Áprilisban is érdekes programokkal vár a Hagyományok Háza

Mikor, ha nem éppen áprilisban, a húsvét havában lenne érdemes felkeresni a Hagyományok Házát? A kulturális központ áprilisi programjai között nemcsak a keresztény ünnephez kapcsolódóakat találunk. Ismét sokszínű és izgalmas rendezvényekkel várnak. Mutatjuk is, hogy mire gondolunk. 

Éljen a haza! – Kiállítás 1848-49 emlékképeiből – május 10-ig látogatható 

Az emlékkiállítás elsősorban Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész grafikái alapján mutatja be 1848-49 kultuszának történelmi jelentőségét, a nemzeti hősök valamint a honvédek megjelenítésével. A tárlaton a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum anyagából olyan tárgyakat válogatunk, amelyek valamilyen formában kapcsolódnak 1848-49 emlékezetéhez. Külön érdekessége lesz a kiállításnak Plohn József (1869-1944) hódmezővásárhelyi fotográfus 1902-ben készített honvédportréiból történő válogatás.

„Barangoltam..” Henics Tamás fotókiállítása – május 10-ig

A tárlatban Henics Tamás fotós kedves képei láthatók azokról a vidékekről, ahová lassan 25 éve rendszeresen jár, s ahol barátságok, szinte családi kapcsolatok köttettek. Ezeknek az embereknek a hétköznapjai, ünnepi alkalmai, és a mindennek teret adó falu és a táj a képek témája. Sokan már nincsenek közöttünk, sok épület és szép részlet már a múlté. Emlékezés is tehát a kiállítás, de bizakodtat is, mert még mindig sok szépség megmenthető.

Sallangot – sallangok nélkül – Éber Tamással – április 6. (szombat) – 10:00

Sallangnak nevezik egyrészt azt a bőrcsíkokból összeállított csokrot, amit a szűr összefogására készített csatos szíjra tűztek. Főleg az alföldi vagy a kun cifraszűrt és az erdélyi condrát díszítették vele.  Sallangnak nevezték továbbá azt az áttört díszítéssel vagy fonással készített bőrdíszt is, melyet lószerszámra erősítettek.

És mire lehet használni a sallangokat ma? Ezt mutatja meg nekünk Éber Tamás, a Békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola bőrműves oktatója, aki bőrkultúránk egyedülálló hagyományait napjaink használati tárgyaiba ülteti át.

blank

Pannónia is ontja a szép dalokat – április 11. (csütörtök) – 19:00

Korábbi századaink nép- és műköltészetének javából válogattak e jeles alkalomra. Az énekelt költészet szépségeit Janus Pannonius, Tinódi, Wathay, Balassi, Csokonay költeményein, illetve Petőfi Sándor folklorizálódott sorain keresztül mutatják be a Hagyományok Házában. Népköltészeti válogatás műfajilag igen sokszínű, szerepel benne egyházi népének, zsoltár, ballada, szerelmi- és virágének, mulattató, lakodalmi és szokásdal. Köztük bőven találunk olyanokat, amelyeket korabeli, írásos forrásokban (Peer-, Paix-, Kájoni-, Vietorisz-kódex, 17. századi kéziratos énekeskönyvek, Vásárhelyi Daloskönyv, zsoltárgyűjtemények, Pálóczi H. Á.: Énekes poézis… stb.) is fellelhetünk.

blank

Összehegedült Kárpátok – Vizeli Balázs és Mihó Attila koncertje – április 13. (szombat) – 19:00

Ahogyan a koncert címe is jelzi, a műsor zenei anyaga egymás mellett mutatja be a Kárpát-medence különböző nemzetiségeinek népzenei örökségét, így hangsúlyozva azt a bartóki törekvést, miszerint az itt élő nemzetek kulturális hagyományainak ismerete hozzájárulhat e népek testvériségének megerősítéséhez.

blank