Inni, vagy nem inni – A pálinka interaktív otthonában kóstolgattunk

Tényleg olyan ismert a pálinka a világban, mint ahogyan azt feltételezzük? A Pálinka Múzeum Budapest szerint közel sem, éppen ezért volt szükség egy olyan helyre, ahol megadhatod a módját az ital megismerésének.

A múzeum megálmodói szeretnék elérni, hogy a hozzájuk látogatók pozitív élményeket kössenek alkoholos italunkhoz, melyet sokan még mindig a kerítésszaggató jelzővel azonosítanak. A téveszmék eloszlatása ugyanúgy része nem titkolt céljuknak, mint az, hogy bemutassák vendégeiknek a legjobb minőségű hazai pálinkákat, és interaktív módon ismertessék meg velük a tüzes víz fogyasztásának kultúráját, elkészítésének lépéseit.

kép: Németh Krisztina

Mindez hogyan lehetséges?

Ahogy a borozás, úgy a pálinkakóstolás is szeánszra (illatolásra, megfelelő pohárra és körülményekre) érdemes. A néhány hónapja megnyílt, Király utcai Pálinka Múzeum talán pont emiatt kapott érezhetően borospincére hajazó belsőt, legalábbis bennünk ilyen érzést keltett, amikor február közepe táján arra jártunk, hogy felmérjük a terepet. Mindezt letisztult, modern berendezéssel koronázták meg, tökéletes összhangot teremtve az egyszerű, fehér székek, bézs színű fa asztallapok, és a mellettük vitrinbe helyezett, régi pálinkásedények között.

A múzeum

Az alapítók fontos célkitűzése, hogy a pálinkát az azt megillető magaslatokba segítsék, hiszik, hogy gyümölcspárlatunk képes meghódítani a világot. Ennek érdekében hozták tető alá a bár és a kóstolóhelyiség mellett az interaktív múzeumot, amelybe közvetlenül az ajándékbolton át vezet az út. Mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egy pohár birspálinka alapú, lime szelettel szervírozott tonikkal a kezünkben járhattuk be a termet; ezt az italt kimondottan azoknak komponálták meg, akik még csak ismerkednek a pálinkával.

blank
kép: Németh Krisztina

Érdeklődve sétáltunk egyik látnivalótól a másikig; elsőként a padlóra helyezett, lábbal irányítható kijelzőkön leshettünk be az ital történelmi múltjának szakaszaiba, majd kezünkbe vehettünk pálinka tárolására használt régi edényeket. Itt jegyeznénk meg, hogy a pálinka múzeumban nem érvényes a „fűre lépni tilos” szabály, azaz bátran meg lehet érinteni a kiállított tárgyakat. Ugyanígy a fotózást sem tiltják, hanem épp ellenkezőleg, támogatják. A múzeumban pásztorjelmezbe bújva is fényképezkedhet, aki kedvet érez hozzá.

A múzeumban berendezett retro bárpult volt a következő állomásunk, ami hangulatát és berendezését tekintve egyaránt felért egy múltidézéssel. S ugyan minden poént nem akarunk lelőni, kedvencünk, a pálinka készítésének folyamatát bemutató interaktív játék nem maradhat ki a felsorolásunkból. Főleg, mivel végül tényleg szemügyre vehettük, sőt, meg is kóstolhattuk elkészült párlatunkat.

blank
kép: Németh Krisztina

Nekünk nagyon bejön, hogy a múzeum modern eszközök segítségével kalauzol a pálinkakészítés érdekes világába, és mivel az interaktív megoldásoknak hála a látogatók maguk is részeseivé válnak a tárlatnak, egyetlen perc sem telik unatkozással. Kóstolópohárral, vagy anélkül, a 30 perces kiállítás már önmagában élmény.

Vissza a bárhoz

A kóstolótérben 3×2 cl vagy 5×2 cl pálinkát ízlelhetnek meg a vendégek, és a pult mögött álló szakemberek segítségével választhatják ki a hozzájuk legközelebb álló ízeket. Kérésre a pálinka mellé mangalica sonkát, libamájat, rusztikus hideg falatokat, vagy sajtos pogácsát is kikészítenek.

blank
kép: Németh Krisztina

Túl nagy tapasztalatunk nem lévén a pálinkázásban, jobbnak láttuk, ha kezdetként beérjük a hármas fogattal. Elsőként a Gyulai Pálinka Manufaktúra marcipános jegyeket viselő, vadcseresznyés pálinkájából öntöttek poharunkba, majd a Bestillo Pálinka 40 fokos különlegessége, a piros vilmoskörte, és végül a Zamárdiban fellelhető Zimek Pálinka Manufaktúra málnás párlatával zártuk a sort. Mivel az évjárat, a termőterület, a technológia, a főző egyedi védjegye, valamint a gyümölcs maga mind meghatározzák a termék milyenségét, mindhárom márka más és más tulajdonságokkal vonta körül ízlelőbimbóinkat.

Ezért, no meg azért, mert Budapest újdonsült pálinka múzeumában játékos módon ismertetnek meg a különféle variációkkal, egy látogatás után szerintünk te is másként fogsz tekinteni a „magyar spirituszra”. Már csak azért is, mert lehetetlen, hogy ne találj rá egy olyan ízre, amit megkóstolva azt mondod: Nahát, lehet, hogy jobban szeretem a pálinkát, mint gondoltam!

1061 Budapest, Király utca 20.

Képek: Németh Krisztina (Egy jó kép rólad)