„Egy igazi szeretetcunamit éreztem 2017-ben a Pilvaker színpadán”
Interjú Torkán Nórával

Gőzerővel próbálnak a Red Bull Pilvaker fellépői néhány nappal a március 15-i fellépés előtt. Az egyik próbára ízelítőért mi is beleshettünk. Míg a színpadon éppen Lábas Viki és Marsalkó Dávid gyakorolta a közös dalukat, sikerült elcsípnünk Trokán Nórát, hogy válaszoljon néhány kérdésünkre.

kép: Németh Krisztina

2017-ben csatlakoztál a Pilvaker csapatához. Hogyan találtak rád?

A két szervező, Takács Ákos és Szabó Simon megkerestek, megkérdezték, ismerem-e a Pilvakert. Korábban már hallottam róla, de nem ismertem annyira ezt a kezdeményezést. Amikor megmutatták a korábbi évek videós anyagát, nagyon megtetszett, és egyből igent mondtam. Óriási élmény volt 2017-ben csatlakozni a csapathoz, olyan, mintha egy családba érkeztem volna. Nagyon jó hangulatú, pozitív energiájú társaságról van szó, és maga a fellépés is nagyon emlékezetes volt. Ezért nem volt számomra kérdés, hogyha felkérnek idén, igent mondok. Legutóbb, 2017-ben még az Erkel Színházban léptünk fel, most pedig a Sportarénában fogunk. Nagyon izgalmas megélnem ezt a helyszínváltozást, még sosem voltam ennyi ember előtt.

Izgulsz?

Nyilván. Teljesen más, amikor több színésztársaddal együtt állsz a színpadon, hatszáz ember előtt, és több hónapod volt a próbára. Most egyedül állok a színpadra reflektorvényben verset szavalni és tizenháromezer ember néz majd. Már most, ahogy beszélek róla, görcsbe rándul a gyomrom, de persze jó értelemben. Ez egy teljesen más izgalmi állapot, mint a színház. Lehetetlen, hogy nem lesz jó hangulata az estének.

blank
kép: Németh Krisztina

Hogyan próbálod legyőzni ezt az izgalmat?

Nem vagyok nagyon izgulós, mondjuk, most pont ebben a helyzetben vagyok (nevet – a szerk). Nincs praktikám, arra gondolok az előadás közben, hogy milyen szépek a versek, és hogy amit csinálok, az mennyit ad nekem és a közönségnek.

Mennyire lehet összehasonlítani a Pilvaker és a színház közönségét?

Sokan, akik színházba mennek, nem egy darab vagy a benne szereplő színész kedvéért mennek. Akik a Pilvakerre vásároltak jegyet, azok kifejezetten emiatt a rendezvény miatt jönnek. Őrületes a rajongás, a szeretet és a kíváncsiság az esemény iránt. Elképesztő energiát, egy igazi szereretcunamit éreztem 2017-ben a Pilvaker színpadán, ami egészen más energiákat szabadít fel, mint egy színházi produkció. Mindkét helyen van taps, de teljesen más a rezgésük.

blank
kép: Németh Krisztina

Szerinted miért lett ilyen népszerű a Pilvaker? A fellépők vagy március 15 üzenete miatt?

Szerintem mindez egyben. Azért is tud ekkorát ütni, mert összetartásra buzdít, megmutatja, hogy március 15-én büszkének kell lenni a magyarságunkra. A Pilavakerben semmilyen aktuálpolitizálás nincs, inkább ezt a büszkeséget szeretné átadni a fiatalabb generációknak is.

Képek: Németh Krisztina