesen eltűnnek a Föld színéről. Mindegy, hogy a világ mely, távoli pontján vannak, hiányuk drasztikus hatással lesz az egész bolygóra. Rád is, ránk is.